Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Rotskottsfråga  (läst 1887 gånger)

javill

  • Inlägg: 11646
    • Blekinge
    • Glirnashopen
Rotskottsfråga
« skrivet: 29 maj-09 kl 23:08 »
Visste inte vad jag skulle kalla frågan. Saken är den att ett av de gamla vildvuxna äppelträden beskars hårt (typ en tredjedel av trädet) av elbolaget häromåret. Det växer ganska nära en elstolpe med en plåtlåda på. Trädet är dåligt och ger en hel del små, sura och i princip oätliga äpplen varje år och så finns det en gren där det växer helt ok matäpple. Hursomhelst så har det kommit ett helt gäng rotskott efter den hårda beskärningen. Min fråga är då, kan man spara ett rotskott och rensa bort de andra och kanske ympa in en ätlig äppelsort där? Vad är det för sorter man ympar på i plantskolorna, vildäpplen?
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

 

mistel

  • Inlägg: 543
    • -
SV: Rotskottsfråga
« Svar #1 skrivet: 30 maj-09 kl 08:10 »
Ja du kan ympa på något av skotten ifall du vill.

Och nej man ympar inte på vildäpple i handeln. Man ympar på utvalda kloner som man vet hur de påverkar utseende, härdighet etc.

Vanligaste grundstammen i Sverige är A2 (Alnarp 2), denna grundstam är mycket härdig, sorter ympade på den ger stora äppelträd som kommer i bördighet lite senare. Träden blir uppåt 40-60år.

B9 är en grundstam som blir vanligare och vanligare, kommer från ryssland och är även den mycket härdig ända upp till zon 7-8. Träden blir små mera åt yrkesodlar träd, träden kommer tidigt i bördighet och brukar ge ganska stor skörd. Svagväxande grundstammar som denna har dock några svagheter ex. blir de inte så gamla + ofta behöver de stöd hela livet.

MM106 har jag i min trädgård, en brittisk grundstam härdig till Stockholmstrakten. Det är en svagväxande grundstam men den blir större än B9, även enna ger frukt snabbt + behöver stöd + detta är den enda grundstammen idag som är blodlusresistent (blodlus finns dock bara i skåne men kommer de till stockholm nu när klimatet ändras är jag beredd)

Sedan finns det ännu mer sorter en del bara härdiga i skåne.

(det brukar stå på etiketten vad det är för grundstam när man köper dem + på en del ställen kan man beställa träd på lite olika grundstammar)


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

582 gäster, 5 användare (2 dolda)
Per Börjesson, ärt, piona

* Forum

* Om tidningen Åter



- Makalöst mysig och lärorik tidning för en som tycker om återbruk och självhushållning!
/ PW

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser