Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Lite blandade frågor om inkokning  (läst 2907 gånger)

Lanthushållet

  • Inlägg: 4
Lite blandade frågor om inkokning
« skrivet: 18 dec-15 kl 11:16 »
Jag har så smått börjat koka in lite mat, hittills mest tomatsås och liknande grejer. Jag har använt mig både av mormors gamla glasburkar med gummiringar, men även nyproducerade KORKEN från IKEA. Har inte varit några problem med att få vakuum. Men jag vill gärna koka in mindre portioner, så jag har börjat fundera på att köpa "vanliga " glasburkar med skruvlock i metall. Jag vet att WECK gör konservburkar i olika storlekar, men tycker dom är så dyra. Spelar det nån roll vilken typ av burk jag använder? Varför är den gamla varianten med glaslock så populär?

Sen så funderar jag även på detta med botulism. Än så länge har jag bara gjort saker som ska värmas innan man äter det, och då är jag inte så orolig. Men jag skulle vilja testa mer saker, till exempel leverpastej och den äter man ju kall. Har läst att i USA/Kanada så är det tryckkokare som gäller när man konserverar, kommer man då upp i temperatur så man garanterat undviker botulism? Vad är skillnaden på "vanliga" tryckkokare och tryckkokare för konservering?

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Lite blandade frågor om inkokning
« Svar #1 skrivet: 18 dec-15 kl 11:30 »
De flesta tryckkokare på den svenska marknaden klarar väl inte 15 psi   121 grader.

TL

  • Inlägg: 877
    • Östergötland
SV: Lite blandade frågor om inkokning
« Svar #2 skrivet: 18 dec-15 kl 11:31 »
Hej!
Här finns ofta dom gamla burkarna med gummiring
på loppisarna ofta en femma burken för di små
o tie för di stora ;D "kunde int låta bli" ja ungefär
 dom priserna e det.
Mvh Thomas
lev väl
Livet e hårt grymt orättvist.
Men en kan göra skillnad.

HJFF

  • Inlägg: 455
    • Västerbotten
SV: Lite blandade frågor om inkokning
« Svar #3 skrivet: 20 dec-15 kl 21:25 »
Ja det spelar roll vilken burk du använder:)

IKEA Korken är olämplig för inkokning bla pga explosionsrisken eller otäthet som gör att vacuumet försvinner efter en tid, sen är dom svåra att kontrollera iom bygellåset.

Gamla sortens Surte eller WECK är speciellt konstruerade för inkokning, burken kan aldrig explodera för att övertrycket tillåts pysa ur allteftersom konserven värms, sedan syns det tydligt om mot förmodan vacuumet försvunnit.

Vanliga glasburkar med metalllock, locken är sällan BPA fria och även här finns en risk för explosion om man skruvat på locket för hårt.
Tyvärr så hittar man inte Surtes burkar med fräscha tätningar i  de mängder man behöver så då återstår WECK´s sortiment (finns ett par återförsäljare i Sverige med varierande priser)
Tätningarna kan vid inkokning användas flera gånger och glasburken oändligt, nya tätningar kostar 1-2kr/styck så i längden är det nog inte så tokigt.

För att inte ta riskerna med Botulism ska man följa de tryck och tider som anges i recept, egen  import av en tryckkokare från USA är ett måste för att uppnå de tryck/temperaturer som krävs vid konservering av livsmedel med låg syra.
Europeiska tryckkokare kan ha två trycklägen och det högre brukar anges till 13 PSI, 15PSI är vad som behövs för att nå de 121 grader som krävs för att ta död på sporerna.

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
SV: Lite blandade frågor om inkokning
« Svar #4 skrivet: 21 dec-15 kl 19:28 »
Eftersom jag bor i Tyskland har jag inga problem att komma över Weck-glasburkar (som är billigast att beställa på weck.de, men de skickar inte utomlands tror jag), och jag har läst rätt mycket i Weck-kokboken. Där rekommenderar de konserveringsapparat framför allt annat (tryckkokare, ugn...). P g a varningar på Alternativ  ;) har jag inte vågat mig på något av deras recept när det gäller kött, men de skriver alltid att så länge som locket sitter på (och det hålls ju bara fast med gummiringen efter att allt svalnat) så är det riskfritt. Det skulle lossna vid gasbildning. (Däremot påstår de att man absolut inte får ha mjöl i kötträtter som leverpastej t ex, för det surnar.) Tja, jag vet inte. Hur som helst kan man även köpa Weck-konserver med leverpastej och liknande i mataffärerna här, och glasburkarna kan förstås återanvändas. Här verkar ingen ha problem med risken för botulism, men som sagt, jag har inte testat annat än att konservera typ kvittenmos och rödbetor, fast Weck påstår att det är helt okej att konservera kött i vattenbad i konserveringsapparaten. F ö brukar det finnas gamla Weck-burkar på loppis, men den nya modellen sägs vara ännu bättre (kan fyllas högre). Och de nya stängningsanordningarna är helt klart väldigt platssparande och bra i konserveringsapparaten. Slut på reklamen  ;D Hoppas det går bra med konserveringen!

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Lite blandade frågor om inkokning
« Svar #5 skrivet: 22 dec-15 kl 03:25 »
I grannlandet Polen verkar de i alla fall i bland ha problem med hemkonservering i weckburkar

http://www.eurosurveillance.org/ViewArticle.aspx?ArticleId=43

 

HJFF

  • Inlägg: 455
    • Västerbotten
SV: Lite blandade frågor om inkokning
« Svar #6 skrivet: 22 dec-15 kl 13:50 »
WECK´s burkar är inte i sig orsaken till Botulism i Polen, de skulle ha hänt oavsett vilket fabrikat som använts, av förklarliga skäl så används WECK´s sortiment mest i Europa.

Vad som är viktigt är hur konserven processas, livsmedel med lågt syrainnehåll som tex fisk, kött, grönsaker etc skall enligt USDA konserveras i tryckkokare (canners) speciellt avsedda för konservering för att undvika Botulism.
Vilket tryck och hur länge det ska processas framgår i beprövade recept, utrymme för egna experiment lämnas inte.






 


Dela detta:

* Inloggade just nu

593 gäster, 3 användare
fall, LimJans, Ljunghonung

* Forum

* Om tidningen Åter



- Jag älskar när tidningen kommer! Myskväll och massor med läsningar!
/Melissa

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser