Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Göra egen musli?  (läst 7236 gånger)

Lotus

  • Inlägg: 822
    • Ångermanland
Göra egen musli?
« skrivet: 28 mar-08 kl 16:51 »
Finns det någon som har ett enkelt och gott recept på hemmagjord musli? Känns ju helt galet att köpa sådant! Och vi konsumerar mängder.. ???

Hur länge håller sig hemmagjord? Hur förvarar man den? Alla tips mottages tacksamt!


Doris och Börje

  • Inlägg: 3744
    • Västergötland
    • Hagalyckans Gröna
SV: Göra egen musli?
« Svar #1 skrivet: 28 mar-08 kl 17:10 »
Jag gör alltid egen musli. Vår är glutenfri eftersom jag och en av sönerna inte tål gluten. Men här hemma äter all i familjen av den. Detta har vi i:

Corn flakes
Boveteflingor
Hela linfrö
Solrosfrö som jag rostat lätt med olja och lite salt
(Pysiliumfrö ibland)

Mängden jag tar är liksom på känn, man får blanda efter eget huvud och smak.
Använder detta som "bas". Jag vet inte hur länge den håller sig, vi brukar äta upp den innan den blir dålig :) Förvarar den i plastburk som är tät. Skulle gissa att den håller i en månad minst.
Russin eller aprikoser blandar jag i när jag ska äta, de blir så torra och trista i burken.
Bor på min lilla gård med min stora familj!

mistel

  • Inlägg: 543
    • -
SV: Göra egen musli?
« Svar #2 skrivet: 28 mar-08 kl 17:24 »
Den här müslin brukar jag göra, det blir en stor sats men jag tycker det går slut hyfsat snabbt ändå och det är bara jag som äter.

Blanda detta i en stor bunke:
400g havregryn
400g rågflingor
3msk rapsolja
2msk kanel
2msk kardemumma
(tips saltåkvarns havregryn och rågflingor brukar vara finare än många av de märkena som finns i vanliga handeln)

Bred ut blandningen i en långpanna och sätt in i 225 graders värme i ca 5min så det får lite färg rör om någon gång.

Ta ut långpannan och strössla ut 200g grov hackade nötter (ex. mandel, hasselnötter, valnötter) ovanpå grynen i långpannan, sätt tillbaks långpannan i ugnen i ca 5min så nötterna blir lite rostade ta sedan ut långpannan. Blanda ner 200g grov hackade katrinplommon + 200g grovhackade aprikoser ( det går bra att även testa andra torkade frukter dessa brukar dock vara osockrade och jag vill inte ha sockrade bär/frukter i müslin). Låt müslin svalna, blanda ner ca 6msk psylliumfrö (=loppfrö). Ha upp i en STOR burk och tryck ner en skårad vaniljstång som ger vaniljsmak också åt müslin.

ChristinaR

  • Inlägg: 5562
    • Västergötland
    • Elins trädgård
SV: Göra egen musli?
« Svar #3 skrivet: 28 mar-08 kl 18:35 »

Lotus

  • Inlägg: 822
    • Ångermanland
SV: Göra egen musli?
« Svar #4 skrivet: 31 mar-08 kl 13:42 »
Tack alla för era svar!

Sitter och avnjuter en utsökt musli, efter mistels recept *mums!

Ska testa ett annat nästa gång. Kan varmt rekommendera mistels recept! Hade på lite honung också eftersom jag är en gottegris.

Sano

  • Inlägg: 851
    • Bohuslän
SV: Göra egen musli?
« Svar #5 skrivet: 31 mar-08 kl 13:46 »
Jag tar 1/2 dl olja + 1/2 dl honung, värmer försiktigt tills det går att blanda, häller i ett paket havregryn (ca 1 l?) och rostar i ugnen 10-20 min (rör om en gång). Låter svalna. Sedan i med vad gott jag har: russin, torkad frukt, nötter, pumpafrön, linfrön, solroskärnor... Klart!
Vad du gör gör fullt och helt, icke styckevis och delt.

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
SV: Göra egen musli?
« Svar #6 skrivet: 31 mar-08 kl 13:50 »
Ica-kuriren hade ett bra recept med alla möjliga ingredienser i. Jag kör ā la Kajsa Varg så många flingsorter jag kommer över, solrosfrön, linfrön, torkade nässlor mm, d v s blandar och häller över 1/2 dl honung, 1/2 dl olja och lite vatten (troligen för att honungen och oljan inte ska sugas upp på ett enda ställe). Rostar i ugnen minst 20 min på 200 grader och rör om var femte minut. Frukt och russin blandar jag numera i efteråt, eftersom de blev så hårda i ugnen.

Filip Skräplund

  • Inlägg: 4577
SV: Göra egen musli?
« Svar #7 skrivet: 31 mar-08 kl 17:57 »
Någon som testat att göra egna flingor?
Troligen inte så lönsamt men om man har egna odlingar så skulle det kunna vara ett alternativ.
Har sett att Kvarnspecialisten säljer flingkvarnar, även handdrivna.
"I never did give anybody hell. I just gave them the truth and they thought it was hell."  Harry S. Truman

marymae

  • Inlägg: 1552
    • Västerbotten
    • Det jag tänker
SV: Göra egen musli?
« Svar #8 skrivet: 09 apr-08 kl 16:37 »
Min müsli:

Havregryn
Rågflingor
Solrosfrön
Pumpafrön
Ev andra lämpliga flingor

Häll alla torra grejer i en skål, blanda i 2 msk olja och max en halv deciliter honung och späd med vatten tills konsistensen är klumpig och kladdig utan att den är så tunn som gröt. Häll ut i en plåt och sätt in i ugn på ca 175 grader. Grädda tills den är torr och hård, rör om minst 5 gånger under tiden. Efteråt kan man ha i russin och dyl men inte ugnen. Jättegod!
elliha.blogspot.com

 

rabarbers

  • Inlägg: 7
SV: Göra egen musli?
« Svar #9 skrivet: 10 apr-08 kl 13:50 »
Nyponpulver är också gott och nyttigt att ha i!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

468 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Förvånansvärt väl sammansatt och innehållsrik tidning! Kanske är det just för att den är skriven av entusiaster, inte professionella skribenter, som den andas så mycket glädje och inspiration.
/Jeuce

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser