Till Handbokens förstasida
HANDBOK FÖR
VARDAGSEKOLOGI
Boende
Djur
Ekologi
Ekonomi
Energi
Fritid
Handel
Hantverk
Hushåll
Hälsovård
Idéer
Kultur
Livsmedel
Odling
Transporter
»Förflyttning och
  transport
»Den globala
  cykeln

»Cykling till
  husbehov

»Bilkooperativ
»Spårzeppelinare
»Cykling
»Spark och elbil
»Jag och bilen
»Cykelkärran
»Kälke och roddbåt
Återbruk
 
Om handboken

 

 
»Till alternativ.nu

BILKOOPERATIV

Bilen är ett omstritt transportmedel. Den är lättkörd och flexibel. Nästan alla kan använda den, nästan överallt, och med varierande last. I de större tätorterna blir däremot massbilismen ett gissel. Bilen tar plats. Upp till 50% av den europeiska stadens yta upptas av bilen. Bilen släpper ut avgaser. Mer avgaser, och farligare, ju äldre den är. Bilen är dessutom dyr. En modern energi- och avgassnål bil kostar stora summor bara i värdeminskning.
 
Bilbehov
En ansvarskännande människa som bor i tätort använder inte gärna bil, men även om man lever med god tillgång till kollektivtrafik och cykel, uppstår då och då bilbehov, som det finns flera sätt att lösa. Taxi och hyrbil är en möjlighet, men är fortfarande dyrt, och det är ofta de stora, transnationella bolagen som gör vinst på det. En annan lösning är att låta vänner och bekanta klara av bilägandet, och att låna bil av dem när man behöver. Nackdelarna med det beteendet är att man låser vännerna ännu hårdare i en roll som platskrävande och miljöbelastande privatbilister, och att man själv inte kan påverka bilägandet så mycket.
 
Ansvarsfull lösning
Den bästa lösningen på problemen är att man själv tar ansvar för sitt bilbehov, genom at äga bil på ett sätt som minimerar bilanvändadet och miljöbelastningen. Med rätt användning räcker en bil till många människor. En andelsbil körs istället för att stå parkerad, och de höga, fasta kostnaderna för en modern, miljöskonande bil slås ut på fler körda mil.
Den bästa lösningen heter andelsbil i kooperativ form: bilkooperativ.
 
Bilkooperativ
Man kan närma sig ett bilkooperativ på två olika sätt. Om det finns en bil med en missnöjd ägare med både miljömedvetande och dålig ekonomi, och ett antal intresserade personer, börja då med ett ideellt bilkooperativ.
 
Studier och ekonomi
Samla intresserade, gärna i studiecirkelform, och gör en budget för hur mycket bilen kostar. Vissa kostnader, som försäkring, skatt och besiktning, är tidsbundna. Andra, som bensin, olja, service och reparationer, är bundna till hur mycket man kör. Räkna ut ungefär hur mycket ni kommer att köra med bilen och fördela kostnaderna på en milavgift och en timavgift. Betala de fasta kostnaderna till bilägaren, och hitta en lättillgänglig parkeringsplats. Låt någon som bor nära bilen ha en bokningslista uppsatt, och kör.
 
Skötsel
Det är viktigt att sköta bilen ordentligt. En trasig eller skrotad bil är också ett resursslöseri! Kolla de viktigaste sakerna efter varje körning: oljenivå, batterivatten mm. Tvätt och andra kontroller bör göras varje månad, dela upp arbetet på ett löpande schema. Ordna utbildningar i att sköta och köra bilen regelbundet.
 
Nackdelar
Det idéella bilkooperativet har vissa nackdelar. Den dag någon i kooperativet kraschar bilen, förlorar bilägaren en massa pengar. Föreningen kan ersätta bilen, men den kostnaden kanske de inblandade inte är beredda att ta.
 
Utvecklat bilkooperativ
Ett mer utvecklat bilkooperativ är organiserat som en ekonomisk förening. Då kan föreningen äga bilen officiellt, och då har man inget personligt ekonomiskt ansvar. Den ekonomiska föreningen är starkare juridiskt sett, och den kan gå i konkurs som sista utväg, om något går verkligt snett. Sist men inte minst; i en idéell föreningär man personligen ansvarig för allt man skriver på, t. ex en serviceinlämning som de andra kanske tycker var onödig.
 
Välj en bra bil
Om man bildar en ekonomisk förening med egen bil, är det viktigt att köpa en bil som alla kan köra med gott samvete. Blyfri, bensinsnål och tillförlitlig är egenskaper man bör söka. Köp inte en bil bara för att den är billig, eller för att det är ett så kallat tillfälle! Planera ert bilköp; bestäm er för vilken bil ni vill ha, kolla hur mycket den får kosta och välj till sist ut den bil ni vill köpa.
 
Peter Markusson
 

 
Kommentera gärna artikeln

Copyright © Tidningen Åter / Petter Bergström samt respektive författare