Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Bostad sökes / Kvinna 28 år och en katt söker boende
« Senaste inlägg av Louise Nord skrivet Idag kl. 17:57 »
Tjabba tjena! Jag heter Lollo och är 28 år gammal. Jag är en sprallig och nyfiken själ som är trött på ekorrhjulet och som söker boende helst i värmlandstrakten.  ;D
Jag kan tänka mig att få komma och bo i ett kollektiv, en gård, ekoby eller hus på landet där jag arbetar för att få mat och husrum eller betalar en liten summa pengar i månaden. Jag skulle kunna hjälpa till med djurhållning, trädgårdsarbete/odling, bygga, ah you name it! Jag önskar att min katt får springa fritt ute, annars har jag nog inte så höga krav  >:D
Mina intressen är djur, natur, dansa, historia, personlig utveckling och musik. Jag har körtkort och egen bil!

Hoppas på respons, stay blessed
2
Övrigt om mat och recept / SV: Vilken olja??
« Senaste inlägg av korren skrivet Idag kl. 15:26 »
Oljors smak kan man ju tycka olika om. Den mörka ekologiska kallpressade rapsoljan smakar ju kanske mer än olivolja men är ju helt ok. Förädlingen har väl, som sagt, tagit rapsen lång väg sedan antiken.

När det gäller fritering talas det ju om olika oljors rykpunkt, att det är farligt att hetta upp oljan så den ryker och att inte återanvända olja. Äter man inte friterat varje dag kanske lite transfetter, akrylamid, akrolein etc inte spelar så stor roll. Om man aktar sig så det inte ryker och inte sparar sin frityrolja till ny matlagning borde man väl ha minimerat riskerna iallafall.

Sen finns det finns väl inte så mycket att välja på när det gäller de stora mängder fett som behövs vid fritering. Har man en massa pengar kan man ju köpa tex avokadoolja som har hög rykpunkt.

Ämnet matfett och hälsa verkar vara ett ganska svårt och omtvistat ämne både för vetenskapen och vanligt folk. 
3
Övrigt om mat och recept / SV: Vilken olja??
« Senaste inlägg av Berberis skrivet Idag kl. 13:40 »
Rapsolja har alltid funnits, redan i antiken, men den dög inte som livsmedel på grund av den elaka smaken och den snuskiga lukten. Den dög som smörj-medel. Först i vår tid lyckades forskare på olika håll korsa och förädla rapsoljan så att den där otäcka syran nästan helt försvann.
Det tog lång tid och det var många forskarlag i olika länder som arbetade med rapsoljan. Kanadensarna var bland de första som lyckades. Nu hade deras rapsolja blivit ett livsmedel, vilket det inte var tidigare.

Det var dock problematiskt vad den nya oljan skulle heta. Betor heter rapa på latin, vilket blev rape på engelska, Men det finns tyvärr en annan sak som också heter rape på engelska (och rapere på latin) och det är våldtäkt. Kanadensarna löste det genom att slå ihop några förkortningar till Canola-olja. Att söka information på t.ex. Wikipedia om rapsolja på engelska kan därför bli lite rörigt. På svenska har vi inte det problemet.

Faktorerna som gör olika fetter nyttiga eller onyttiga har att göra med kemiska egenskaper som fleromättade och enkelomättade, och med innehållet av omega 3 och omega 6.
Därutöver spelar ju smaken stor roll. Folken kring medelhavet vet att uppskatta olivoljans smak. Jag håller med om att smör är allra godast, fast kanske inte nyttigast.
4
Övrigt om mat och recept / SV: Vad har ni för "måsten" på julbordet?
« Senaste inlägg av malarmaster skrivet Idag kl. 12:47 »
Lyckan är total. Hittat årets bästa julmust hos Lidl av alla aktörer. Hammars bryggeri gör en riktig julmust enligt 30-talsrecept och den var fantastisk. Så köpte en halvpall så det klarar sig till påsk också. Provade också något som hette trocamust. Jo de som gör trocadero läsk har tydligen även must på menyn. klart drickbar men har en liten tvist av trocaderosmak. Så inte helt godkänd för julbordet.
5
Övrigt om mat och recept / SV: Vilken olja??
« Senaste inlägg av malarmaster skrivet Idag kl. 12:36 »
Avskyr rapsolja. Känner direkt om det är rapsolja i en produkt då den ger en härsken smak. Steka eller fritera i den är no no hemma hos mig. Här används smör och en liten andel olivolja i stekjärnet (olivoljan för att smöret inte blir brunt,tål högre värme) ett knep jag lärde av en kock. Fritös används väldigt sällan men om blir det solrosolja.  Angående smak på olivolja kan jag hålla med torbjörn. Används enbart olivolja blir smaken på det stekta därefter. Inte så gott om man eftersträvar svenska smaker. Smör + en liten del olivolja påverkar dock inte smaken. Rapsolja är en hypad produkt av böndernas organisation. Att sedan myndigheterna ser smör som farligt gör ju denna produkt bra i deras ögon.  Hos mig ser jag den enbart som tillsats i biodiesel.
6
Övrigt om mat och recept / SV: Vilken olja??
« Senaste inlägg av Själv är bäste dräng skrivet Idag kl. 12:17 »
Tror (efter att ha läst en massa vetenskapliga artiklar, och glömt mycket av det) att de värsta gifterna vid fritering kommer från diverse ämnen som bildas vid långvarig upphettning, bland annat nitrosaminer. Så skall man hålla på och fritera, och inte vill ha onödig påverkan på hälsan så skall man nog se till att inte ha gammal olja som börjar lukta lite bränd motorolja.

Friterat är ju gott, men ack så besvärligt, speciellt med tonåringar i huset... Så jag har ställt undan fritösen, och nu står det en varmluftsfritös framme (som vi fick av en granne som köpt och sedan inte gillat den). Den ger rätt bra resultat (inte riktigt som det äkta) och lämnar inga spår. Eller i alla fall lättstädade...
7
Övrigt om mat och recept / SV: Vilken olja??
« Senaste inlägg av fri skrivet Idag kl. 12:11 »
Det finns säkert fördelar med att använda extra virgin olivolja framför rapsolja, men vore rapsoljan så farlig som det ibland kan verka så skulle det märkas på drivorna av döda människor kring fritöserna.
Det finns för mycket folk på de flesta ställen (framförallt i städerna) om det hjälpte med rapsolja till fritöserna för att hålla tillbaka befolkningsökningen vore det rätt lätt..
8
Övrigt om mat och recept / SV: Vilken olja??
« Senaste inlägg av Björkris skrivet Idag kl. 10:01 »
När jag är inåt stan brukar jag köpa solrosolja i 5-litersflaska hos en lokal butik som drivs av nysvenskar. Den senaste flaskan hade ursprungsland Ukraina. Känner mig inte orolig för familjens hälsa. (Har också köpt ukrainskt vetemjöl i sagda butik, mycket bra att baka på!)

Annars är smör en favorit!

Smör är alltid favorit! :)
Vi har smör på smörgåsarna. Kallt smör direkt ur kylen och osthyvel för att fåsen skiva smör.

När jag steker har jag mestadels smör eller fifty-fifty, smör och rapsolja.

Men i fritösen har jag alltid använt rapsolja.
Fick nu för mig efter den lååånga texten att rapsolja skulle vara förkastligt.
9
Övrigt om mat och recept / SV: Vilken olja??
« Senaste inlägg av Be skrivet Idag kl. 09:39 »
Håller i stora drag med Torbjörn (förutom ang olivoljan!). Ryps- och rapsolja anses i själva verket vara en av de bästa oljorna för matlagning pga de goda proportionerna mellan omega-6 och omega-3, plus att ryps/rapsolja tål upphettning väl. För att det nu inte bara ska bli en "tyckande-mot-tyckande"-kommentar, så här en nyligen publicerad översiktsstudie: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9962526/
10
Övrigt om mat och recept / SV: Vilken olja??
« Senaste inlägg av skräptanten skrivet Idag kl. 06:44 »
När jag är inåt stan brukar jag köpa solrosolja i 5-litersflaska hos en lokal butik som drivs av nysvenskar. Den senaste flaskan hade ursprungsland Ukraina. Känner mig inte orolig för familjens hälsa. (Har också köpt ukrainskt vetemjöl i sagda butik, mycket bra att baka på!)

Annars är smör en favorit!
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

341 gäster, 2 användare
xaelanar, Källeberg

* Forum

* Om tidningen Åter- Dessa välarbetade tidningar ger stor inspiration till att klara sig själv.!
/Inspiration

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser