Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Torka fårkött  (läst 9025 gånger)

Henriksson

  • Inlägg: 1349
  • Kärleksfull o singel.
    • Uppland
SV: Torka fårkött
« Svar #20 skrivet: 10 jun-09 kl 23:17 »
Någon som har en påse hemma och kan läst vad det står på innehållsdeklartionen om vatten innehåll.?
Livsmål; Gård med svärdsjöfår, Gotlandskanin och en god kvinna. (Kramvänlig!)
För övrigt skulle en katt knappt acceptera att vara något annat än just sig själv.

Henriksson

  • Inlägg: 1349
  • Kärleksfull o singel.
    • Uppland
SV: Torka fårkött
« Svar #21 skrivet: 12 jun-09 kl 15:58 »
Hej Linus!

Tack för ditt mail.

 

Jag håller på och undersöker din fråga om vattenhalten och återkommer i början av nästa vecka. I vårt torkade kött försvinner ca 43% av vikten i form av vatten. För att ge dig ett mer generellt svar ber jag som sagt att få återkomma.

 

Med vänliga hälsningar

Janne Nordlund
Matforum
Scan AB
Livsmål; Gård med svärdsjöfår, Gotlandskanin och en god kvinna. (Kramvänlig!)
För övrigt skulle en katt knappt acceptera att vara något annat än just sig själv.

hallstabonden

  • Inlägg: 231
SV: Torka fårkött
« Svar #22 skrivet: 12 jun-09 kl 22:41 »
det går ju aldeles utmärkt att salta det enbart med grovsalt, utan nå saltlag...men ja kan inte ge några mått, här använder vi bara ögonmått :) o sen röka dem innan torkning förstås.
Vi följer samma princip som när vi torkar renkött, o hur lång tid det ska torka, det beror ju på vilken del det är, o hur vädret är,

hallstabonde; menar du att getabockskillingarna smakar precis som renkött? har ja väldigt svårt att tro :) Om det påminner om fårköttet i smaken så e det väldigt stor skillnad från renköttet.

Ja,visst är det så.Köttet blir lika mörkt/svart som renkött.Jag har lättrökt/torkat mycket renkött i mina dagar så jag kan säga att det smakar nästan lika.dvs en delikatess utan dess like!
rökt/torkat fårkött går inte att jämföra med detta.Kan varmt rekommendera att göra detta med halvuxna getter,annars är ju getköttet mer eller mindre oätligt..Riktigt ung killing däremot går ju även att steka om man vill.

Trollmor

  • Inlägg: 10686
  • Måtte jag inte leva förgäves.
    • -
SV: Torka fårkött
« Svar #23 skrivet: 13 jun-09 kl 10:27 »
Getkött brukar ligga mycket nära rådjur i smaken.  Är det skillnad mellan ren och rådjur?
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.

hallstabonden

  • Inlägg: 231
SV: Torka fårkött
« Svar #24 skrivet: 30 jun-09 kl 19:41 »
Getkött brukar ligga mycket nära rådjur i smaken.  Är det skillnad mellan ren och rådjur?


Skjuter ca 3-4 rådjur varje år,Går ej att likna med getkött!!
Rådjur är en delikatess stekt,det kan man inte säga precis om get!! ;D
7-8 månaders getter skall enligt mej bara rökas/torkas för att kunna konsumeras....

Mårten Swärd

  • Gäst
SV: Torka fårkött
« Svar #25 skrivet: 30 jun-09 kl 20:12 »
Hade glömt bort de torkade fårbogarna.. Tog ned dem nu och smakade.. Jäklar vad gott!

Edgar

  • Inlägg: 3246
    • -
    • Kennel Hustomten
SV: Torka fårkött
« Svar #26 skrivet: 30 jun-09 kl 20:16 »
Jag håller med trollmor, get och rådjur ligger nära varann i smaken. 

Det har serverats mycket getkött som benämns rådjur.

Hallstabonden har förmodligen kvar bismak av pillren; se http://www.alternativ.nu/smf/index.php?topic=68557.msg558349#msg558349


Trollmor

  • Inlägg: 10686
  • Måtte jag inte leva förgäves.
    • -
SV: Torka fårkött
« Svar #27 skrivet: 02 jul-09 kl 07:52 »
Jag förstår inte hur hallstabonden bär sej åt med sitt getkött, jag gillar det bäst stekt, dock ej sidorna.

