Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Saffranskaka  (läst 2500 gånger)

februaribarn

  • Gäst
Saffranskaka
« skrivet: 08 dec-07 kl 14:28 »

Tänkte göra saffranskaka som jag ska bjuda vännerna på sedan, har dock aldrig gjort det förut, men tänkte prova på, det är så tråkigt att baka lussekatter :P. Någon som har något riktigt supergott recept att dela med sig av? Har kikat runt lite på internet, men alla är ungefär likadana. En del med kesella, en del utan... det är väl den enda variationen. Tänkte nog göra med apelsin i.

Tips? :)

koko

  • Gäst
Re:Saffranskaka
« Svar #1 skrivet: 09 dec-07 kl 01:55 »
Låter gott med mjuk kaka med saffran i, kanske en glasyr med kanderade apelsinskal strödda ovanpå???
Eller en mjuk kryddkaka som har en kesella eller cream cheese-topping blandad med (florsocker-) och saffran??? Alltså kaka med tjock saffranglasyr.
Eller med saffran och (vatten utbytt mot) pressad apelsinjos inbakat i själva kakan...
Oj, kom i gång riktigt där :-[
Fast jag har ju gjort mina lussebullar redan och ätit upp dem...mmm...bakade på riktigt smör...

februaribarn

  • Gäst
Re:Saffranskaka
« Svar #2 skrivet: 12 dec-07 kl 13:22 »
Tack för dina tips! Jag slängde ihop två riktigt härligt saftiga kakor igår kväll :) med kesella i, lite extra saffran och rivet apelsinskal samt saft ifrån apelsinen. Underbart gott blev det :)

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
Re:Saffranskaka
« Svar #3 skrivet: 13 dec-07 kl 23:14 »
Slår ett slag för den gotländska saffranspankakan!
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

Angelica

  • Inlägg: 263
  • Inter faeces et urinam nascimur
Re:Saffranskaka
« Svar #4 skrivet: 19 dec-07 kl 18:00 »
Brukar du göra kanelbullar? Är du speciellt stolt över dem? Det ska du vara!!!

Det enda du behöver göra är att tillsätta saffran i degen, påföra "lite" mer smör på den utkavlade degen och strö pärlsocker på den färdiga bullen som en sista detalj. I övrigt skall du göra PRECIS som du brukar när du bakar bullar!!

Voila!

Dina vänner kommer att fråga dig efter det spännande "nya" receptet och du kan svara "vadå, jag gör mina bullar som jag brukar göra, har bara tillsatt lite saffran och pärlsocker!"

PS: Ta ditt favoritrecept på sockerkaka,blanda i ett paket saffran,  tillsätt 1 tsk extra av vaniljsocker mot vad det står i receptet. Likaså gör du med ägg. Du ska aldrig dubbla mängden ägg, bara lägga till ett extra!!! Smöra rikligt i formen (snåla inte), använd ströbröd över hela formen och ett MYCKET tunt lager över smeten precis innan du sätter in den i ugnen. Grädda som du brukar. När du tar ut kakan, vänd den inte direkt utan låt svalna 10 minuter innan du vänder den (på ett grillgaller... du vill inte ha kondens!!!), lägg gärna en tunn duk (silaktig) på gallret innan!!

Hoppas att du upptäcker att de bakverk du gjort tidigare duger men får en ny dimension med saffran!!!
Älskar djur... människor också!

februaribarn

  • Gäst
Re:Saffranskaka
« Svar #5 skrivet: 20 dec-07 kl 19:19 »
Angelica, tack för dina tips! Kan erkänna att jag sällan gör kanelbullar, dom blir torra och tråkiga! Inte alls sådär härligt saftiga och goda som andra lyckas med... vad gör jag för fel? Så en kanelbullesats med saffran i känns uteslutet, om du inte kan ge mig ett bra recept på kanelbullar? :)

Hade förresten i vaniljsocker i min saffranskaka, glömde nämna det ovan. Gott blev det :) Är inte receptet på saffranskaka och sockerkaka ungefär detsamma förresten?

Har 4 påsar saffran kvar att göra av med, så jag kanske testar ditt förslag i helgen :)

koko

  • Gäst
Re:Saffranskaka
« Svar #6 skrivet: 21 dec-07 kl 00:56 »
För saftiga, supersmaksiga och försvinnande goda vetebullar; använd riktigt SMÖR!
Receptet på mjölpåsen funkar.
Men smöret, det är hela skillnaden.... 8)

februaribarn

  • Gäst
Re:Saffranskaka
« Svar #7 skrivet: 21 dec-07 kl 11:38 »
Använder ofta mjölpåsens recept, så du menar att äkta smör gör allt? Det måste jag ju testa någon gång isf :)

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
Re:Saffranskaka
« Svar #8 skrivet: 21 dec-07 kl 12:15 »
Det är inte allt.. Man skaockså görasom dom säger i recepten o blanda fyllningen..istället för att bre smör och strö på socker o kanel.. Det gör skillnad! O jäsa riktigt ordentligt.
Dom allragodaste bullarna blir på riktig ko-mjölk, annars är röd mjölk näst bäst...
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

Angelica

  • Inlägg: 263
  • Inter faeces et urinam nascimur
Re:Saffranskaka
« Svar #9 skrivet: 21 dec-07 kl 13:48 »
Ska kolla om jag hittar receptet i mina högar!!

Älskar djur... människor också!

jus

  • Gäst
Re:Saffranskaka
« Svar #10 skrivet: 22 dec-07 kl 00:05 »
Riven mandelmassa i lussebullarna blir sååå gott och sen som sagt, mycket smör, rumsvarmt ;)

linis

  • Inlägg: 116
    • Skåne
Re:Saffranskaka
« Svar #11 skrivet: 23 dec-07 kl 22:39 »
håller med om det där med mandelmassa. jag gör aldrig lussekatter. jag gör lussekrans, kavlar ut o brer på massor av smör och sen river jag massa mandelmassa på innan jag rullar ihop. det blir geggit saftigt och supergott...o så med kesella förstås o äkta smör. jag använder aldrig annat än smör, margarin e en hälsofara med alla kemikalier o upphettningar...håll dig långt från margarinet!!
nu har jag gett bort alla mina saffranslängder för jag får så ont i magen av allt vetemjöl, e de nån som har nåt tips på hur man kan baka goda glutenfria kakor o bullar undrar bullälskaren som inte tål glutenet!
försökte göra chokladkaka på majsmjöl härom veckan men det blev så konstig konsistens på den, annars rätt god...
letar efter mitt drömhus, har nån sett det?det är falurött med uthus och lagårdslänga till och ligger mellan skog och äng, nära vatten. där finns plats för både kropp och själ o massa djur!
Mycket fruktträd och massa bärbuskar!

Musseron

  • Inlägg: 131
Re:Saffranskaka
« Svar #12 skrivet: 08 jan-08 kl 22:39 »
Slår ett slag för den gotländska saffranspankakan!

Frances

Har du nått bra recept? Jag har testat mitt recept flera gånger och den blir så kompakt att jag kan lyfta ur den ur springformen mellan två fingrar och kakan skulle studsa om jag släppte den på golvet....=oätlig. Det är ju så ruskigt gott, men jag kan ju inte åka till Gotland och bunkra saffranspannkaka varje gång jag är där :-\
« Senast ändrad: 08 jan-08 kl 22:42 av Musseron »
Blivande hönsägare, ett litet -ombyggnadsprojekt bort. Skulle gärna ha  Hedemora, Jersey Jätte, Norska Jär, Maran, Orpington och Grönvärpare.

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
Re:Saffranskaka
« Svar #13 skrivet: 08 jan-08 kl 22:46 »
Jag gjore nog senast efter receptet på icas hemsida.. Har provat lite olika..men den blev helt ok iallafall!!

Och som salmbärs ersättning är jordgubb + svartavinbär jättegott!
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

 

Winnie

  • Inlägg: 175
Re:Saffranskaka
« Svar #14 skrivet: 09 jan-08 kl 17:08 »
Frances

Har du nått bra recept? Jag har testat mitt recept flera gånger och den blir så kompakt att jag kan lyfta ur den ur springformen mellan två fingrar och kakan skulle studsa om jag släppte den på golvet....=oätlig. Det är ju så ruskigt gott, men jag kan ju inte åka till Gotland och bunkra saffranspannkaka varje gång jag är där :-\

Ett bra alternativ till salmbärssylt är Björnbärs- eller Boysenbärssylt.

Här kommer min mormors recept på saffranspannkaka:


8-10 p (Dubbel sats till långpanna)

Koka gröt på:
1½ dl grötris
7dl mjölk
2½ dl grädde
lite salt
en klick smör
(Enklast är att koka upp allt, låt det småkoka under omrörning i 10 minuter. Stäng sedan av värmen och lägg en handuk över så sväller den klart över natten och inget bränns)

Sedan:
1 g saffran
1 msk brännvin (lös saffranet i brännvinet för att få ut färg och smak, ca 10 min)
6 ägg
½ dl honung
1 tsk stött kardemumma
½-1 dl hackad mandel
½-1 dl hackade russin (gärna sultanrussin, tex. Saltå's)

Gräddas i 200 grader ca 40 min (till vacker färg).




 


Dela detta:

* Inloggade just nu

557 gäster, 1 användare
Stengrim

* Forum

* Om tidningen Åter



- Otroligt mycket läsvärda artiklar. Jag väntar alltid med spänning på nästa nummer, en otroligt bra tidning!
/ Pia Elldalen

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser