Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Langtidslagring av egg  (läst 2456 gånger)

Vargr

  • Inlägg: 98
  • Pass deg for Katla!
    • Norge
Langtidslagring av egg
« skrivet: 09 mar-11 kl 09:59 »
Hei,
det skal være mulig å oppbevare egg et års tid i kjøleskapet med ganske godt resultat. En del vann fordamper, så eggene blir lettere.

I fjor prøvde jeg å kjellerlagre egg etter at jeg smurte dem inn med litt smør (Gammelt kjerringråd). Fettstoffene tetter porene og skal bevare eggene bedre. Men hos meg mugnet de, og mugget slo inn og misfarget eggehviten.

Er det noen som har bedre erfaringer? Vannglass (natriumsilikat, SiO2*Na2O) skal visst også fungere, men er ikke lett å få tak i her i Norge. Selges det over disk i Sverige?

zeina66

  • Inlägg: 1051
    • Värmland
SV: Langtidslagring av egg
« Svar #1 skrivet: 09 mar-11 kl 10:06 »
Hej,jag har arbetat på tankfartyg.
Vi provianterade för långa tider till sjöss,äggen förvarades i kylrum vi vände dom varje dag.
Det var inget fel på dom som var 4 1/2 mån gamla... :)

Allting går - förutom bebisar och tennsoldater

esten

  • Inlägg: 2325
    • -
SV: Langtidslagring av egg
« Svar #2 skrivet: 09 mar-11 kl 10:11 »
I stället för smör kan man lägga äggen i kalkvatten en tid , då täpps också porerna till .

Vattenglas är det klassiska , men påverkar äggen vid tillagningen .

Att förvara äggen under längre period i kalkvatten kan ge samma problem som vattenglaset , men även en smakförändring .

Att förvara ägg i aska ett annat gammalt knep , som ger dålig smak till äggen efter en tid .

Andra fuktighetsbevarande medel som sågspån , torv osv

Att bara förvara på hylla och vända dem regelbundet

Att linda in i tidningspapper på hylla och vända regelbundet .

Det sista förslaget har visat sig väl så bra som något av de övriga , med kemikalier inblandat .

 

Vargr

  • Inlägg: 98
  • Pass deg for Katla!
    • Norge
SV: Langtidslagring av egg
« Svar #3 skrivet: 09 mar-11 kl 12:24 »
Takk for infoen zeina og esten. :D  4 -5 måneder er altså lett å få til, problemet med lenger lagring er smak fra hjelpestoffene.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

544 gäster, 1 användare (1 dolda)

* Forum

* Om tidningen Åter



- Bästa tidningen!
/Gabriella S

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser