Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Släppa ihop tackor och tacklamm efter avskiljning  (läst 4338 gånger)

Lia-Ia

  • Inlägg: 100
Släppa ihop tackor och tacklamm efter avskiljning
« skrivet: 07 jul-09 kl 07:55 »
Hur länge brukar ni vänta innan ni släpper ihop tackorna med tacklammen igen efter avskilljning? Alltså utan att de börjar dia igen.
Förra året tror jag att jag väntade 1 vecka, men så hörde jag att det skulle räcka med 3 dagar. Räcker det verkligen med 3 dagar? Jag vill verkligen inte chansa och få börja om man avskiljningen igen :-(

Anledningen till att jag behöver släppa ihop dom igen är att jag i år bara har tillgång till 2 beten. Just nu är tackorna inne i fårhuset och är olyckliga.

Birgit

  • Inlägg: 2897
SV: Släppa ihop tackor och tacklamm efter avskiljning
« Svar #1 skrivet: 07 jul-09 kl 14:56 »
Har aldrig förstått vitsen med att skilja av tacklammen? Har aldrig gjort det och aldrig haft några problem med detta. Bagglammen är ju en annan femma, då de kan sätta igång och betäcka släkt o vänner om de går kvar.

Sano

  • Inlägg: 851
    • Bohuslän
SV: Släppa ihop tackor och tacklamm efter avskiljning
« Svar #2 skrivet: 07 jul-09 kl 15:21 »
Samma här. Om man inte vill sätta lammen på parasitfritt bete utan de ändå ska gå med tackorna finns det väl ingen anledning att skilja av dem alls? Eller är det för att tackorna ska få äta upp sig?
Vad du gör gör fullt och helt, icke styckevis och delt.

svekhult-ia

  • Inlägg: 569
    • Västergötland
    • Svekhult-ia
SV: Släppa ihop tackor och tacklamm efter avskiljning
« Svar #3 skrivet: 07 jul-09 kl 15:27 »
Jag håller med Birgit och tycker snarare att det är en fördel att behålla tacklammen med tackorna för att göra sintiden mer mjuk vilket minskar risken för juverinflammationer. Att skilja dem har ju bra effekt om man tänkt låta lammen gå på ett eget nytt fräscht bete så att de växer lite extra, men ska de ändå tillbaka till tackflocken så tror jag kan skippa avskiljningen med gott samvete!
Glad människa med mindre finullsbesättning i Stenstorp utanför Falköping.

http://svekhultia.wordpress.com

Lia-Ia

  • Inlägg: 100
SV: Släppa ihop tackor och tacklamm efter avskiljning
« Svar #4 skrivet: 07 jul-09 kl 15:32 »
Jag kan i grund och botten hålla med. Men jag ville prova att betäcka lite tidigare än normalt i år, därför vill jag inte att lammen ska dia längre. Så att tackorna ska få lite tid att återhämta sig, och därmed öka sannolikheten för att de kommer i brunst. Eftersom det var hög tid att skilja de äldsta bagglammen så tog jag allihop när jag ändå hade samlat ihop dom.

Pukared

  • Inlägg: 239
    • Halland
SV: Släppa ihop tackor och tacklamm efter avskiljning
« Svar #5 skrivet: 08 jul-09 kl 13:46 »
Jag skulle aldrig vilja låta lammen gå på tackorna ända till nästa betäckning börjar. Det ger (på mina får) sämre brunster, mer utspridd lamning, färre lamm och tackor som slits ut i förtid för att de hela tiden antingen mjölkar eller är dräktiga. Men mina tackor slutar inte mjölka förrän jag vänjer av. Det kanske andra raser gör?

Räckte det verkligen att ha dem delade en vecka?  :o Jag skulle inte våga släpa ihop våra förrän efter tidigast tre-fyra veckor. Tvingades  släppa ihop dem efter två veckor och fem dagar ett år och då var det flera tackor som glatt fortsatte mjölka igen.  :-X
KRAV-bonde med man och 4 barn. För en tidvis ojämn kamp mot räven om mina hönors liv, men just nu vinner jag!! :) Elstaket rules!

Birgit

  • Inlägg: 2897
SV: Släppa ihop tackor och tacklamm efter avskiljning
« Svar #6 skrivet: 08 jul-09 kl 16:55 »
Vet inte vad du har för får Pukared, men jag hade inte ens problem med mina finull i det avseendet.
Gutarna och roslagsfåren tycker jag ännu tydligare stöter bort lammen när de vill dia för mycket/för länge. Enda anledningen till att plocka bort tacklammen som jag ser, är för att man inte vill betäcka dem samtidigt/med samma bagge som de äldre tackorna.
Att det skulle slita ut dem att föra ett mer naturligt liv, där de själva får bestämma när det är dags att avsluta diandet förefaller inte sannolikt. Däremot kan det säkert påverka brunst spridningen. Själv tycker jag inte att får ska ha mer än två lamm åt gången = antal spenar, så att det skulle göra någon större skillnad i antal har jag svårt att se. Dessutom är mammorna bra läromästare på många sätt om lammen kan gå kvar och får lever ju gärna i familjeflockar.

Pukared

  • Inlägg: 239
    • Halland
SV: Släppa ihop tackor och tacklamm efter avskiljning
« Svar #7 skrivet: 08 jul-09 kl 18:46 »
Jag har texel och korsningar med texel och bland annat finull, dorset, suffolk, mjölkfår. (Inte alla i samma tacka alltså...  ;D) Här finns inte en tacka som stöter bort sina lamm för att vänja av dem. Jag kan tänka mig att lantraserna sköter det där mer naturligt, men mina är avlade på uthållig och stor mjölkproduktion (som ger snabb tillväxt på lammen) och slutar inte frivilligt i första taget. Dessutom mjölkar de ju av sig en del kondition som jag vill att de återhämtar innan betäckning. Annars tycker jag att det blir fler tackor som bara får ett lamm (jag vill också ha två) och som inte tar sig när jag vill. Vi vill ha koncentrerade lamningsperioder för att orka med bättre.

De raser som är lite "hårdare" avlade på vissa egenskaper har ju också tappat en del av sin förmåga att "styra sig naturligt" eller vad man ska säga. Den styrning det blir på mina om jag inte lägger mig i är att de bara lammar vartannat år, och då har de mjölkat 8-9 månader det första året och är såpass slitna av detta att de återhämtar sig lagom till nästa års betäckning. Krånglig förklaring det här, hoppas ni fattar.

Jag har aldrig lammen ensamma, utan har dem ihop med vuxna tackor som inte är deras mammor och som de gått med innan. Jag håller helt med om att det är viktigt att de har "vuxna omkring sig", annars mår de inte väl. I augusti när betäckningarna börjar kommer de ihop med sina mammor igen och sedan brukar de följas åt i sina små familjer. Det är mysigt tycker jag!
KRAV-bonde med man och 4 barn. För en tidvis ojämn kamp mot räven om mina hönors liv, men just nu vinner jag!! :) Elstaket rules!

louise

  • Gäst
SV: Släppa ihop tackor och tacklamm efter avskiljning
« Svar #8 skrivet: 08 jul-09 kl 18:56 »
Men.. gå med vuxna? Brukar man göra så? eller, det kan inte vara många som har den möjligheten..

Jag har problem med en mager tacka och tyvärr har hon bara tacklamm, så jag kommer skilja rubbet  de vid 3,5 mån är tanken. Men nån egen vuxen tacka till tacklamm å bagglam.. det har jag inte.

Birgit

  • Inlägg: 2897
SV: Släppa ihop tackor och tacklamm efter avskiljning
« Svar #9 skrivet: 08 jul-09 kl 19:50 »
Ja, om inte tacklammen ska gå till slakt och man inte har intensiv produktion, så är det väl det vanligaste att tacklammen går kvar?
De flesta jag känner gör så. Det minskar ju en massa andra problem och allt är lugnare än med en vilsen tackflock på egen hand.

Pukared

  • Inlägg: 239
    • Halland
SV: Släppa ihop tackor och tacklamm efter avskiljning
« Svar #10 skrivet: 08 jul-09 kl 21:12 »
Jo, men det är väl precis så. Jag och de flesta av de fårägare jag har kontakt med har en produktion åt det mer intensiva hållet, och då gör man kanske på ett sätt, och många här har en mindre intensiv produktion och raser som är mer åt lantraserna och då gör man på ett annat sätt. Det är ju det som är så spännande!

Eftersom vår besättning består av 300 tackor som lammar i tre-fyra olika omgångar under året så är det ju lättare för mig att hitta vuxna djur som kan gå med lammen. Det finns alltid någon grupp som är i en annan fas än avvänjning.
KRAV-bonde med man och 4 barn. För en tidvis ojämn kamp mot räven om mina hönors liv, men just nu vinner jag!! :) Elstaket rules!

 

Lia-Ia

  • Inlägg: 100
SV: Släppa ihop tackor och tacklamm efter avskiljning
« Svar #11 skrivet: 09 jul-09 kl 07:40 »
Pukared:
Jag vet inte om jag hade "tur", men förra året var det ingen av tackorna som fortsatte att ge di efter en veckas frånvaro från lammen och lammen var inte speciellt intresserade av att dia heller. Nu har jag ju en väldigt liten flock (15) så något statistiskt underlag för att det skulle vara ok att släppa efter en vecka har jag ju direkt inte  ;)
Jag tror att jag förra året skiljde alldeles för tätt inpå betäckningen, de var sena att komma i brunst och sedan fick jag en väldigt utspridd lammningsperiod. Sedan hade jag en tacka som vid avskiljningen förra året hunnit bli ganska mager och som inte återhämtade sig på hela vintern, så jag hoppas att hon (och ytterligare en som fallit ur i år) hinner äta upp sig under de här extra månaderna som blir i år.
Eftersom det inte var någon här på forumet som gjorde tummen upp för en tredagarsavvänjning så kommer jag att vänta en vecka med att släppa ihop dom, så om några dagar får jag se hur det går denna gång.

Stabon:
Har du ingen tacka som enbart fått bagglamm eller någon som inte fått något lamm alls? Dessa har jag haft gåendes med tacklammsflocken. Bagglammen får gå med baggen.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

625 gäster, 2 användare
LimJans, eka

* Forum

* Om tidningen Åter



- Hämtade just ut 11 gamla nummer av tidningen och skrockade välmående när jag öppnade paketet. Det ska bli så intressant att läsa dessa <3 Flera av sakerna känns väldigt aktuella just nu. Har bla funderat på jordkällare, flytta en timring och veganmat för självhushållare. Nu är jag ingen äkta vegan då jag blev lika glad över att ett nummer handlar om beredning av fårskinn men jag äter veganskt.
/Anna W

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser