Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Myter om mat?  (läst 2624 gånger)

Fru Jansson

  • Gäst
Myter om mat?
« skrivet: 07 sep-12 kl 17:00 »
 
Citera
Nej, det är en seglivad myt att slakterierna har en gubbe avdelad som står och sprutar in vatten och salt i köttet...


Eftersom salmonellatråden blev låst innan jag han svara Existens! på ovanstående, så tänkte jag att det kanske kan vara intressant med en tråd om myter. Vad är sant, vad är falskt? Vad förekommer, om än i begränsad omfattning, och vad är vanligt? Vad som är okej och inte är upp till var enskild konsument att ta ställning till. Men att diskutera och reda ut begrepp kan ju underlätta. Diskussion alltså önskvärd. Och utan olika åsikter och infallsvinklar ingen diskussion.

Och som svar till Existens påstående, lägger jag detta:
http://www.radron.se/granskningar/fardigmarinerat-kott/

http://www.sydsvenskan.se/ekonomi/billig-kyckling-fullsprutad-med-vatten/
« Senast ändrad: 07 sep-12 kl 17:03 av Fru Jansson »

Existens!

  • Gäst
SV: Myter om mat?
« Svar #1 skrivet: 07 sep-12 kl 17:15 »
Jo, men om det står att köttet är mörat eller marinerat, så betyder det ju att något gjorts med det, och då handlar det ofta om att spruta in en del saltlake eller vatten.
Men det vet man ju om. Jag köper t.ex gärna mörad fläskytterfile och lägger på grillen. Blir ett fantastiskt fint resultat.

Men när det ligger billig utländsk kycklingfile som sälja till halva priset, så bör man ju ana att något är vajsing. Det kostar i princip lika mycket att föda upp en kyckling oavsett var man gör det, så priserna bör vara snarlika om allt stämmer.

Vad jag menar är att det som en del tror, att helt vanligt färskt kött som finns i butiken är berikat med vatten, det är fel.

Fru Jansson

  • Gäst
SV: Myter om mat?
« Svar #2 skrivet: 07 sep-12 kl 17:29 »
Jo, men om det står att köttet är mörat eller marinerat, så betyder det ju att något gjorts med det, och då handlar det ofta om att spruta in en del saltlake eller vatten.
Men det vet man ju om.

Vet man? Det jag vänder mig emot är inte att betala för vatten, utan det är mer kvalitétsmässigt. Och just det att man ska veta. Jag visste inte att "mörad" ska betyda att nåt sprutats in i köttet.. Och marinad... Tja. Det känns ju om man är oinsatt mer som kryddor.

Men precis som det står i artikeln så innebär det för industrin lika mycket om konsistens... Och att en köttbit som sprutats med saltlake och kryddblandning blir jämnare i konsistensen. Där nånstans börjar det bli läskigt i min värld. Speciellt med de tillsatser som nämndes i första artikeln. Sen kan man förståss undra om kvalitén på köttet om det måste sprutas för att få aptitlig konsistens. Men det är förståss min undran. Eller är det kanske kvalitén på folks smaksinnen som bör ifrågasättas?

Neon Knight

  • Inlägg: 933
    • -
SV: Myter om mat?
« Svar #3 skrivet: 07 sep-12 kl 17:41 »
Däremot är det ju ingen myt att köpekött ibland vid tillagning utsöndrar vatten och krymper. Det tror jag beror på något annat.

Nena

  • Inlägg: 270
    • Dalsland
SV: Myter om mat?
« Svar #4 skrivet: 09 sep-12 kl 16:45 »
Även viltkött utsöndrar vatten, men skillnaden är enorm när det gäller krympning - har även noterat att ekologiskt nötkött inte heller krymper i samma utsträckning som vanligt nötkött.
Lev livet grönare så blir jorden skönare

Existens!

  • Gäst
SV: Myter om mat?
« Svar #5 skrivet: 09 sep-12 kl 16:52 »
Det var samma reaktion hos de som köpte köttlådor av mig, från utegrisar.  Spontant är det tanken att djuren som vuxit långsammare får ett kött med mindre vätska..

Henrik Penrik Filivilivenrik

  • Inlägg: 4602
  • F.d. Armand
    • Blekinge
    • Hönsbloggen
SV: Myter om mat?
« Svar #6 skrivet: 09 sep-12 kl 23:03 »
Oj, det finns massor. Som att det är dåligt att äta efter kl 18 om man vill gå ner i vikt.
Skötare av en liten hushållsflock av mestadels blandrashöns, samt svenska myskankor.

Broberg

  • Gäst
SV: Myter om mat?
« Svar #7 skrivet: 09 sep-12 kl 23:09 »
Oj, det finns massor. Som att det är dåligt att äta efter kl 18 om man vill gå ner i vikt.

Eller som det att man ska äta lite och ofta i stället för mycket och sällan. Hittepå, det är mängden över tid, i förhållande till vad man gör som räknas.

Broberg

  • Gäst
SV: Myter om mat?
« Svar #8 skrivet: 09 sep-12 kl 23:13 »
Bra sida för att hålla sig uppdaterad om matmygel: http://www.aktavara.org/

Finns på fb också.

Stellan_J

  • Inlägg: 882
  • Våga vägra dv. kochin
    • Halland
SV: Myter om mat?
« Svar #9 skrivet: 09 sep-12 kl 23:17 »
Oj, det finns massor. Som att det är dåligt att äta efter kl 18 om man vill gå ner i vikt.


Eller som det att man ska äta lite och ofta i stället för mycket och sällan. Hittepå, det är mängden över tid, i förhållande till vad man gör som räknas.


Jag testade för några år sedan att bara äta efter 18 och då väldigt mycket. Resultatet blev inte som myten...




Det har gått 4 månader mellan första och andra bilden
Man har inte alla hönsen hemma om man väljer dv. kochin för självhushållning

Henrik Penrik Filivilivenrik

  • Inlägg: 4602
  • F.d. Armand
    • Blekinge
    • Hönsbloggen
SV: Myter om mat?
« Svar #10 skrivet: 10 sep-12 kl 09:41 »
Eller som det att man ska äta lite och ofta i stället för mycket och sällan. Hittepå, det är mängden över tid, i förhållande till vad man gör som räknas.

Sant. Jag själv har gått ner i vikt ibland, och ibland åt jag två gånger om dagen under viktnedgångarna.

En myt i samma anda är att man måste äta frukost.
Skötare av en liten hushållsflock av mestadels blandrashöns, samt svenska myskankor.

Fru Jansson

  • Gäst
SV: Myter om mat?
« Svar #11 skrivet: 10 sep-12 kl 09:55 »
Eller som det att man ska äta lite och ofta i stället för mycket och sällan. Hittepå, det är mängden över tid, i förhållande till vad man gör som räknas.

Jag hävdar (ja, helt utan länkar och källor och sånt) att kvalitén på maten räknas in där. Sämre kvalitét ger mindre näring per kalori, och alltså äter man mer. Och ja. Det säger jag efter att själv ha gått ner femton kilo, utan att försöka just gå ner i vikt, utan mer försöka undvika tillsatser och skit i maten.

Jag har en liten teori om att det kan vara därför som det här med lchf fungerar så pass bra för så pass många. Just för att undviker man kolhydrater så tvingas man undvika en hel del tillsatser och förtjockningsmedel och modifierad stärkelse och jox. Man äter helt enkelt renare mat. Vilket man kan göra även med kolhydrater. Om man väljer lämpliga kolisar. Dvs, så oraffierat som möjligt. Då får man i sig den näring man behöver, utan att stoppa i sig ohemula mängder och töja ut magsäcken och allt det där...

Jämför bara hembakt surdegsbröd av stenmalet mjöl med sånt där köpt fluffbröd fullt av tillsatser. Vilket ger mest mättnad per skiva? Vilket ger en mättnat man står sig på?

Henrik Penrik Filivilivenrik

  • Inlägg: 4602
  • F.d. Armand
    • Blekinge
    • Hönsbloggen
SV: Myter om mat?
« Svar #12 skrivet: 10 sep-12 kl 09:57 »
Jag hävdar (ja, helt utan länkar och källor och sånt) att kvalitén på maten räknas in där. Sämre kvalitét ger mindre näring per kalori, och alltså äter man mer. Och ja. Det säger jag efter att själv ha gått ner femton kilo, utan att försöka just gå ner i vikt, utan mer försöka undvika tillsatser och skit i maten.

Jag har en liten teori om att det kan vara därför som det här med lchf fungerar så pass bra för så pass många. Just för att undviker man kolhydrater så tvingas man undvika en hel del tillsatser och förtjockningsmedel och modifierad stärkelse och jox. Man äter helt enkelt renare mat. Vilket man kan göra även med kolhydrater. Om man väljer lämpliga kolisar. Dvs, så oraffierat som möjligt. Då får man i sig den näring man behöver, utan att stoppa i sig ohemula mängder och töja ut magsäcken och allt det där...

Jämför bara hembakt surdegsbröd av stenmalet mjöl med sånt där köpt fluffbröd fullt av tillsatser. Vilket ger mest mättnad per skiva? Vilket ger en mättnat man står sig på?

Sedan behöver man inte äta efter mättnad/hunger, man kan räkna kalorier också.
Skötare av en liten hushållsflock av mestadels blandrashöns, samt svenska myskankor.

kbh

  • Gäst
SV: Myter om mat?
« Svar #13 skrivet: 10 sep-12 kl 10:01 »
Sant. Jag själv har gått ner i vikt ibland, och ibland åt jag två gånger om dagen under viktnedgångarna.

En myt i samma anda är att man måste äta frukost.
Inte att man måste men det är faktiskt dagens viktigaste mål så man orkar på dagen i annat fall så tär du på reserverna hela tiden så det är inge bra i långa loppet . Men är man kontors råtta så kanske det inte är så viktigt .

Fru Jansson

  • Gäst
SV: Myter om mat?
« Svar #14 skrivet: 10 sep-12 kl 10:01 »
Sedan behöver man inte äta efter mättnad/hunger, man kan räkna kalorier också.

Fast det är ju fasligt jobbigt, när det är så mycket lättare att lyssna på kroppens signaler. Ger man kroppen bra mat, så blir signalerna rätt. Ger man den en massa skräp så skapar man sug, som lätt tar sig uttryck i sug efter mer skräp. Nä, bättre ge kroppen bra riktig mat, och lita på att den då är ärlig tillbaks!

 

Anders G.

  • Inlägg: 1049
    • -
SV: Myter om mat?
« Svar #15 skrivet: 10 sep-12 kl 18:34 »
Tre myter att kasta på brasan:

Man sku kunna påverka kroppens pH genom att äta basisk / sur kost (hälsopåståendet brukar vara att man skall äta sig basisk).
Det går naturligtvis inte, varje liten enzymreaktion, andningsreflex och cellämnesomsättning måste äga rum precis vid det pH som kroppen ställer in själv.

Man skall äta kost anpassad till blodgrupp.

Scan Hot Dogs är tjänlig människoföda.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

494 gäster, 1 användare (1 dolda)

* Forum

* Om tidningen Åter



- Som vanligt ett mångfacetterat och informativt nummer om mycket som hör självhushållningen till.
/Håkan

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser