Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Vilket salt vid skinnberedning?  (läst 4805 gånger)

Snuzer

  • Inlägg: 972
  • Vetgirig
    • Blekinge
    • enlitengard
Vilket salt vid skinnberedning?
« skrivet: 05 jul-12 kl 21:23 »
Jag ska få ett lammskinn och ska försöka bereda det själv. Mitt första försök. Jag har googlat och lånat/läst böcker på biblioteket men ingenstans står det vad det är för salt man ska använda för att salta in skinnet. Det finns ju en mängd olika sorter. Går det att använda vägsalt som man köper på påse (sånt man tar bort is med så man inte slår ihjäl sig )? Eller måste det vara "vanligt hushållssalt"? Har ju förstått att det går åt några kilo eller så  ::)


Livet är en smula för kort...  när man tänker efter : )

 

fjällfäll

  • Inlägg: 185
    • Härjedalen
    • Härjedalens Fjällfäll
SV: Vilket salt vid skinnberedning?
« Svar #1 skrivet: 05 jul-12 kl 21:38 »
Vägsalt ska du absolut inte använda, det innehåller något som förstör skinnen ( riktigt vad har jag glömt nu).
Köp stensalt eller fodersalt och lägg ett cm-tjockt lager över hela skinnet.
Låt ligga ca 1 vecka, skaka av saltet och salta om med nytt, torrt salt så det täcker hela skinnet.
Rätt saltat och svalt förvarat kan man spara skinn ½ år, därefter måste de saltas om.
Det våta saltet kan med fördel torkas och återanvändas.

Snuzer

  • Inlägg: 972
  • Vetgirig
    • Blekinge
    • enlitengard
SV: Vilket salt vid skinnberedning?
« Svar #2 skrivet: 05 jul-12 kl 21:52 »
Vägsalt ska du absolut inte använda, det innehåller något som förstör skinnen ( riktigt vad har jag glömt nu).
Köp stensalt eller fodersalt och lägg ett cm-tjockt lager över hela skinnet.
Låt ligga ca 1 vecka, skaka av saltet och salta om med nytt, torrt salt så det täcker hela skinnet.
Rätt saltat och svalt förvarat kan man spara skinn ½ år, därefter måste de saltas om.
Det våta saltet kan med fördel torkas och återanvändas.

Tack för svar. Det är förmodligen saltpeter i vägsaltet. Jag trodde inte att man kunde använda det men var tvungen att fråga. Men visst kan jag börja jobba med skinnet efter den första insaltade veckan?

Livet är en smula för kort...  när man tänker efter : )

fjällfäll

  • Inlägg: 185
    • Härjedalen
    • Härjedalens Fjällfäll
SV: Vilket salt vid skinnberedning?
« Svar #3 skrivet: 06 jul-12 kl 15:19 »
Efter första omgångens saltning har det mesta av vätskan dragits ur skinnen. Den andra saltningen är mest konserverande.
Så du kan gott ta itu med skinnen efter 1 vecka.

Snuzer

  • Inlägg: 972
  • Vetgirig
    • Blekinge
    • enlitengard
SV: Vilket salt vid skinnberedning?
« Svar #4 skrivet: 06 jul-12 kl 16:33 »
Efter första omgångens saltning har det mesta av vätskan dragits ur skinnen. Den andra saltningen är mest konserverande.
Så du kan gott ta itu med skinnen efter 1 vecka.

Tack.
Livet är en smula för kort...  när man tänker efter : )


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

550 gäster, 1 användare (1 dolda)

* Forum

* Om tidningen Åter



- Supernöjd med den nya tidningen! Ska fixa ny betalning nu så vi har täckt upp det kommande året, ser fram emot att bygga upp ett litet bibliotek av tidningarna. :) Och maken är ivrig att få testa på ölbryggandet som finns med i senaste numret.. :P
/Maria Örni

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser