Till Handbokens förstasida
HANDBOK FÖR
VARDAGSEKOLOGI
Boende
Djur
Ekologi
Ekonomi
Energi
Fritid
Handel
Hantverk
Hushåll
Hälsovård
Idéer
Kultur
Livsmedel
»Ekologisk mat-
  lagning

»Husgeråd
»Maten och hälsan
»Veganism och
  ekologi

»Lagring och
  förvaring
»Konservering
»Mjölksyrejäsning
»Torkning
»Insamlingskalender
  för vilda växter

»Nässlor
»Vardagsbröd
»Rivebröd
»Müsli
»Vin och öl
»Enbärsdricka
»Likör
»Ost och margarin
»Potatismjöl
»Salt, senap sirap
  och maskrosvin

»Livsmedelsfärg
»Bestrålning av
  livsmedel
Odling
Transporter
Återbruk
 
Om handboken

 

 
»Till alternativ.nu

INSAMLINGSKALENDER FÖR VILDA VÄXTER

Vad du kan plocka och äta i naturen månad för månad av vilda växter samt tips på hur du förvarar och tillagar läckerheterna.
 
Mars

Växt Växtdel Användning
Brännässla Blad Soppa, te, i bröd
Tussilago Blommor Te, sallad, i bröd
Våtarv Hela plantor Kokt, sallad
Gullviva Blad Sallad, te
Jordreva Blad Te
Kvickrot Rötter Te, bakning, soppa
Maskros Blad, rötter Te, soppa, sallad, kaffesurrogat
Kirskål Blad Soppa, sallad, som spenat, gratänger
Skogssallad Unga blad Sallad
Gåsört Blad, rötter Sallad, som spenat
Skogsviol Blommor Soppor, gratänger, sallad, kanderade

 
Insamling och torkning av växter
Plocka alltid växterna när de är som mest rika på näringsämnen när det är torrt och gärna soligt, aldrig när det nyss har regnat. Den bästa tidpunkten är mitt på dagen när daggen är upptorkad och innan kvällsdaggen faller.
Blad, skott och stjälkar plockas när de är unga. Som äldre blir bladen för det mesta beska och stjälkarna träiga. Plocka alltså före blomningen. Blommor plockas när de är precis utslagna och används mest som dekoration.
Rötter insamlas tidigt på våren eller sent på hösten då näringen är lagrad i roten. Tänk på att gå varsamt fram när du gräver upp rötter så att du inte utrotar växten.
 
April

Växt Växtdel Användning
Björk Blad, knoppar Te
Blåstång Hela plantor Te, krydda till fisk och skaldjursrätter (låt tången koka med)
Brännässla Toppskott av blad Te, soppa, i bröd
Kardborre Rötter, blad, stjälkar Äts som sparrissoppa
Gråbo Blad Te, brännvinskrydda
Vitplister Blad, blommor Te, som spenat
Våtarv Hela plantor Sallad, som spenat
Hästhov Blad Te, sallad
Gullviva Blad Te, sallad
Jordreva Blad, blommor Te
Maskros Blad, rötter Te, soppa, sallad
Kirskål Blad Soppa, sallad, spenat, gratänger
Gåsört Blad, rot Se kirskål
Renfana Bladen Krydda till fet mat, brännvinskrydda
Rölleka Bladen Te, brännvinskrydda, krydda i gräddfil
Cikoria Blad, rot Sallad, pålägg, soppor, kaffesurrogat
Daggkåpa Blad Te
Smultron Blad Te
Harsyra Blad, blommor Sommardrinkar, i gräddfil

 
Torkning av växterna
* Häng upp små knippen av växten på ett torrt och luftigt ställe gärna mörkt.
* Bred ut dem på ett tunt tyg eller torka dem på torkollor. (Se vidare om Torkning på sidan 145).
* I ugn på svag värme (50 grader i ett par timmar). Passa på när du har bakat. Glöm inte att sätta en trägaffel i ugnsluckan för genomluftningen.

 
Samla aldrig in växter
* vid vägar
* nära fabriker
* på marker där du kan misstänka besprutning t ex åkermark och vid järnvägsspår.
 
Maj
Aprils växter kan fortsätta plockas ett tag till.

Växt Växtdel Användning
Alm Frön Sallad
Blåbär Blad Te
Björnbär Blad Te
Hallon Blad Te
Sv. vinbär Blad Te
Bok Bladknoppar Sallad
Löktrav Blad Sallad, på smörgås
Gökärt Blommor Sallad
Mjölkört Hela växten Te, som sparris, spenat, sallad, stuvning, gratänger
Svinmålla Blad Sallad, som spenat
Älgört Blad Te
Taklök Blad Sallad
Groblad Unga blad Sallad
Teveronika Hela plantor Te
Vitplister Blad Se brännässla
Lungört Blad Som kål, sallad

 
Recept och tips
 
Sallad
Låt blad och växter som skall användas till sallad ligga i kallt vatten någon timme före användandet så blir de knapriga och spänstiga.
 
Löktravssmör
Hacka löktravsbladen fint. Blanda dem med smör. Det ska vara mest grönt, smöret ska bara hålla ihop det gröna.
Bred sen ut på nybakat varmt pain riche (eller bred på och sätt in i varm ugn tills smöret smälter). Lägg på en tomatskiva. Mums!
 
Kokt mjölkört
Späda mjölkörtsstjälkar kokas och äts med smör.
 
Älgörtste
Älgört innehåller salicylsyra och kan således hjälpa mot huvudvärk.
Koka te och låt stå och dra i 15 minuter innan det drickes.
 
Juice
Alla ätliga blad och växtdelar kan pressas i en mixer eller saftcentrifug till grönsaksjuice.
 
Beska blad
Är bladen beska, t ex maskros - lägg dem i blöt i kallt vatten över natten så försvinner en del av det beska.
 
Örtte
Låt inte vattnet koka, då försvinner de lättflyktiga smakämnena. Låt istället teet dra i 15 minuter under lock.
 
Juni

Växt Växtdel Användning
Fläder (Hylle) Blommor Saft, te, doppa i pannkakssmet och fritera
Lind Blommor Te
Kamomill Blommor Te, blekningsmedel för ljust hår
Lomme Hela plantor Te, sallad
Rödklöver Blommor Te, sallad
Gurkört (Borago) Blommor, späda blad Sallad, te, sommardrink
Lavendel Blommor Doftpåsar, te
Daggkåpa Blad Te, som spenat
Ringblom Blommor Sallad, svag krydda

 
Juli
Förra månadens växter kan fortfarande plockas.

Växt Växtdel Användning
Ängssyra Blad Fisksås, soppa, sallad
Svinmålla Blad Som spenat
Kamomill Blommor Te
Ros Blomblad Te, marmelad, doftkrus, rosendricka, gelé, likör
Älgört Blommor, blad Te
Ask Blad Te

 
Augusti
Växt Växtdel Användning
Hägg Bär(frys först) Saft, likör
Gulmåra Blommor Doppas i pannkakssmet och friteras
Fläder Omogna bär Som kaprisersättning
Malört Blad Brännvinskrydda, malpåse

 
Recept och tips
 
Isblommor
Frys in boragoblommor i iskuber. Trevligt till saft och bål i sommarvärmen.
 
Huvudvärkste
Kamomillte är lugnande och bra mot huvudvärk.
Observera att i stora doser är kamomill kräkningsframkallande!
 
Fläderblomssaft
Förväxla inte fläder med druvfläder som är giftig!
50 blomklasar sköljes i en spann.
Koka upp 1,5 liter vatten.
Rör ner 2 liter strösocker + 50 gram citronsyra i vattnet.
Slå vattnet över blommorna.
Skiva 2 citroner och lägg i.
Bind en handduk över och låt stå svalt i 5 dygn.
Slå upp på rena flaskor. Låt gärna en del blommor finnas kvar.
 
Mabeys gröna fisksås
Ängssyra hackas och blandas med socker och vin.äger till en tjock grön sås.
 
Syror
Syror bör inte ätas i större mängder då de innehåller oxalsyra och antrakinoner som har laxerande effekt och i större mängder orsakar förgiftning.
 
Rosendricka
3 liter sammanpressade rosenblad läggs i en hink med 3 citroner (endast det gula på skalet och fruktköttet, inget av det vita) i skivor, 15 liter strösocker och 50 gram citronsyra.
 
Rosenmarmelad
2 liter rosenblad kokas upp tillsammans med 2 liter vatten.
Tillsätt 2 liter socker och det rivna skalet samt saften av 2 citroner.
Låt kärnorna koka med i en påse av gasbinda. (Kärnor är bra att spara från apelsiner och citroner, de innehåller pektin så man slipper använda Certo!) Om marmeladen är för lös kan man tillsätta Certo. Koka tills marmeladen är tjock.
Marmeladen kan eventuellt spetsas med cointreau.
Ät marmeladen på rostat bröd eller nygräddade scones.
 
Ringblomsdryck
1 näve färska ringblomsblad, 3-4 citronskivor, 1 liter vatten.
Mixa alltihop.
Sila och servera ev med lite honung, svart vinbärssaft eller dylikt som smaksättning.
 
Ringblomsris 4 pers
Hacka en stor lök och stek den.
Tillsätt 2 msk torkade ringblomsblad - stötta.
Låt 3 dl vatten koka upp med detta och häll i buljongpulver så att det blir ett starkt buljongextrakt.
Häll i 450 gram ris, och fyll på med vatten så det ser ut att vara en tredjedel vatten och två tredjedelar ris.
Låt koka upp utan lock. Vira in locket i en handduk och lägg locket upp och ner med en tyngd ovanpå kastrullen så att handduken tar åt sig ångan.
Låt stå ifred en halvtimme.
Lyft absolut inte på locket innan tiden är ute.
Sen är det klart att servera det guldgula riset.
 
September

Växt Växtdel Användning
Brudbröd Rötter Äts som minipotatis
Mahonia Bär Sylt, saft , marmelad, vin
Ljung Blommor Te
Slån Mogna bär Saft, likör, vin
Fläder Mogna bär Saft
Ek Ollon Mjölersättning
Bok Ollon Olja
Kardborre Rötter Soppa

 
Oktober

Växt Växtdel Användning
Rosenkvitten Frukter Marmelad
Hassel Nötter
Pepparrot Rötter Krydda
Äpple Skal, frukter Te, gelé
Våtarv Hela plantor Kokt
Gåsört Rötter Kokt, riven,rå
Maskros (urkokad) Rötter Soppa
En Bär (kottar) Krydda, dricka
Bok Ollon Nötsmör, olja
Rönn Bär Gelé, dricka, sylt

 
November

Växt Växtdel Användning
Bok Ollon Råa i sallad, olja, nötsmör
Nypon Frukter Soppa, te, marmelad
Hundkäx Blad Sallad, krydda till fet mat
Rönn Bär Saft, gelé

 
Recept och tips
 
Ljung
Plocka hela växten och häng upp i knippen för att torka.
Repa sedan av blad och blommor och förvara i täta burkar.
 
Te
Ett gott te som är skönt att dricka på kvällen är:
2/3 ljungblommor och 1/3 kamomillblommor som fått dra i 10 minuter och sötats med honung.
 
Ekollonbröd
Ollonen innehåller alltför mycket garvsyror för att kunna ätas och måste kokas ur i flera vatten tills varken kokvatten eller ollon smakar beskt.
Mal ollonen efter urlakningen.
Ta sedan vilket brödrecept som helst, ersätt det vanliga mjölet med ekollonmjöl upp till hälften.
Tillsätt mer jäst för ekollonmjöl jäser dåligt.
 