Inte för att just jag behöver några råd om hur jag ska misslyckas vid spisen ... ;D  :-[
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.

hallstabonden

  • Inlägg: 231
SV: Torka fårkött
« Svar #28 skrivet: 07 jul-09 kl 15:15 »
Jadu Trollmor,har bara provat Getstek en enda gång,då förvisso av en Brunnbock,Därför var det väl kanske mer el mindre oätligt ;D ;D

Kanske skall prova lite ungbockstek framåt hösten då,hur tillagar du en getastek?Bryna sedan gryta,vad kryddar du med?
Alla tips är bra.



Hallstabonden har förmodligen kvar bismak av pillren; se http://www.alternativ.nu/smf/index.php?topic=68557.msg558349#msg558349
 
Ingen fara Edgar!!Viagran har gått ur kroppen nu....

Trollmor

  • Inlägg: 10686
  • Måtte jag inte leva förgäves.
    • -
SV: Torka fårkött
« Svar #29 skrivet: 08 jul-09 kl 08:00 »
Jadu Trollmor,har bara provat Getstek en enda gång, då förvisso av en Brunnbock.  Därför var det väl kanske mer el mindre oätligt ;D ;D

Kanske skall prova lite ungbockstek framåt hösten då, hur tillagar du en getastek?  Bryna sedan gryta,vad kryddar du med?
Alla tips är bra.
Vad i allsin dar är en Brunnbock?  Om bocken legat i brunnen en tid, smakar han förvisso ... ja, låt oss inte tala om det.  Jag har med välbehag ätit såväl ung som äldre bock, liksom get och killing, och allra helst kryddat med lite salt bara, om ens det.  Synd att överrösta köttets egen goda smak.  (Skillnad med får och lamm, det smakar av fettet.)  Men laga Du till som Du gillar, getkött är en god råvara!
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.

hallstabonden

  • Inlägg: 231
SV: Torka fårkött
« Svar #30 skrivet: 08 jul-09 kl 14:40 »
Brunnbock= Jämtländsk dialekt,förlåt!
Men det betyder brunstbock,alltså en som kommit i brunst,luktar satan med andra ord!

Trollmor

  • Inlägg: 10686
  • Måtte jag inte leva förgäves.
    • -
SV: Torka fårkött
« Svar #31 skrivet: 09 jul-09 kl 00:31 »
Aha.  Men ... inverkar det på köttet?  Då har jag bara haft tur!
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.

idamaria

  • Inlägg: 129
SV: Torka fårkött
« Svar #32 skrivet: 13 jul-09 kl 15:44 »
Getkött brukar ligga mycket nära rådjur i smaken.  Är det skillnad mellan ren och rådjur?


jag har inte ätit så mkt rådjur...nångång för länge sedan så ja vet faktiskt inte, men vad äter rådjur? Renar som utfodras o som äter mkt gräs/hö/foder just innan slakt  får en helt annan smak som är mindre vild eller hur man ska beskriva det, det skiljer sig från den normala smaken på renkött iaf, o då äter ju renarna lav, o allt möjligt varierande på vad dom hittar för växtlighet. och så tror ja det har o göra med möjligheten att röra på sig på stora områden, vilket också påverkar köttet. så ja kan inte säga det riktigt.
men att ren skulle smaka som get det kan ja inte tro på innan ja själv erfarit det, hehe...det låter så knäppt, men ja säger inte att det inte är så :)





g
Kom ihåg att visa gästfrihet, ty det har hänt att de som gjort det har haft änglar till gäster utan att veta om det. Hebr. 13:2

Edgar

  • Inlägg: 3246
    • -
    • Kennel Hustomten
SV: Torka fårkött
« Svar #33 skrivet: 17 jul-09 kl 09:07 »
Aha.  Men ... inverkar det på köttet?  Då har jag bara haft tur!


Någonstans har jag blivit bjuden på kött från en vuxen bock. De hade lagat kryddstark ungersk gulasch utav den, möjligt det var för att täcka över någon bocksmak.

 

Trollmor

  • Inlägg: 10686
  • Måtte jag inte leva förgäves.
    • -
SV: Torka fårkött
« Svar #34 skrivet: 18 jul-09 kl 07:19 »
Getter och rådjur har UNGEFÄR samma matvanor - om de kommer åt.
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

518 gäster, 2 användare
ärt, mrnic

* Forum

* Om tidningen Åter



- Denna tidning snubblade jag över redan 2002 typ, det bästa att lära sig de mästa. Varje person i detta avlånga land borde läsa denna. Butiker borde ta in dessa... älskar denna tidning. Köpte förut mycket böcker i butiken för många år sedan, men dom kom bort, syrakulturen , ost till husbehov och en del andra.
/ Anna-karin A

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser