Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Äppelöl?  (läst 8238 gånger)

Mårten Swärd

  • Gäst
Äppelöl?
« skrivet: 02 sep-09 kl 16:28 »
Hejsan.
Hittade nedanstående recept i en gammal bok jag fått, jag funderar nu på själva jäsningen.. Det står inget HUR det ska jäsa, kan man jäsa det hela utan jäs-kar? Jag har inget s¨dant men det står ju inte att man måste ha det.. Hoppas på att det går att låta det jäsa i en stur bunke eller något sådant. Vad tror ni?
Sedan funderar jag på att typ hacka eller mosa äpplena innan man har på vattnet för att få ur lite mer smak..

4 kg äpplen
10 l vatten
cirka 2 hg socker
50 g jäst


Gör så här
Tvätta äpplena och skär dem i bitar. Använd både skal och kärnor.

Koka upp vattnet och häll det över äpplena. Låt dem stå och svalna och ställ dem sedan att dra på sval plats i 3 dygn. Sila ifrån saften och koka upp den med sockret i 5 min. Skumma väl! Låt saften bli ljummen och blanda sedan i den upplösta jästen. Låt detta jäsa i 3 dagar, skumma väl och tappa upp på buteljer. Stoppa i 4 - 5 russin i varje flaska så mousserar det litet.

Färdigt att dricka efter 1 vecka.

Använd inte för mogna äpplen. Avsmaka hur sött du vill ha det när du tillsätter sockret.

Kimma

  • Inlägg: 17138
  • De beste spiegel is een oude vriend
    • -
    • Klockarens Kaningård
SV: Äppelöl?
« Svar #1 skrivet: 02 sep-09 kl 16:56 »
Har du ingen damejeanne stående? Annars går det bra med hink/lock och jäsrör.
"Följ hjärtat, inte logiken, logiken gör dig inte lycklig den får dig bara att stå ut lite längre."

blåkulla

  • Inlägg: 20
SV: Äppelöl?
« Svar #2 skrivet: 02 sep-09 kl 17:07 »
att kalla det öl vore nog att häda  :-[ :-[

torr cider är nog mera passande

jäshink och riktig jäst är nog ett måste för att få det någorlunda drickbart  8)

http://shop.humle.se/se/art/lalvin-ec-1118-vinjast-5-g.php
« Senast ändrad: 02 sep-09 kl 17:12 av blåkulla »

Radar

  • Inlägg: 1693
    • Jämtland
SV: Äppelöl?
« Svar #3 skrivet: 02 sep-09 kl 17:07 »
Du kan nog hacka eller skiva äpplena tunt. Om du mosar dem blir det besvärligare när du ska sila av. Silen sätts gärna igen då.
Använd inte gärna bakjäst. Skaffa hellre någon vin- eller öljäst. Se mer i "Kimmas" tråd om cidern. Det verkar vara något liknande du har i tankarna.
Du kan jäsa i precis vad du vill som rymmer den mängd du tänker dig. Täck bara över med något som hindrar att det kommer in något som förstör brygden. Om du tar plastfolie kan du sticka små hål så kolsyran som bildas tar sig ut.
Jästiden som står ska du inte ta för givet. Flera faktorer spelar in. Det är som med deg, det ska jäsa tills det verkar färdigt.

För att få mer ölkaraktär kan jag tänka mig några nävar korn, lätt krossade. Vid ölbryggning ska kornet vara mältat, men jag tror att du ska kunna få ut smak ändå. Lite humle eller pors skadar nog inte heller.
Jag har inte prövat detta själv, så gör som du tycker känns bäst. En ide' jag fick bara, men jag kanske gör ett försök.
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

Mårten Swärd

  • Gäst
SV: Äppelöl?
« Svar #4 skrivet: 02 sep-09 kl 17:58 »
Morsning.
Det där med plastfolien ska jag testa, har inget annat än en stor gryta just nu att förvara det hela i..

Jo jag kan tänka mig att slutresultatet bli något i stil med torr cider, men det kallades "äppelöl" i den gamla receptboken.. :)

Får se om jag har vägarna förbi stan de närmsta dagarna så att jag kan köpa vinjäst, annars får det bli bakjäst, läste några trådar på ett annat forum där de fått bra resultat med bakjäst, så det verkar funka det med i nödfall.

Kimma

  • Inlägg: 17138
  • De beste spiegel is een oude vriend
    • -
    • Klockarens Kaningård
SV: Äppelöl?
« Svar #5 skrivet: 02 sep-09 kl 18:46 »
I nödfall går det också med turbojäst enligt min far, den finns för en tia på vilken välsorterad ica som helst.
"Följ hjärtat, inte logiken, logiken gör dig inte lycklig den får dig bara att stå ut lite längre."

Kimma

  • Inlägg: 17138
  • De beste spiegel is een oude vriend
    • -
    • Klockarens Kaningård
SV: Äppelöl?
« Svar #6 skrivet: 02 sep-09 kl 18:47 »
ja just det ja, receptet du beskriver påminner om det jag använt mig av för att göra just äppelcider, så du har nog rätt i att det kanske kallats äppelöl en gång i tiden. Cider är ju engelskt så man kanske ville ha ett svenskt eget ord. Kanske för att det oklarnat påminner om öl i färgen. Engelsmännen dricker ju sin cider torr med vatten eller kolsyrat vatten. I sverige kör vi allt i ett sas.
"Följ hjärtat, inte logiken, logiken gör dig inte lycklig den får dig bara att stå ut lite längre."

blåkulla

  • Inlägg: 20
SV: Äppelöl?
« Svar #7 skrivet: 02 sep-09 kl 19:14 »
I nödfall går det också med turbojäst enligt min far, den finns för en tia på vilken välsorterad ica som helst.

nejfan det är mycket skit i turbo jäst som är till för sprit och ingenting annat
tillsatserna försvinner vid koket  :o :o

Kimma

  • Inlägg: 17138
  • De beste spiegel is een oude vriend
    • -
    • Klockarens Kaningård
SV: Äppelöl?
« Svar #8 skrivet: 02 sep-09 kl 20:22 »
nejfan det är mycket skit i turbo jäst som är till för sprit och ingenting annat
tillsatserna försvinner vid koket  :o :o

Jo jag skulle personligen inte peta turbojäst i vin fex, tror inte det blir så god smak.
"Följ hjärtat, inte logiken, logiken gör dig inte lycklig den får dig bara att stå ut lite längre."

Dea

  • Inlägg: 55
SV: Äppelöl?
« Svar #9 skrivet: 03 sep-09 kl 10:19 »
10 l damejeanne kan finnas på loppisar. Jag har köpt 2st för 40kr/st och en för 80 men den var med ribbkorg. Fungerar utmärkt att jäsa i. Gummikapsel och jäsrör finns på närmaste hemberedningsbutik. Det fina med 10 l damejeanner är att de ryms de flesta ugnar vilket gör att man kan sterilisera dem utan att avända kemikalier.

Instämmer förövrigt i föregående talare att något öl lär det inte bli. Möjligen mousserande äppeldricka med alkoholsmak, om du nu tappar upp dom som det står (i buteljer som tål trycket då givetvis).
« Senast ändrad: 03 sep-09 kl 10:21 av Dea »

Temeriaire

  • Inlägg: 1522
  • Allt kan göras, men det omöjliga tar längre tid.
    • Småland
SV: Äppelöl?
« Svar #10 skrivet: 12 okt-09 kl 20:59 »
Jag har en liten svaghet för ett "äppelöl" som heter "Lindeman apple", det är kanongott med en viss beska i det som för övrigt smakar cider.
Detta tillverkas genom att man Blandar äppeljuice och lambicöl, som är ett spontanjäst belgiskt öl.

Fast borde det inte gå att blanda äpplen med malt och humle?
Ibland kommer äventyret och suddar ut det jag skrivit i kalendern.

Yrmff

  • Gäst
SV: Äppelöl?
« Svar #11 skrivet: 26 okt-09 kl 13:34 »
Jag har en liten svaghet för ett "äppelöl" som heter "Lindeman apple", det är kanongott med en viss beska i det som för övrigt smakar cider.
Detta tillverkas genom att man Blandar äppeljuice och lambicöl, som är ett spontanjäst belgiskt öl.

Fast borde det inte gå att blanda äpplen med malt och humle?


Jupp det borde gå alldeles utmärkt :)
och det skulle dessutom gå att kalla äppleöl  ;)



I nödfall går det också med turbojäst enligt min far, den finns för en tia på vilken välsorterad ica som helst.
Jag hade tatt vanlig bakjäst istället för turbo finns åxå på ica ;) men bäst är öl eller vinjäst
mvh h
« Senast ändrad: 26 okt-09 kl 13:35 av Yrmff »

 

Temeriaire

  • Inlägg: 1522
  • Allt kan göras, men det omöjliga tar längre tid.
    • Småland
SV: Äppelöl?
« Svar #12 skrivet: 26 okt-09 kl 13:40 »
I nödfall går det också med turbojäst enligt min far, den finns för en tia på vilken välsorterad ica som helst.
Om man är lite petig med sin sprit så duger inte turbojäst till mäsk heller... :-\
Ibland kommer äventyret och suddar ut det jag skrivit i kalendern.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

637 gäster, 1 användare
fall

* Forum

* Om tidningen Åter



- Kvartalets höjdpunkt för mig, när det nye Åter kommer!
/Ann-Louise L

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser