Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  pizzasten?  (läst 7496 gånger)

Archos

  • Inlägg: 73
pizzasten?
« skrivet: 16 mar-08 kl 02:35 »
Nån som lagar sin pizza på en sådan i en elektrisk ugn? Vad kan den här stenen vara av för material? http://web.telia.com/~u19509478/en_pizzasten.htm Borde gå att få tag i billigare?

Funderar på en sån här efterom det enda jag saknar i köket för mattillagning är en vedugn. Min mormor bakade alltid sitt surdegsbröd i vedugn och det brödet var oslagbart gott!

Tänkte alltså prova att använda pizzastenen även till brödbak.

Winnie

  • Inlägg: 175
SV: pizzasten?
« Svar #1 skrivet: 17 mar-08 kl 09:04 »
Hej!!
Här har du en större sten till ett något lägre pris, dvs. 520 kr inkl.frakt. http://www.hablingbo.com/webshop.html

Archos

  • Inlägg: 73
SV: pizzasten?
« Svar #2 skrivet: 17 mar-08 kl 17:33 »
Tack!

Baksten är ju en annan term men i princip samma sak har jag förstått nu. Pizzastenen är ju täljsten och ger tydligen en "skarp" värme enligt personal på Saltå kvarn. De säljer en sten av diabas för 500 kr + moms som är drygt 30x40 cm. Kalkstenen som Halingsbo säljer finns tydligen för 450:- i  butik Gordon Bleu i Stockholm också dit jag ändå ska imorgon. Det får bli en sån.  :)

Winnie

  • Inlägg: 175
SV: pizzasten?
« Svar #3 skrivet: 17 mar-08 kl 18:42 »
Har provat olika stenmaterial i ugnen och enligt min mening så spelar det ingen roll vilken slags sten det är. Det är värmen i initialskedet som är viktigast för att brödet skall häva sig bra. Resten "fixar sig själv"!


Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
SV: pizzasten?
« Svar #4 skrivet: 17 mar-08 kl 19:26 »
Tack!

Baksten är ju en annan term men i princip samma sak har jag förstått nu. Pizzastenen är ju täljsten och ger tydligen en "skarp" värme enligt personal på Saltå kvarn. De säljer en sten av diabas för 500 kr + moms som är drygt 30x40 cm. Kalkstenen som Halingsbo säljer finns tydligen för 450:- i  butik Gordon Bleu i Stockholm också dit jag ändå ska imorgon. Det får bli en sån.  :)

Var det inte du som funderade på att köpa en bänkskiva i sten ??

Du kan garanterat få en spillbit gratis, nån 'ful', repad eller bara för liten bit för att vara användbar till bänkskivor o.dyl. Fast då blir den kanske tjockare än en "pizzasten".

jenses

  • Gäst
SV: pizzasten?
« Svar #5 skrivet: 17 mar-08 kl 19:52 »
Har provat olika stenmaterial i ugnen och enligt min mening så spelar det ingen roll vilken slags sten det är. Det är värmen i initialskedet som är viktigast för att brödet skall häva sig bra. Resten "fixar sig själv"!
Precis så är det.
Här tjänstgörar två vanliga murtegel i järnspisen med ypperliga resultat  ;)

Archos

  • Inlägg: 73
SV: pizzasten?
« Svar #6 skrivet: 18 mar-08 kl 01:59 »
Jo, det är jag med stenskivan som nu förmodligen blir en gjuten betongskiva. Kanske funkar med en liten betongskiva (betongplatta) till bak också... Har en vedspis och tänkte att jag skulle värma stenen på den innan den åker in i spisen för att spara energi och tid. Men det duger förmodligen med en spillbit från ett stenhuggeri eller några tunnare tegelstenar också, hmm..

Granit kan ju iofs innehålla radon så det ska man kanske undvika.
« Senast ändrad: 18 mar-08 kl 02:11 av Archos »

Fröding

  • Inlägg: 6
SV: pizzasten?
« Svar #7 skrivet: 17 apr-08 kl 21:26 »
Jag beställde en måttbeställd granitskiva hos en affär som säljer bänkskivor. Den kostade 300:-
Köpte innan dess en pizzasten hos Hemma-butiken men jag tycker det blir bättre pizza på graniten...

 

Tessman

  • Inlägg: 1
SV: pizzasten?
« Svar #8 skrivet: 21 mar-09 kl 22:34 »
Jo, det är jag med stenskivan som nu förmodligen blir en gjuten betongskiva. Kanske funkar med en liten betongskiva (betongplatta) till bak också... Har en vedspis och tänkte att jag skulle värma stenen på den innan den åker in i spisen för att spara energi och tid. Men det duger förmodligen med en spillbit från ett stenhuggeri eller några tunnare tegelstenar också, hmm..

Granit kan ju iofs innehålla radon så det ska man kanske undvika.



Det är nere i berggrunden som radonet kommer ifrån och om huset står på en granitgrund och inte ventileras i torpargrunden / bottenplattan kan radonet spridas upp i huset
Baka pizzan på granithällen och var lugn, det innehåller inget farligt i stenen  ;)
http://sv.wikipedia.org/wiki/Radon


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

504 gäster, 1 användare
eriksjos

* Forum

* Om tidningen Åter



- Alltid lika härligt när åter trillar ner i brevlådan.
/EmelieT

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser