Hållbarhet för fjälsterVåra leverantörer av torrsaltade fjälster har föjande tumregler: Kylförvaring i < +4 C; cirka 6 månader efter packdag. < +12 C högst 3 månader efter packdag. Man kan frysa fjälster, men de
förlorar avsevärt i elasticitet, eftersom cellerna sprängs av vatten som ju expanderar när det fryser, Så infrysning är inte att rekommendera.
Salta om fjälstret i jodfritt grovsalt. Jod missfärgar nämligen. Lägg in i plastpåse eller helst en kruka med lock som inte försluter hermestiskt.
Hur märker man att fjälstret är otjänligt?Fjälster oxiderar, blir mörkare när det åldras men det är
inte samma som att det är otjänligt. Men om det börjat jäsa, (det kan man inte undgå att lukta sig till) och börjat förlora sin struktur, då är det obrukbart. Men då märker vem som helst det. Alldeles säkert!
Inget, ingen och inte ens fjälster, "håller sig hur länge som helst"! Ännu mindre dubbelt så länge som "hur länge som helst". Inte ens i princip.
Bertil från www.Carnivor.se