Bokollonsmör
Rensa ollonen noga innan de körs i mixer eller köttkvarn tills den blir slät och fin. Den som vill sötar med lite socker.
 
Enbärsdricka
Koka 1 liter enbär i 10 liter vatten omkring en timme.
Sila upp.
Sätt till 3 dl farinsocker eller sirap.
När den blivit halvljummen tillätts 1 paket jäst och eventuellt 1dl humle.
Låt jäsa övertäckt i en hink i två till tre dygn.
Buteljera och sätt i korkarna löst.
Förvaras svalt.
 
Sallad
Hackade hasselnötter tillsammans med rårivna morötter och ett par matskedar koncentrerad apelsinjuice är en härlig blandning.
 
Slånbärssaft
6 liter (3 kg) frostbitna slånbär.
Koka 3 liter vatten och häll över bären.
Täck och låt stå till nästa dag. Sila ifrån, mät upp den sura saften och ta till varje liter avrunnen saft 500-800 g strösocker.
Smaka!
 
Slånbärslikör
Lägg mogna och frostbitna bär på en vidhalsad flaska. Häll över Renat så att det står över bären. Låt stå några månader.
Sila från spriten och ta 1/2 kg socker till 1 liter sprit men häll sockret på bären. Skaka om så ofta att sockret löses.
Efter ett par veckor har sockret dragit ur vätskan ur bären så att dessa ser ut som russin.
Nu är det dags att hälla på spriten igen, skaka om och sila från bären.
 
Rönnbärssaft
5 kg frostbitna rönnbär kokas upp tillsammans med 5 liter vatten.
Låt koka i 10-15 minuter. Rör om då och då.
Låt dra till nästa dag. Sila.
Ta 6-7 hg socker/liter avrunnen saft.
Koka ytterligare 10 min och skumma.
Buteljera och förvara svalt!
 
December
Växt Växtdel Användning
Gran Barr Te
Tall Barr Te
En Barr Te
Bok Ollon Nötsmör

 
Januari

Växt Växtdel Användning
Gran Barr Te
Tall Barr Te
Nypon Frukter Vin, te, saft, marmelad
Slånbär Frukter Saft, likör, vin

 
Februari

Växt Växtdel Användning
Våtarv Hela plantor Kokt i vatten, i smör, sallad
Gran Barr Te
Tall Barr Te
Lärk Barr Te
En Barr Te
Nypon Frukter Te, saft
Slån Frukter Saft, likör
Hundkäx Blad Sallad, soppa, krydda

 
Recept och tips
 
Hundkäx
Hundkäx växer under milda vintrar hela vintern. Bladen har en kryddig smak och kan sparsamt använda sätta sprätt på en sallad. Förvällda kan de användas i soppor eller i stuvningar. Varning! Plocka inte hundkäx förrän du kan skilja den från odörten som är mycket giftig!
 
Granfisk
Detta recept är tagit från "Lustgårdens läckerheter" av Merete Herrström.
Tag en öring, sill eller ett fiskblock. Rensa, pensla med olja, salta och peppra, lägg dit en smörklick och några lagerblad. Vira in alltihop tillsammans med lite friskt granris i en aluminiumfolie eller om du vill spara miljön så skippa folien och lägg alltihop i en ugnssäker form med lock.
Sätt in i ugn, 200 grader, i en timme (djupfryst fiskblock) till 20 minuter (liten fisk).
Servera med potatis och känn den annorlunda smaken av gran. En extra dimension tillkommer när man förutom alla små fiskben också måste rensa bort en massa granbarr innan man kan äta.
 
Margrethe Brynolf
 
Kommentera gärna artikeln

Copyright © Tidningen Åter / Petter Bergström samt respektive författare