Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  förvälla nässlor?  (läst 13272 gånger)

H-K

  • Gäst
förvälla nässlor?
« skrivet: 08 apr-09 kl 19:58 »
här kommer en fömodlingen dum fråga, jo när man läser förvälla? vad innebär det?  koka lätt eller?

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: förvälla nässlor?
« Svar #1 skrivet: 08 apr-09 kl 20:18 »
Ja, någon minut när det är nässlor, t.ex. grönkål ca sex minuter.
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

Bo

  • Inlägg: 4238
SV: förvälla nässlor?
« Svar #2 skrivet: 09 apr-09 kl 12:26 »
Man vill väl bara att de inte skall brännas på tungan. Jag skär råa nässlor i pannkakssmeten.

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: förvälla nässlor?
« Svar #3 skrivet: 10 apr-09 kl 11:02 »
När nässlor torkar, bränns de mindre. Det märks redan ett par timmar efter att man plockat dem. Helt torra nässlor bränns lite grann när man smular dom.
Förväller gör man väl främst om man ska frysa in?
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

Kitty

  • Inlägg: 28
    • Södermanland
SV: förvälla nässlor?
« Svar #4 skrivet: 10 apr-09 kl 13:08 »
Hej, jag är nog lite äldre och tillhör den gamla skolan. Då menade man med förvällning av nässlor att man kokar dem en stund och slår bort vattnet. Sen kokar du dem i nytt vatten. Att få bort det stickiga är inte bara kosmetiskt. Det är inte så bra att få i sig gemon att slänga det första vattnet gör du dem mer hanterliga för kroppen att smälta.

H-K

  • Gäst
SV: förvälla nässlor?
« Svar #5 skrivet: 10 apr-09 kl 14:48 »
Hej, jag är nog lite äldre och tillhör den gamla skolan. Då menade man med förvällning av nässlor att man kokar dem en stund och slår bort vattnet. Sen kokar du dem i nytt vatten. Att få bort det stickiga är inte bara kosmetiskt. Det är inte så bra att få i sig gemon att slänga det första vattnet gör du dem mer hanterliga för kroppen att smälta.


jag tror på dig kitty :D :D  jag citerar rutiga kokboken(icaförlaget)  skölj nässlorna,förväll dem,lägg i kastrull,5 dl vatten koka 5-10min häll av vattnet hacka nässlorna ect ect.....  det är det jag undrar över just förväll??  hur gör man detta exakt,, kokar lätt i lättsaltat vatten å slå av vattneet?

Strajder

  • Inlägg: 762
    • Aspegården
SV: förvälla nässlor?
« Svar #6 skrivet: 10 apr-09 kl 18:01 »
Hej, jag är nog lite äldre och tillhör den gamla skolan. Då menade man med förvällning av nässlor att man kokar dem en stund och slår bort vattnet. Sen kokar du dem i nytt vatten. Att få bort det stickiga är inte bara kosmetiskt. Det är inte så bra att få i sig gemon att slänga det första vattnet gör du dem mer hanterliga för kroppen att smälta.
Man slår absolut inte bort vattnet från förvällning av nässlor! Vill väl inte kalla det en dödssynd men det vattnet ska man ha att späda soppan med. Däremot så kan man sila vattnet om man har fått med sand eller annat skräp. Så här gör jag nässelsoppa:

Vårens nässelsoppa (Buffé nr 4 1998, sid 14)

Ingredienser (Portioner: 4)

2 l nyplockade späda nässlor (ca)
1 l vatten (ca)
salt
1 msk margarin
3 msk vetemjöl
2 grönsaksbuljongtärningar (eller höns-)
1 dl grädde
3 msk torr sherry
2 msk hackad gräslök
4 hårdkokta ägghalvor till servering

Gör så här
Skölj nässlorna noga, ta bort ev rötter och grova delar.
Koka upp ca 5 dl av vattnet och salta lätt. Lägg i nässlorna, koka 5 minuter. Sila av kokvattnet och spar det. Hacka nässlorna fint.
Fräs margarin och mjöl i en kastrull och späd med nässelspadet. Smula ner buljongtärningarna och späd med resten av vattnet, ca 5 dl. Koka ett par minuter. Tillsätt nässlorna och grädden. Smaka av soppan med salt och ev lite sherry.

Servera den het och nykokt med en ägghalva i tallriken. Strö över lite gräslök.
----------------------
Receptet ovan är originalet. Är man lat och har sköljt nässlorna noga innan man börjar kan man strunta att sila av utan bara köra ner en stavmixer i kastrullen så slipper man hackandet. Jag använder smör istället för margarin och späder med vattnet och vitt vin eller sherry och grädde och tillsätter därefter nässelblandningen. Har man som vi en varm ladugårdsvägg med kraftiga nässelbestånd så "plockar", jag använder sax, man två liter nässlor på cirka 10 minuter.

Kitty

  • Inlägg: 28
    • Södermanland
SV: förvälla nässlor?
« Svar #7 skrivet: 11 apr-09 kl 00:01 »
Precis H-K, du kokar dem några minuter, 4-5 min kanske, sen byter du vatten. Salt behövs inte i det första vattnet.

PellePutt

  • Inlägg: 146
SV: förvälla nässlor?
« Svar #8 skrivet: 11 apr-09 kl 11:18 »
är inte själva meningen med förvällningen att man bla. ska minska halten av nitrat/nitrit? förövrigt borde man väll kunna använda förvällningsvattnet till växtgödning om man inte saltar det då.
Bli vägitarian - ät bara roadkill

Förgät mig ej

  • Inlägg: 9
    • Småland
SV: förvälla nässlor?
« Svar #9 skrivet: 11 apr-09 kl 21:11 »
Håller med "straider". Slå INTE ut vattnet ni förvällt nässlorna i - det används till soppan. Man behöver inte heller byta vatten. Koka nässlorna en gång i ca 5 min och spara vattnet. Det "stickiga" finns inte kvar - däremot en massa smak och nyttigheter.
Straiders recept ger en härlig soppa även om man nöjer sig med mjölk och skippar sherryn. Smaklig måltid!
Musikälskande teaterapa med pytteliten trädgård där det som saknas mest är en kompost.

 

Strajder

  • Inlägg: 762
    • Aspegården
SV: förvälla nässlor?
« Svar #10 skrivet: 11 apr-09 kl 23:58 »
Sedan kan man bli förvirrad av alla larmrapporter! Nitrat som oroar en del har enligt andra positiva effekter: http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/nitrat-bra-for-blodtrycket-1.434612


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

418 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Alltid lika härligt när åter trillar ner i brevlådan.
/EmelieT

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser