Till Handbokens förstasida
HANDBOK FÖR
VARDAGSEKOLOGI
Boende
Djur
Ekologi
Ekonomi
Energi
Fritid
Handel
Hantverk
Hushåll
Hälsovård
Idéer
Kultur
Livsmedel
»Ekologisk mat-
  lagning

»Husgeråd
»Maten och hälsan
»Veganism och
  ekologi

»Lagring och
  förvaring
»Konservering
»Mjölksyrejäsning
»Torkning
»Insamlingskalender
  för vilda växter

»Nässlor
»Vardagsbröd
»Rivebröd
»Müsli
»Vin och öl
»Enbärsdricka
»Likör
»Ost och margarin
»Potatismjöl
»Salt, senap sirap
  och maskrosvin

»Livsmedelsfärg
»Bestrålning av
  livsmedel
Odling
Transporter
Återbruk
 
Om handboken

 

 
»Till alternativ.nu

HUSGERÅD

Jag har under flera år försökt att "sanera" bland mina skåp och lådor i köket. Målen har varit flera. Mina redskap, bestick, tallrikar och andra husgeråd ska vara vackra, hållbara, funktionella, skonsamma mot miljö och hälsa vid produktion och användning. Som eventuellt avfall ska det inte ställa till med för stora bekymmer. Som du förstår går det inte alla gånger att i samma föremål uppfylla alla dessa mål . Men vägen är målet och det är bättre att göra något än inget.
 
Bestick

 
Plast
Om materialet plast kan du läsa mer i kapitlet Återbruk, så det ska jag inte orda något om här. Jag tycker plast är svårt att få rent efter ett tag, vissa plaster "fjällar" och det ser inte bra ut. Plast går lättare sönder än vad man tror och sen är det oftast oanvändbart till något annat. Jag har lyckats få bort nästan all plast. Kvar finns några infrysningsburkar, en mixer och en måttsats.
 
Rostfritt
Ett tåligt och hållbart material som förutom järn och kol innehåller de icke oförargliga metallerna krom och nickel. Nyligen publicerade rön visar att krom läcker ut i naturen om rostfritt material hamnar på soptippar. Se till att dina prylar i rostfritt inte hamnar på någon tipp när du inte vill ha dem längre. Ge bort dem istället. Jag har mycket i rostfritt i form av grytor, bunkar, små skålar, matboxar och redskap. Kanske blir det nödvändigt att så småningom "sanera" bort även detta material?
 
Aluminium
Detta material har jag aldrig gillat. Fördelarna skulle kunna vara att det är ett lätt och billigt material. Mina erfarenheter är att aluminium lätt går sönder, blir buckligt, smutsigt eller fräts bort efter ett tag. Effekterna av det bortfrätta aluminiumet i kroppen är omtvistat, men jag vet vad jag tror. Utvinning av metallen ger stora miljöskador, transporter och tillverkning slösar med energi och resurser. Alltså inget alumininium i mitt kök.
 
Glas
Ett vackert och trevligt material som tursamt nog går att återvinna. Jag är en ganska vild diskare och duktig på att kantstöta porslin och spräcka dricksglas. Glas tillverkas av sand, kalk och soda. Brytning och tillverkning i mindre skala än vad som sker idag skulle vara att föredra. Brytning av sand och kalk i stora mängder samt tillverkning vid stora glasbruk påverkar omgivande natur.
Jag har glas i dricksglas, kannor, groddburkar förvaringsburkar i kylen och i en jättebra ugnsform med lock.
 
Keramik och porslin
Två bra material om du undviker bly i glasyrerna. Det finns gott om lokala hantverkare som du kan köpa produkter av, eller varför inte lära dig arbeta med lera själv? Trasiga föremål av porslin och keramik slår jag sönder i små bitar och sparar i en hink. Sen används de tillsammans med sten och grus som fyllning och dränering i trädgården.
 
Trä
Ett klassiskt material som jag använder mer och mer. Det är kanske det enda material som förrn uppfylla alla krav jag nämnde i början. En annan fördel är att du enkelt kan tillverka föremålen själv. Jag har mängder av olika skedar, slevar, smörkniv och andra redskap i trä. Skärbrädor och underlägg är av trä så klart och har du inte provat att äta ur en träskål, så gör det. Det är gott, tyst och känns mjukt. Även bakformar för bröd finns i trä.
 
Järn
Min järngryta går varm nästan varje dag. Säg vilken maträtt som inte går att laga till i den. Även stekpannor, munk- och våffeljärn i detta material är utmärkta.
 
Inspiration
Jag är mycket förtjust i köksutrustning från äldre tider och tycker där finns mycket att hämta även för oss idag. Gå på museum, hembygdsgårdar eller storkök i gamla slott och herrgårdar. Mycket utrustning kan du köpa billigt i olika andrahandsaffärer.
 
Jan Gustafson-Berge
 
Kommentera gärna artikeln

Copyright © Tidningen Åter / Petter Bergström samt respektive författare