Hej, jag är nog lite äldre och tillhör den gamla skolan. Då menade man med förvällning av nässlor att man kokar dem en stund och slår bort vattnet. Sen kokar du dem i nytt vatten. Att få bort det stickiga är inte bara kosmetiskt. Det är inte så bra att få i sig gemon att slänga det första vattnet gör du dem mer hanterliga för kroppen att smälta.
Man slår absolut inte bort vattnet från förvällning av nässlor! Vill väl inte kalla det en dödssynd men det vattnet ska man ha att späda soppan med. Däremot så kan man sila vattnet om man har fått med sand eller annat skräp. Så här gör jag nässelsoppa:
Vårens nässelsoppa (Buffé nr 4 1998, sid 14)
Ingredienser (Portioner: 4)
2 l nyplockade späda nässlor (ca)
1 l vatten (ca)
salt
1 msk margarin
3 msk vetemjöl
2 grönsaksbuljongtärningar (eller höns-)
1 dl grädde
3 msk torr sherry
2 msk hackad gräslök
4 hårdkokta ägghalvor till servering
Gör så här
Skölj nässlorna noga, ta bort ev rötter och grova delar.
Koka upp ca 5 dl av vattnet och salta lätt. Lägg i nässlorna, koka 5 minuter. Sila av kokvattnet och spar det. Hacka nässlorna fint.
Fräs margarin och mjöl i en kastrull och späd med nässelspadet. Smula ner buljongtärningarna och späd med resten av vattnet, ca 5 dl. Koka ett par minuter. Tillsätt nässlorna och grädden. Smaka av soppan med salt och ev lite sherry.
Servera den het och nykokt med en ägghalva i tallriken. Strö över lite gräslök.
----------------------
Receptet ovan är originalet. Är man lat och har sköljt nässlorna noga innan man börjar kan man strunta att sila av utan bara köra ner en stavmixer i kastrullen så slipper man hackandet. Jag använder smör istället för margarin och späder med vattnet och vitt vin eller sherry och grädde och tillsätter därefter nässelblandningen. Har man som vi en varm ladugårdsvägg med kraftiga nässelbestånd så "plockar", jag använder sax, man två liter nässlor på cirka 10 minuter.