Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Pulvermos, hur gör man?  (läst 9863 gånger)

phutte

  • Gäst
Pulvermos, hur gör man?
« skrivet: 15 okt-04 kl 12:21 »
Jag hittade ingen forum-Rubrik kallad: Matförädling... så denna får väl duga.

Har precis tagit upp en *himlans massa* potatis, där ungefär hälften är odugliga för förvaring i jordkällaren. Jag kom på en kalasidé, GÖRA PULVERMOS. Lätt att lagra, drar ingen frysbox-el, och förhoppningsvis enkelt att framställa. MEN HUR GÖR MAN?

mvu / phutte
« Senast ändrad: 16 okt-04 kl 22:11 av phutte »

Elin G

  • Inlägg: 370
    • Uppland
    • Radhusträdgården - köksträdgård på radhustomten
Re:Pulvermos, hur gör man?
« Svar #1 skrivet: 22 okt-04 kl 11:15 »
Jag skulle göra så här;
Koka och mosa potatisen. Du kan salta om du vill. Bred ut på bakplåtspapper eller kanske nåt tyg i ett tunt lager och låt torka helst i torkollor i nån torkapparat, men i andra hand i ugn 40 grader eller i rumstemperatur på nåt torrt och dammfritt ställe. Smula den torra kakan till pulver. Jag har inte provat, så jag kan inte garantera att det fungerar, men mycket annat kan ju torkas på detta sätt, så det kan ju vara värt ett försök.

Lycka till och berätta gärna hur det går.

mvh
Elin
Köksträdgård på radhustomten
http://radhustradgarden.blogspot.com

Baldrick

  • Gäst
Re:Pulvermos, hur gör man?
« Svar #2 skrivet: 14 feb-05 kl 23:38 »
Å andra sidan så är ju hemlagat mos så mycket godare... ;D Tycker jag i alla fall. Varför inte koka potatisen och göra riktigt härligt potatismos av den och frysa in i portionsförpackningar? Mycket nyttigare än pulvermos är det också.  ::)

 

phutte

  • Gäst
Re:Pulvermos, hur gör man?
« Svar #3 skrivet: 08 jul-05 kl 22:16 »
Okej,
tack för tipsen. Att göra potatismos, och sedan torka i ugn verkar vara snarlikt mitt första test. Ingen höjdare måste jag få tillägga. Jag rev potatis, kramade ur vätska (fett mycke), lade på en plåt och in i en lågtempererad ugn. Körde i flera dygn, pö-om-pö.
Resultatet blev brunt och segt, alltså svårt att pulverisera.

Jag misstänker att en del av fabriks-processen kan vara frystorkning. Hoppas att det poppar upp någon sida på nätet, där man kan avslöja sin arbetsplats tillvägagångsätt/recept vad gäller framställning av mat.

mvh / phutte igen (en myggbiten variant).


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

551 gäster, 2 användare
MickeMård, Karlsdotter

* Forum

* Om tidningen Åter



- Har tappat räkning på alla år vi läst denna. En av FÅ vettiga skrifter/guider till ett roligare o uthålligare liv. Aldrig tråkig. En idealisk present till alla som "vill själv" Tack Petter. (Behåll tian :-) )
/Allan o Kajsa

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser