Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Fiskrom  (läst 22993 gånger)

strutsmamman

  • Inlägg: 13
Fiskrom
« skrivet: 23 jan-09 kl 10:57 »
Behöver er hjälp!
Jag har kommit över orensad sikrom, hur berder jag den så den blir ätbar?
Skulle vilja bjuda på en tost med rom ,lök och gräddfil.

LillaSophie

  • Inlägg: 2523
  • Det finns ingen volymknapp på "suverän".
    • Västergötland
    • Nordbornas
SV: Fiskrom
« Svar #1 skrivet: 23 jan-09 kl 12:45 »
salt, lite sprit (jäääääättelite) och hackat lök brukade min svärfar ha i sikrom när han fiskade än. rensa först, men fråga inte mig hur han gjorde det. säkert med vatten på nåt sätt ;) hur gott som helst på tunnbröd med smör. :D
And always remember: The early bird the gets the worm, but the second mouse gets the cheese.

David Lövgren

  • Inlägg: 1
    • Småland
SV: Fiskrom
« Svar #2 skrivet: 02 feb-09 kl 21:48 »
För några år sedan fick jag lite sikrom, då hade jag något recept i en bok, som jag tyvärr inte kan hitta nu. Men jag har för mig att jag först sköljde rommen i rikligt med vatten, flera gånger samtidigt som jag vispade med en visp för att få väck alla hinnorna, och eventuella fjäll, allt måste bort, missfärgade romkorn, det var tidsödande.
Därefter hällde jag rommen i en silduk eller liknande och där fick det hänga i ett dygn (i kylskåp). Sedan blandade jag i salt, jag är osäker på hur mycket, kanske 30-40 gram per kilo rom, eller motsvarande. + eventuellt några droppar sprit om man så önskar.
Rommen ska bli formbar och inte för lös, för då har man slarvat med att skölja bort slemmet från romkornen.

Är man rädd för att äta rå fisk kan man djupfrysa rommen en tid så är det riskfritt sen, och smaskigt.

strutsmamman

  • Inlägg: 13
SV: Fiskrom
« Svar #3 skrivet: 03 feb-09 kl 14:12 »
Tackar för era svar,
 
jag sköljde och fylde på med vatten, vispade och vispade så att jag fick bort alla hinnor och fjäll. sköljde igen och igen när jag kände mig nöjd hälde jag upp rommen i silduk för att rinna av och saltade sedan men det var som att den blev blöt igen när man saltat ???,

hade ingen sprit i men gott blev det med röd lök och gräddfil på rostat bröd, provade även på mjukt tunnbröd, himmelskt gott med ett glas vitt vin eller en kall öl.
tack en engång.

Luffsen

  • Inlägg: 549
    • -
SV: Fiskrom
« Svar #4 skrivet: 20 feb-09 kl 00:57 »
Det finns recept på löjrom i Vår Kok Bok... Hur den tillreds från scratch liksom.
Visst är man ett barn av sin tid, när man kallar scrapbooking för hantverk?

 

jockepåtorpet

  • Inlägg: 7
SV: Fiskrom
« Svar #5 skrivet: 27 feb-09 kl 14:39 »
Hej

Det stämmer bra det där, blanda upp den färska rommen med mycket kallt vatten, vispa och plocka bort fjäll med en knivspets, sila av rommen i en tunn handuk och salta ca. 10% låt stå och sedan bara äta.
Om rommen efter frysning blivit lite lös så häng den ett bar timmar i en nät sil.
( rommens kvalite är alltid bäst i början av höst fisket och blir lösare ju längre säsongen går.)


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

545 gäster, 1 användare
LimJans

* Forum

* Om tidningen Åter



- Senaste numret (3/19) var verkligen jätteintressant (även om alla brukar vara intressanta). Gillar artiklarna om framtiden och skulle gärna läsa mer om alternativa, positiva framtidsvisioner (det är dags att se något annat än kollapsbaserade domedagsprofetior). Vill också lära mig mer om olika toalettlösningar.
/ Hanna

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser