Till Handbokens förstasida
HANDBOK FÖR
VARDAGSEKOLOGI
Boende
Djur
Ekologi
Ekonomi
Energi
Fritid
Handel
Hantverk
Hushåll
Hälsovård
Idéer
Kultur
Livsmedel
»Ekologisk mat-
  lagning

»Husgeråd
»Maten och hälsan
»Veganism och
  ekologi

»Lagring och
  förvaring
»Konservering
»Mjölksyrejäsning
»Torkning
»Insamlingskalender
  för vilda växter

»Nässlor
»Vardagsbröd
»Rivebröd
»Müsli
»Vin och öl
»Enbärsdricka
»Likör
»Ost och margarin
»Potatismjöl
»Salt, senap sirap
  och maskrosvin

»Livsmedelsfärg
»Bestrålning av
  livsmedel
Odling
Transporter
Återbruk
 
Om handboken

 

 
»Till alternativ.nu

ÖRTLIKÖR

Du kan lätt göra dina egna örtlikörer och till på köpet spara pengar och få en rolig hobby. Goda örtlikörer kan du göra av en rad bär, frukter och örter som växer vilt i Sverige eller som importeras. En del kan ges medicinsk effekt genom val av rätt ingredienser och andra är bara ljuva smaker av "konserverad sommar". Alkoholen i sig är en naturmedicin som har hälsofrämjande effekter när den inte missbrukas eller överkonsumeras. Om du inte vill göra spriten själv måste du köpa den på systembolaget till överpris (men ändå billigare än deras likörer).
 
Grundrecept
Cirka 0,5 liter örter, bär eller frukt
0,75 liter valfri sprit (cirka 40 %)
3.6 dl valfri sockerart beroende på smak

 
Frukten eller bären kan användas färska, frysta och även torkade om inte aromämnet är flyktigt och försvinner vid luftning. Låt frukten eller motsvarande dra i spriten i ett slutet kärl i 4-8 veckor och vänd eller skaka då och då. Fruktmassan skall vara helt täckt av spriten, annars kan den oxidera i luften. Olika spritsorter som renat, konjak, vodka, rom, whiskey etc. ger olika spännande sting åt likören och kan förhöja smakupplevelsen.
 
Sätt gärna till sockret redan från början så kommer den osmotiska effekten att suga ut mer aromämnen. Det går också bra att tillsätta sockret efter filtreringen. Sila av frukten noga efter 4-8 veckor i silar och durkslag av flera olika maskvidd. Sista filtreringen kan göras i kaffefilter när frukten är av en typ som inte bildar en finkornig massa som täpper till filtret. Vissa frukter lämnar ytterst små partiklar som slutligen sedimenterar i buteljen och lägger sig som en klump i botten . ett bevis på varans äkthet!
 
Flaskor
 
Recept
Här nedan följer några utprovade recept med godkänt resultat.
 
Bananlikör
0,5 liter torkad banan (skiva 10.15 bananer i 4.5 mm tjocka bitar och lufttorka på torkolla i 7.10 dagar tills de är sega)
0,75 liter sprit
3 dl strösocker
3 dl druvsocker
 
Det här blir en utsökt bananlikör där de torkade bananskivorna ger en mustig och naturell banansmak. Stärkelsen i bananen löser ut sig och bildar slutligen ett bottensediment i buteljen. Bananlikören blir kristallklar och har en utsökt ljusgul färg, ett läckert exempel på ett naturligt färgämne.
 
Blåbärslikör
0,75 liter blåbär
0,75 liter sprit
3 dl strösocker
3 dl druvsocker
 
Det här blir en förrädiskt god likör med saftkaraktär där den söta blåbärsaromen riskerar att locka till allför frikostigt inmundigande. Färgen blir djupt blåröd av blåbärens naturliga färgämne. I små likörglas blir får likören en läckert rubinröd ton vid genomlysning och liknar till färgen ett mustigt rödvin.
 
Kryddlikör
1 st äkta lakritsrot
2 matskedar anis
2 matskedar kummin
2 matskedar fänkål
1 dl mörk sirap
0,5 liter sprit
 
Äkta lakritsrot finns bl a på apoteket och kostar någon tia. Kryddorna bör köpas färska från någon kryddbod och inte från ett snabbköp. Den här likören har medicinsk effekt då både anis, kummin, fänkål och lakrits har lenande och smörjande effekter i strupe och luftvägar och lämpar sig vid förkylningar och halsont.
 
Anis, kummin och fänkål har dessutom stimulerande effekt på tarm och matsmältningskörtlar och befrämjer därför matsmältningen samt är aptitretande och kan drickas som aperitif före maten. Likören får en dramatiskt mörk färg och har en kryddig smak med långt kvardröjande eftersmak.
 
Lakritslikör
1 st äkta lakritsrot
0,5 liter sprit
3 dl socker
 
En "godislikör" för glada träffar!
 
Rönnbärslikör
0,5 liter rönnbär
0,75 liter sprit
3.6 dl strösocker
 
Vilda rönnbär är lite surare än odlade rönnbär som ofta finns i parker och planteringar. Det här blir en likör med "viltsmak", lite kärv i munnen, med en tydligt smak av rönnbär och naturligt ljust röd av det svaga färgämnet. Bären bör inte dra för länge, eller mosas, vilket medför risk att för mycket av sorbinsyran löses ut och gör likören alltför sur för likörrävar.
 
Slånbärslikör
0,5 liter slånbär
0,75 liter sprit
3 dl strösocker
3 dl druvsocker
 
Slånbären kan gärna plockas så sent på hösten att de blivit frostnupna, vilket anses frigöra mer smakämnen, annars kan man själv frysa dem. Torkade slånbär får en mycket kraftig smak. Slånbärslikör är en klassisk delikatesslikör. Den får en utsökt naturlig rubinröd färg och har en säregen, fyllig arom som får den mest kräsne att lovprisa slånbärslikören.
 
Svarta vinbärslikör
0,75 liter svarta vinbär
0,75 liter sprit
3 dl strösocker
6 dl strösocker
 
Det här blir en utsökt aromatisk likör med djup purpurfärg. Smaken av svarta vinbär är levande och intensiv och skiljer sig markant från den syntetiska smaken på fabriksgjord svartvinbärslikör.
 
Återvinning av fruktmassan
När man tillverkat likör får man en alkoholindränkt fruktmassa kvar. Den första reflexen är väl att kasta den, men det vore synd. Man får betala dyrt för delikatesser som "fikon i konjak", "arrakspäron" och liknande. Din egen fruktmassa kan njutas som fyllning i kakor och bakverk, eller som den är till efterrätt med mjölk eller vispgrädde. Spriten gör att den håller sig och den behöver inte konserveras ytterligare. Du får inga sopor över från din likörtillverkning, allt används och återanvänds, från frukten till avsilet och buteljen.
 
Torbjörn Peterson
 
Kommentera gärna artikeln

Copyright © Tidningen Åter / Petter Bergström samt respektive författare