Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Laxaladåb  (läst 2300 gånger)

Veronica_57

  • Inlägg: 102
    • Ångermanland
    • lomviken.se
Laxaladåb
« skrivet: 16 nov-09 kl 21:14 »
Hej! Jag undrar om det är någon som har recept på laxaladåb eller på någon annan fisk.
Veronica
Vera-57
Gård på landet,en kärleksfull man, farmor till en liten super Nowa, och en liten Alva 1 labradorpojke. 1 cairnterrierpojke och 2 katt gubbar,1 skånsk blommehöna, 3 sussexhönor, blandrashönor 1 hedemoratupp, 5 blandrasankor,  och 3 afrikansk dvärggetter.

 

malines

  • Gäst
SV: Laxaladåb
« Svar #1 skrivet: 16 nov-09 kl 21:52 »
Ur "Vårt hems stora kokbok" från 1934

Ā la daube på fisk (under rubriken konservering, min anm.)

1 kg fisk
1 l vatten
1 msk salt
1/2 msk ättika
1/2 lagerblad
5 kryddpepparkorn

Gelé:
6 dl spad
6 blad gelatin
1 äggvita

Sterelisering:
+100 grader C i 3/4 tim.

Vattnet kokas upp med kryddorna. Häri få de putsade fiskbitarna koka 2-3 min. Vid uppkoket skummas väl. Fisken spolas hastigt med kallt vatten och får väl avrinna. Bitarna ordnas därefter på ā la daube-glas. Det upplösta gelatinet röres ned i det ljumma spadet. Den lätt vispade äggvitan tillsättes, och alltsammans får ett uppkok under omrörning. Det silas, avsmakas med mera kryddor, om så behövs, och hälles över fisken i ā la daube-glaset. Fisken sterileseras sedan vid +100 grader C. i 3/4 tim.

(Har inte provat detta recept, min anm.)


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

554 gäster, 3 användare (1 dolda)
ärt, Helniel

* Forum

* Om tidningen Åter



- Otroligt mycket läsvärda artiklar. Jag väntar alltid med spänning på nästa nummer, en otroligt bra tidning!
/ Pia Elldalen

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser