Ur "Vårt hems stora kokbok" från 1934
Ā la daube på fisk (under rubriken konservering, min anm.)
1 kg fisk
1 l vatten
1 msk salt
1/2 msk ättika
1/2 lagerblad
5 kryddpepparkorn
Gelé:
6 dl spad
6 blad gelatin
1 äggvita
Sterelisering:
+100 grader C i 3/4 tim.
Vattnet kokas upp med kryddorna. Häri få de putsade fiskbitarna koka 2-3 min. Vid uppkoket skummas väl. Fisken spolas hastigt med kallt vatten och får väl avrinna. Bitarna ordnas därefter på ā la daube-glas. Det upplösta gelatinet röres ned i det ljumma spadet. Den lätt vispade äggvitan tillsättes, och alltsammans får ett uppkok under omrörning. Det silas, avsmakas med mera kryddor, om så behövs, och hälles över fisken i ā la daube-glaset. Fisken sterileseras sedan vid +100 grader C. i 3/4 tim.
(Har inte provat detta recept, min anm.)