Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Vilket salt vid skinnberedning?  (läst 4772 gånger)

Snuzer

  • Inlägg: 972
  • Vetgirig
    • Blekinge
    • enlitengard
Vilket salt vid skinnberedning?
« skrivet: 05 jul-12 kl 21:23 »
Jag ska få ett lammskinn och ska försöka bereda det själv. Mitt första försök. Jag har googlat och lånat/läst böcker på biblioteket men ingenstans står det vad det är för salt man ska använda för att salta in skinnet. Det finns ju en mängd olika sorter. Går det att använda vägsalt som man köper på påse (sånt man tar bort is med så man inte slår ihjäl sig )? Eller måste det vara "vanligt hushållssalt"? Har ju förstått att det går åt några kilo eller så  ::)


Livet är en smula för kort...  när man tänker efter : )

fjällfäll

  • Inlägg: 185
    • Härjedalen
    • Härjedalens Fjällfäll
SV: Vilket salt vid skinnberedning?
« Svar #1 skrivet: 05 jul-12 kl 21:38 »
Vägsalt ska du absolut inte använda, det innehåller något som förstör skinnen ( riktigt vad har jag glömt nu).
Köp stensalt eller fodersalt och lägg ett cm-tjockt lager över hela skinnet.
Låt ligga ca 1 vecka, skaka av saltet och salta om med nytt, torrt salt så det täcker hela skinnet.
Rätt saltat och svalt förvarat kan man spara skinn ½ år, därefter måste de saltas om.
Det våta saltet kan med fördel torkas och återanvändas.

Snuzer

  • Inlägg: 972
  • Vetgirig
    • Blekinge
    • enlitengard
SV: Vilket salt vid skinnberedning?
« Svar #2 skrivet: 05 jul-12 kl 21:52 »
Vägsalt ska du absolut inte använda, det innehåller något som förstör skinnen ( riktigt vad har jag glömt nu).
Köp stensalt eller fodersalt och lägg ett cm-tjockt lager över hela skinnet.
Låt ligga ca 1 vecka, skaka av saltet och salta om med nytt, torrt salt så det täcker hela skinnet.
Rätt saltat och svalt förvarat kan man spara skinn ½ år, därefter måste de saltas om.
Det våta saltet kan med fördel torkas och återanvändas.

Tack för svar. Det är förmodligen saltpeter i vägsaltet. Jag trodde inte att man kunde använda det men var tvungen att fråga. Men visst kan jag börja jobba med skinnet efter den första insaltade veckan?

Livet är en smula för kort...  när man tänker efter : )

fjällfäll

  • Inlägg: 185
    • Härjedalen
    • Härjedalens Fjällfäll
SV: Vilket salt vid skinnberedning?
« Svar #3 skrivet: 06 jul-12 kl 15:19 »
Efter första omgångens saltning har det mesta av vätskan dragits ur skinnen. Den andra saltningen är mest konserverande.
Så du kan gott ta itu med skinnen efter 1 vecka.

 

Snuzer

  • Inlägg: 972
  • Vetgirig
    • Blekinge
    • enlitengard
SV: Vilket salt vid skinnberedning?
« Svar #4 skrivet: 06 jul-12 kl 16:33 »
Efter första omgångens saltning har det mesta av vätskan dragits ur skinnen. Den andra saltningen är mest konserverande.
Så du kan gott ta itu med skinnen efter 1 vecka.

Tack.
Livet är en smula för kort...  när man tänker efter : )


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

424 gäster, 6 användare (1 dolda)
torbjorn, Sampa, Galaxie, Tångräkan, Be

* Forum

* Om tidningen Åter



- Som alltid mycket nöjd. Stycket med "Att ta vara på en gris" var kanon på alla sätt! Gillar nybörjarbreven mycket.
/Marie Mårtensson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser