Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Lammhals  (läst 7402 gånger)

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
Lammhals
« skrivet: 12 dec-09 kl 13:35 »
Hur kan man laga till lammhals? Har läst om det nånstans, men kommer inte ihåg var... ::)
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

esten

  • Inlägg: 2325
    • -
SV: Lammhals
« Svar #1 skrivet: 12 dec-09 kl 13:54 »
Brukar bli bra i de flesta grytor tex får i kål . Finsk rotsaks gryta mm

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: Lammhals
« Svar #2 skrivet: 12 dec-09 kl 15:26 »
Får i kål, det kan jag testa! Jag är nybörjare på lammkött, kom gärna med fler förslag!
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

hustran

  • Inlägg: 1803
SV: Lammhals
« Svar #3 skrivet: 13 dec-09 kl 20:38 »
Får i kål är en höjdare, den brukar vi göra på "ribsen" som kapas i  dm. bitar. Halsen blir god dillkött. etc. Vi kokar den ,sedan pillar man bort köttet. Åååå, så mycket gott man kan göra av fårkött.

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: Lammhals
« Svar #4 skrivet: 14 dec-09 kl 14:37 »
Ja, dillkött kanske man ska testa!
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

Lars Pers Maria

  • Inlägg: 753
    • -
SV: Lammhals
« Svar #5 skrivet: 14 dec-09 kl 22:37 »
Jag har malt mycket av köttet. malde i gröna oliver och vitlök. gjorde biffar. helt underbara!!!
Nybyggarkvinna från förförra seklet. Pånyttfödd bondesjäl som vill hålla släktgården vid liv och inte glömma gamla kunskaper. Man o tre stora barn.
Getgård med ostproduktion, ett par hästar, höns, ankor, råttfångare, highländare, anställd islandshund och en tax som lagårdskatt.

Rotpersilja

  • Inlägg: 2
SV: Lammhals
« Svar #6 skrivet: 19 dec-09 kl 18:53 »
Gör en tjälknöl, (om den är fryst).
Lägg in köttet i ugnen på kvällen. 80-90 grader i 10-12 timmar. Det behövs ingen passning.
Efteråt: Lägg det varma köttet i ett trångt kärl, slå över saltlake. Låt ligga ca 5 timmar och vänd köttet några gånger. Släng saltlaken efteråt.
Saltlake: 1 liter vatten, 1 dl salt, 1/2 tsk mald svartpeppar och tre sockerbitar.
Allt grovt kött blir jättemört och gott.

Gräbban

  • Inlägg: 674
    • -
SV: Lammhals
« Svar #7 skrivet: 20 dec-09 kl 14:13 »
Lammhals e knepigt att variera sig med, det är ju så sabla stor del ben... Jag gör nästan alltid det i ugnen i en stekpåse. 175 grader, så länge som behövs  ;D sen får man "preka" ut det man kan med varsin gaffel!! Svårt att servera snyggt, så jag bjuder inte på det men till mannen å mig funkar det bra! Har potatis å sås till, eller mos.
Om det går som en anka, ser ut som en anka och låter som en anka- då är det mycket troligt att det ÄR en anka...

Nettis

  • Inlägg: 2568
  • Smörblommans Siv
SV: Lammhals
« Svar #8 skrivet: 22 dec-09 kl 10:38 »
Jag brukar koka lammhalsen och sen koka potatis och göra en vitsås kryddad med pepparrot till, blir supersmaskigt  :D

ulfg

  • Inlägg: 1006
SV: Lammhals
« Svar #9 skrivet: 15 jan-10 kl 11:00 »
Lammhalsen när man skivar den ger vackra runda köttskivor med ben i mitten. Kallas för läggskivor. Dem gör man vackra grytor av, t. ex osso bucco. Googla på osso bucco och kopiera receptet som ursprungligen är gjort på kalvlägg. Kalv- och lammrecept är utbytbara mot varandra.
Mångsysslare med 12 gutefår norr om Varberg.

 

Guld

  • Inlägg: 639
  • Samlar på hantverkstekniker...
    • Västergötland
SV: Lammhals
« Svar #10 skrivet: 16 jan-10 kl 22:46 »
I min kokbokstår det att man kan göra dillkött av halsköttet - kokt eller ugnsgrillat...Jag åt lappskojs i skolan när jag var liten, det var kokt kött finfördelat i tre cm långa bitar smala i trådig karaktär, alltså inga stavar med kött och det var iblandat i gott hemkokt potatismos...inte så dumt...
Låt kunskap och erfarenhet följa oss alla in i framtiden...låt gamla kunskaper spridas och ge nya erfarenheter till nya generationer med lite nya grepp och idéer, för bevarandet av kultur och tradition för framtiden... och för själsligt välmående i allmänhet....


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

595 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Bääästa julklappen!
/Emma

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser