Tänkte dela med mig av ett recept på syrénblomssaft som jag hittade på nätet.. Syréner finns ju på de flesta fastigheter och här är ett enkelt sätt att ta tillvara några av de vackra blommorna och inte bara låta dem vara en ögonfröjd.
40 blomklasar
2 l. socker
2 l. vatten
2 st. citroner
50 g. citronsyra
Repa av blommorna från "pinnen".
Riv skalet av citronerna, pressa ur saften ur dem.
Blanda citronsyra, citronskal, citronsaft och syrenblommorna i en bunke.
Koka upp vattnet med sockret och slå det över blommorna i bunken. Täck över med en duk och låt stå i två dygn, rör om då och då.
Tillsätt konserveringsmedel (ex. Atamon)
Sila saften och fyll på i flaskor
Ungarna älskade saften, förmodligen pga sockermängden..
Nåväl, det ska väl erkännas att även jag njöt av saften både med gommen och ögat för färgen blev härligt lila utav våra lila syrener. När jag gör den igen ska jag dock inte ha i så mkt citronskal utan ha i mera citronsaft, det blev en lite besk ton i saften med den mängd citronskal som jag nu hade i.