INSAMLINGSKALENDER FÖR VILDA VÄXTER
Vad du kan plocka och äta i naturen månad för månad av vilda växter samt tips på hur du förvarar och tillagar läckerheterna.
Mars
Växt |
Växtdel |
Användning |
Brännässla |
Blad |
Soppa, te, i bröd |
Tussilago |
Blommor |
Te, sallad, i bröd |
Våtarv |
Hela plantor |
Kokt, sallad |
Gullviva |
Blad |
Sallad, te |
Jordreva |
Blad |
Te |
Kvickrot |
Rötter |
Te, bakning, soppa |
Maskros |
Blad, rötter |
Te, soppa, sallad, kaffesurrogat |
Kirskål |
Blad |
Soppa, sallad, som spenat, gratänger |
Skogssallad |
Unga blad |
Sallad |
Gåsört |
Blad, rötter |
Sallad, som spenat |
Skogsviol |
Blommor |
Soppor, gratänger, sallad, kanderade |
Insamling och torkning av växter
Plocka alltid växterna när de är som mest rika på näringsämnen när det är torrt och gärna
soligt, aldrig när det nyss har regnat. Den bästa tidpunkten är mitt på dagen när daggen
är upptorkad och innan kvällsdaggen faller. Blad, skott och stjälkar plockas när de är unga.
Som äldre blir bladen för det mesta beska och stjälkarna träiga. Plocka alltså före blomningen.
Blommor plockas när de är precis utslagna och används mest som dekoration. Rötter insamlas tidigt
på våren eller sent på hösten då näringen är lagrad i roten. Tänk på att gå varsamt fram när du
gräver upp rötter så att du inte utrotar växten.
April
Växt |
Växtdel |
Användning |
Björk |
Blad, knoppar |
Te |
Blåstång |
Hela plantor |
Te, krydda till fisk och skaldjursrätter (låt tången koka med) |
Brännässla |
Toppskott av blad |
Te, soppa, i bröd |
Kardborre |
Rötter, blad, stjälkar |
Äts som sparrissoppa |
Gråbo |
Blad |
Te, brännvinskrydda |
Vitplister |
Blad, blommor |
Te, som spenat |
Våtarv |
Hela plantor |
Sallad, som spenat |
Hästhov |
Blad |
Te, sallad |
Gullviva |
Blad |
Te, sallad |
Jordreva |
Blad, blommor |
Te |
Maskros |
Blad, rötter |
Te, soppa, sallad |
Kirskål |
Blad |
Soppa, sallad, spenat, gratänger |
Gåsört |
Blad, rot |
Se kirskål |
Renfana |
Bladen |
Krydda till fet mat, brännvinskrydda |
Rölleka |
Bladen |
Te, brännvinskrydda, krydda i gräddfil |
Cikoria |
Blad, rot |
Sallad, pålägg, soppor, kaffesurrogat |
Daggkåpa |
Blad |
Te |
Smultron |
Blad |
Te |
Harsyra |
Blad, blommor |
Sommardrinkar, i gräddfil |
Torkning av växterna
* Häng upp små knippen av växten på ett torrt och luftigt ställe gärna mörkt.
* Bred ut dem på ett tunt tyg eller torka dem på torkollor. (Se vidare om Torkning på sidan 145).
* I ugn på svag värme (50 grader i ett par timmar). Passa på när du har bakat. Glöm inte att sätta en trägaffel i ugnsluckan för genomluftningen.
Samla aldrig in växter
* vid vägar
* nära fabriker
* på marker där du kan misstänka besprutning t ex åkermark och vid järnvägsspår.
Maj
Aprils växter kan fortsätta plockas ett tag till.
Växt |
Växtdel |
Användning |
Alm |
Frön |
Sallad |
Blåbär |
Blad |
Te |
Björnbär |
Blad |
Te |
Hallon |
Blad |
Te |
Sv. vinbär |
Blad |
Te |
Bok |
Bladknoppar |
Sallad |
Löktrav |
Blad |
Sallad, på smörgås |
Gökärt |
Blommor |
Sallad |
Mjölkört |
Hela växten |
Te, som sparris, spenat, sallad, stuvning, gratänger |
Svinmålla |
Blad |
Sallad, som spenat |
Älgört |
Blad |
Te |
Taklök |
Blad |
Sallad |
Groblad |
Unga blad |
Sallad |
Teveronika |
Hela plantor |
Te |
Vitplister |
Blad |
Se brännässla |
Lungört |
Blad |
Som kål, sallad |
Recept och tips
Sallad
Låt blad och växter som skall användas till sallad ligga i kallt vatten någon timme före användandet så blir de knapriga och spänstiga.
Löktravssmör
Hacka löktravsbladen fint. Blanda dem med smör. Det ska vara mest grönt, smöret ska bara hålla ihop det gröna. Bred sen ut på nybakat varmt pain riche (eller bred på och sätt in i varm ugn tills smöret smälter). Lägg på en tomatskiva. Mums!
Kokt mjölkört
Späda mjölkörtsstjälkar kokas och äts med smör.
Älgörtste
Älgört innehåller salicylsyra och kan således hjälpa mot huvudvärk. Koka te och låt stå och dra i 15 minuter innan det drickes.
Juice
Alla ätliga blad och växtdelar kan pressas i en mixer eller saftcentrifug till grönsaksjuice.
Beska blad
Är bladen beska, t ex maskros - lägg dem i blöt i kallt vatten över natten så försvinner en del av det beska.
Örtte
Låt inte vattnet koka, då försvinner de lättflyktiga smakämnena. Låt istället teet dra i 15 minuter under lock.
Juni
Växt |
Växtdel |
Användning |
Fläder (Hylle) |
Blommor |
Saft, te, doppa i pannkakssmet och fritera |
Lind |
Blommor |
Te |
Kamomill |
Blommor |
Te, blekningsmedel för ljust hår |
Lomme |
Hela plantor |
Te, sallad |
Rödklöver |
Blommor |
Te, sallad |
Gurkört (Borago) |
Blommor, späda blad |
Sallad, te, sommardrink |
Lavendel |
Blommor |
Doftpåsar, te |
Daggkåpa |
Blad |
Te, som spenat |
Ringblom |
Blommor |
Sallad, svag krydda |
Juli
Förra månadens växter kan fortfarande plockas.
Växt |
Växtdel |
Användning |
Ängssyra |
Blad |
Fisksås, soppa, sallad |
Svinmålla |
Blad |
Som spenat |
Kamomill |
Blommor |
Te |
Ros |
Blomblad |
Te, marmelad, doftkrus, rosendricka, gelé, likör |
Älgört |
Blommor, blad |
Te |
Ask |
Blad |
Te |
Augusti
Växt |
Växtdel |
Användning |
Hägg |
Bär(frys först) |
Saft, likör |
Gulmåra |
Blommor |
Doppas i pannkakssmet och friteras |
Fläder |
Omogna bär |
Som kaprisersättning |
Malört |
Blad |
Brännvinskrydda, malpåse |
Recept och tips
Isblommor
Frys in boragoblommor i iskuber. Trevligt till saft och bål i sommarvärmen.
Huvudvärkste
Kamomillte är lugnande och bra mot huvudvärk. Observera att i stora doser är kamomill kräkningsframkallande!
Fläderblomssaft
Förväxla inte fläder med druvfläder som är giftig!
50 blomklasar sköljes i en spann. Koka upp 1,5 liter vatten. Rör ner 2 liter strösocker + 50
gram citronsyra i vattnet. Slå vattnet över blommorna. Skiva 2 citroner och lägg i. Bind en
handduk över och låt stå svalt i 5 dygn. Slå upp på rena flaskor. Låt gärna en del blommor
finnas kvar.
