Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Rött kött i dvärgformat?  (läst 2476 gånger)

skiesabove

  • Inlägg: 1701
  • Permakultur med häst
    • Norrbotten
Rött kött i dvärgformat?
« skrivet: 12 dec-11 kl 02:04 »
Osäker på vilket forum men...
Vilket djur med rött kött är minst, godast och lättast att hålla?

Har bara "vitt kött" här hemma. Får går bort då sambon inte är frälst i lammkött (än). Är get rött kött? Gott kött?

Hjort?

Capibara? Marsvin?

Är ute efter ett djurraser som inte behöver äta spannmål för att växa och som väger så lite som möjligt vid slakt så att man kan klara av slakten hemma utan hissanordningar etc.
//Lina

Bie

  • Inlägg: 225
    • Norrbotten
SV: Rött kött i dvärgformat?
« Svar #1 skrivet: 12 dec-11 kl 06:13 »
Du får börja jaga, enklaste lösningen.
En har det som en förtjänar!

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Rött kött i dvärgformat?
« Svar #2 skrivet: 12 dec-11 kl 07:01 »
Getter har rött kött, och det är mycket gott. De kan äta bara grovfoder av god kvalitet och lövsly. De växer långsamt, föds de på våren och slaktas på hösten väger de ofta så lite som 10-15 kg slaktad vikt. Är det små getter väger de givetvis mindre, många har inte selekterat på storlek. Dvärgget har jag inte provat, men de är naturligtvis mindre.

Marsvin klarar sig dåligt utan kraftfoder, misstänker att detsamma gäller för capibara. De bajsar dessutom ohemula mängder för sin storlek, ett marsin bajsar mer än en stor kaninhona, ett marsvin med 3-4 ungar bajsar mer än en köttkaninshona med 8 ungar. Dessutom får marsvin få ungar, och är små, så det är ett ineffektivt sätt att föda upp kött.

Gås ger ju ett fågelkött som är lite mörkare, man kan även prova med vildand, om man skaffar tillstånd för det.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

grimbart

  • Inlägg: 4821
  • fångstman/jägare söker uppdrag!!!
    • Västergötland
SV: Rött kött i dvärgformat?
« Svar #3 skrivet: 12 dec-11 kl 10:17 »
fånga nötskrikor,lättare en att föda upp. Supergott :)
Fjäderfän och kaniner

Valmet

  • Gäst
SV: Rött kött i dvärgformat?
« Svar #4 skrivet: 12 dec-11 kl 10:25 »
Hängbuksvin!

Du måste ju inte föda upp själv, köp in 2 ungdjur och låt dom
gå över sommaren.
Hängbukisar är duktiga på att beta gräs och behöver bara lite spannmål
och eller kokt potatis å andra rester.
Lagom stora att slakta oxå.

Riktigt fint kött och mkt rester till hundarna

 

Birgit

  • Inlägg: 2897
SV: Rött kött i dvärgformat?
« Svar #5 skrivet: 12 dec-11 kl 18:14 »
Citera
Getter har rött kött, och det är mycket gott. De kan äta bara grovfoder av god kvalitet och lövsly. De växer långsamt, föds de på våren och slaktas på hösten väger de ofta så lite som 10-15 kg slaktad vikt. Är det små getter väger de givetvis mindre, många har inte selekterat på storlek. Dvärgget har jag inte provat, men de är naturligtvis mindre.
Fast get smakar ju minst lika mycket "speciellt" som får, dessutom stämmer vikter och utfodring bra överens med flera allmogefår, t.ex roslag.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

554 gäster, 1 användare
Torkel

* Forum

* Om tidningen Åter



- Fantastisk!
/Emma

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser