Boende
Djur
Ekologi
Ekonomi
Energi
Fritid
Handel
Hantverk
Hushåll
Hälsovård
Idéer
Kultur
Livsmedel
»Ekologisk mat- lagning
»Husgeråd
»Maten och hälsan
»Veganism och ekologi
»Lagring och förvaring
»Konservering
»Mjölksyrejäsning
»Torkning
»Insamlingskalender för vilda växter
»Nässlor
»Vardagsbröd
»Rivebröd
»Müsli
»Vin och öl
»Enbärsdricka
»Likör
»Ost och margarin
»Potatismjöl
»Salt, senap sirap och maskrosvin
»Livsmedelsfärg
»Bestrålning av livsmedel
Odling
Transporter
Återbruk
Om handboken
»Till alternativ.nu
|
VARDAGSBRÖD
Bröd kan vara både gott och nyttigt. Om du dessutom bakar själv spar du mycket pengar. Konsumentverket har beräknat att ett hushåll på 4 personer som bakar allt matbröd spar 300 kronor varje månad, alltså 3600 kronor på ett år. Med lite bakrutin behöver man inte sitta och vänta under jäsning och gräddning, utan kan använda den tiden till annat. Den effektiva baktiden är mycket kort.
Här ska inte läggas ut någon "brödtext", utan recepten talar för sig själva. Det räcker med att konstatera att bröd kan göras med mycket få ingredienser. Tre beståndsdelar utgör grunden till allt bröd.
Mjöl
Från gräsen får vi frön som vi mal till pulver. De mest använda är gräsen/sädesslagen vete, råg, korn, havre, ris, hirs och majs samt örten bovete.
Vatten
Solen lyfter upp vatten från hav och sjöar. Vattenångan kondenserar i kylig luft och faller som regn. Regnvattnet filtreras i vegetationen och förses med nyttiga mineraler från bergrunden och lagras i grundvatten eller sjöar varifrån vi hämtar det.
Jäsmedel
I jästpaketen finns en levande organism, en encellig svamp med artnamnet Saccharomyces cerevisiae. Den kan leva av det socker som finns i mjöl. Under sin tillväxt producerar jästsvampen koldioxid och etanol. Koldioxiden blåser upp brödet och alkoholen avdunstar av värmen vid gräddningen. Färsk jäst växer bäst vid 37 grader men kan bara sparas några veckor i 0-7 graders värme. Torrjäst kan sparas i flera år och måste aktiveras i ett 60-gradigt degspad.
Om du till detta tillsätter några få smakämnen får du ett gott och nyttigt bröd. Normalt äter vi för mycket socker, salt och fett och vi vinner på att undvika eller minska detta i vårt hembakade bröd. Genom att baka själv slipper du också en mängd tillsatser som konserveringsmedel mm.
Här följer några enkla och svåra och goda recept, speciellt lämpade för dig som vill ha ett snabbt, bra och hälsosamt bröd till minimal kostnad och tidsinsats.
Nattlimpa
Ta 25 gram jäst (ett halvt paket), 5 dl ljummet vatten, 2 teskedar salt, 1 liter vetemjöl och 4 dl grahamsmjöl.
Lös upp jästen och saltet i vattnet. Blanda ner mjölet tills det blir en jämn deg. Täck degen med lite mjöl och bunken med en duk. Förvara den över natten (eller dagen) i kylskåpet. Knåda sen ut degen och arbeta den tills den blir jämn och mjuk. Forma degen till en jättelimpa, mindre bröd eller bullar som du själv vill.
Låt jäsa i ca en halv timme. Grädda vid 225 grader i en timme för en stor limpa och 15-25 minuter för små bullar. Ställ en flat vattenskål i ugnen om du önskar ett saftigare bröd. Som krydda kan du använda russin, lök, kummin, anis, fänkål, nässelmjöl eller vad du själv vill. Snart lär du dig detta bröd utantill och kan börja improvisera med att byta ut delar av mjölet mot andra sorters mjöl.
Rågkakor
Du behöver 50 gram jäst (ett paket), 5 dl filmjölk, en halv matsked salt, 2 teskedar ättiksprit (12%), 4,5 dl rågmjöl och 6,5 dl vetemjöl.
Rör ut jäst, salt och ättika med rumsvarm fil. Blanda i mjölet tillsammans med valfri krydda. Låt degen jäsa, gärna varmt, i ca 30 minuter. Knåda sedan ut degen och bearbeta den tills den är jämn och mjuk. Gör två platta brödkakor, ca en cm tjocka. Jäs dem i ca 30 minuter eller tills de nått dubbla tjockleken. Pensla försiktigt brödet med ljummet vatten och strö över rågmjöl. Grädda i 225 grader i cirka 15 minuter. Låt helst svalna på galler.
Torbjörn Peterson
Kommentera gärna artikeln
|
|