Mabeys gröna fisksås
Ängssyra hackas och blandas med socker och vin.äger till en tjock grön sås.
Syror
Syror bör inte ätas i större mängder då de innehåller oxalsyra och antrakinoner som har laxerande effekt och i större mängder orsakar förgiftning.
Rosendricka
3 liter sammanpressade rosenblad läggs i en hink med 3 citroner (endast det gula på skalet och fruktköttet, inget av det vita) i skivor, 15 liter strösocker och 50 gram citronsyra.
Rosenmarmelad
2 liter rosenblad kokas upp tillsammans med 2 liter vatten. Tillsätt 2 liter socker och det rivna skalet samt saften av 2 citroner. Låt kärnorna koka med i en påse av gasbinda. (Kärnor är bra att spara från apelsiner och citroner, de innehåller pektin så man slipper använda Certo!) Om marmeladen är för lös kan man tillsätta Certo. Koka tills marmeladen är tjock. Marmeladen kan eventuellt spetsas med cointreau. Ät marmeladen på rostat bröd eller nygräddade scones.
Ringblomsdryck
1 näve färska ringblomsblad, 3-4 citronskivor, 1 liter vatten. Mixa alltihop. Sila och servera ev med lite honung, svart vinbärssaft eller dylikt som smaksättning.
Ringblomsris 4 pers
Hacka en stor lök och stek den. Tillsätt 2 msk torkade ringblomsblad - stötta. Låt 3 dl vatten koka upp med detta och häll i buljongpulver så att det blir ett starkt buljongextrakt. Häll i 450 gram ris, och fyll på med vatten så det ser ut att vara en tredjedel vatten och två tredjedelar ris. Låt koka upp utan lock. Vira in locket i en handduk och lägg locket upp och ner med en tyngd ovanpå kastrullen så att handduken tar åt sig ångan. Låt stå ifred en halvtimme. Lyft absolut inte på locket innan tiden är ute. Sen är det klart att servera det guldgula riset.
September
Växt |
Växtdel |
Användning |
Brudbröd |
Rötter |
Äts som minipotatis |
Mahonia |
Bär |
Sylt, saft , marmelad, vin |
Ljung |
Blommor |
Te |
Slån |
Mogna bär |
Saft, likör, vin |
Fläder |
Mogna bär |
Saft |
Ek |
Ollon |
Mjölersättning |
Bok |
Ollon |
Olja |
Kardborre |
Rötter |
Soppa |
Oktober
Växt |
Växtdel |
Användning |
Rosenkvitten |
Frukter |
Marmelad |
Hassel |
Nötter |
|
Pepparrot |
Rötter |
Krydda |
Äpple |
Skal, frukter |
Te, gelé |
Våtarv |
Hela plantor |
Kokt |
Gåsört |
Rötter |
Kokt, riven,rå |
Maskros (urkokad) |
Rötter |
Soppa |
En |
Bär (kottar) |
Krydda, dricka |
Bok |
Ollon |
Nötsmör, olja |
Rönn |
Bär |
Gelé, dricka, sylt |
November
Växt |
Växtdel |
Användning |
Bok |
Ollon |
Råa i sallad, olja, nötsmör |
Nypon |
Frukter |
Soppa, te, marmelad |
Hundkäx |
Blad |
Sallad, krydda till fet mat |
Rönn |
Bär |
Saft, gelé |
Recept och tips
Ljung
Plocka hela växten och häng upp i knippen för att torka. Repa sedan av blad och blommor och förvara i täta burkar.
Te
Ett gott te som är skönt att dricka på kvällen är:
2/3 ljungblommor och 1/3 kamomillblommor som fått dra i 10 minuter och sötats med honung.
Ekollonbröd
Ollonen innehåller alltför mycket garvsyror för att kunna ätas och måste kokas ur i flera vatten tills varken kokvatten eller ollon smakar beskt. Mal ollonen efter urlakningen. Ta sedan vilket brödrecept som helst, ersätt det vanliga mjölet med ekollonmjöl upp till hälften. Tillsätt mer jäst för ekollonmjöl jäser dåligt.
Bokollonsmör
Rensa ollonen noga innan de körs i mixer eller köttkvarn tills den blir slät och fin. Den som vill sötar med lite socker.
Enbärsdricka
Koka 1 liter enbär i 10 liter vatten omkring en timme. Sila upp. Sätt till 3 dl farinsocker eller sirap. När den blivit halvljummen tillätts 1 paket jäst och eventuellt 1dl humle. Låt jäsa övertäckt i en hink i två till tre dygn. Buteljera och sätt i korkarna löst. Förvaras svalt.
Sallad
Hackade hasselnötter tillsammans med rårivna morötter och ett par matskedar koncentrerad apelsinjuice är en härlig blandning.
Slånbärssaft
6 liter (3 kg) frostbitna slånbär. Koka 3 liter vatten och häll över bären. Täck och låt stå till nästa dag. Sila ifrån, mät upp den sura saften och ta till varje liter avrunnen saft 500-800 g strösocker. Smaka!
Slånbärslikör
Lägg mogna och frostbitna bär på en vidhalsad flaska. Häll över Renat så att det står över bären. Låt stå några månader. Sila från spriten och ta 1/2 kg socker till 1 liter sprit men häll sockret på bären. Skaka om så ofta att sockret löses. Efter ett par veckor har sockret dragit ur vätskan ur bären så att dessa ser ut som russin. Nu är det dags att hälla på spriten igen, skaka om och sila från bären.
Rönnbärssaft
5 kg frostbitna rönnbär kokas upp tillsammans med 5 liter vatten. Låt koka i 10-15 minuter. Rör om då och då. Låt dra till nästa dag. Sila. Ta 6-7 hg socker/liter avrunnen saft. Koka ytterligare 10 min och skumma. Buteljera och förvara svalt!
December
Växt |
Växtdel |
Användning |
Gran |
Barr |
Te |
Tall |
Barr |
Te |
En |
Barr |
Te |
Bok |
Ollon |
Nötsmör |
Januari
Växt |
Växtdel |
Användning |
Gran |
Barr |
Te |
Tall |
Barr |
Te |
Nypon |
Frukter |
Vin, te, saft, marmelad |
Slånbär |
Frukter |
Saft, likör, vin |
Februari
Växt |
Växtdel |
Användning |
Våtarv |
Hela plantor |
Kokt i vatten, i smör, sallad |
Gran |
Barr |
Te |
Tall |
Barr |
Te
|
Lärk |
Barr |
Te |
En |
Barr |
Te |
Nypon |
Frukter |
Te, saft
|
Slån |
Frukter |
Saft, likör
|
Hundkäx |
Blad |
Sallad, soppa, krydda |
Recept och tips
Hundkäx
Hundkäx växer under milda vintrar hela vintern. Bladen har en kryddig smak och kan sparsamt använda sätta sprätt på en sallad. Förvällda kan de användas i soppor eller i stuvningar. Varning! Plocka inte hundkäx förrän du kan skilja den från odörten som är mycket giftig!
Granfisk
Detta recept är tagit från "Lustgårdens läckerheter" av Merete Herrström.
Tag en öring, sill eller ett fiskblock. Rensa, pensla med olja, salta och peppra,
lägg dit en smörklick och några lagerblad. Vira in alltihop tillsammans med lite friskt
granris i en aluminiumfolie eller om du vill spara miljön så skippa folien och lägg alltihop
i en ugnssäker form med lock. Sätt in i ugn, 200 grader, i en timme (djupfryst fiskblock)
till 20 minuter (liten fisk).
Servera med potatis och känn den annorlunda smaken av gran. En extra dimension tillkommer när
man förutom alla små fiskben också måste rensa bort en massa granbarr innan man kan äta.
Margrethe Brynolf
Kommentera gärna artikeln
|