Till Handbokens förstasida
HANDBOK FÖR
VARDAGSEKOLOGI
Boende
Djur
Ekologi
Ekonomi
Energi
Fritid
Handel
Hantverk
Hushåll
Hälsovård
Idéer
Kultur
Livsmedel
»Ekologisk mat-
  lagning

»Husgeråd
»Maten och hälsan
»Veganism och
  ekologi

»Lagring och
  förvaring
»Konservering
»Mjölksyrejäsning
»Torkning
»Insamlingskalender
  för vilda växter

»Nässlor
»Vardagsbröd
»Rivebröd
»Müsli
»Vin och öl
»Enbärsdricka
»Likör
»Ost och margarin
»Potatismjöl
»Salt, senap sirap
  och maskrosvin

»Livsmedelsfärg
»Bestrålning av
  livsmedel
Odling
Transporter
Återbruk
 
Om handboken

 

 
»Till alternativ.nu

RIVEBRÖD

Vad göra med gammalt bröd och misslyckade skorpor? Samla torkat bröd, trasiga skorpor, små knäckebrödsbitar ocsv. i burkar. Mal det efterhand i en mandel- eller köttkvarn eller stöt i en mortel. Förvara det torrt i glas- eller plåtburk.
Här följer några förslag till användning. Pröva att byta malda nötter mot rivebröd. Blanda rivebröd med riven ost och strö på gratänger. Ha det i botten på bakformar när du bakar kakor eller bröd.
 
Margaretabröd (småkakor)
200 g fint vetemjöl, 200 g smör, 125 g råsocker, 150 g rivebröd, eventuellt lite vatten och 1/2 tsk ingfära om du vill.
 
Blanda alla ingredienserna och arbeta samman. Lite vatten kan göra degen mer lätthanterlig. Rulla spolformiga kakor, lägg på plåt och tryck till dem med en gaffel. Garnera med en mandelstrimla. Grädda i 175 grader tills de är svagt gyllenbruna.
 
Gun Skoogs nötkaka
100 g malda nötter, 2 1/2 dl havregryn, 2 dl rivebröd, 1 - 1 1/2 dl honung, 50 g smör eller solrosolja samt 3 dl mjölk eller sojamjölk.
 
Blanda de torra ingredienserna. Smält honung och smör. Blanda i mjölken och arbeta samman smeten. Häll den i en smort och bröad form och grädda i 200 grader i cirka 40 min.
 
Hallonbaljor
2,5 dl rivebröd, 2 dl havregryn, 2 msk honung, 75 g smält smör och 1 msk vetemjöl. Till fyllning har du kvark eller vispgrädde, hallon, andra bär eller frukt.
 
Blanda alla ingredienser till degen. Tryck ut den i små metallformar. Grädda i 200 grader tills kanterna är svagt bruna. När de har svalnat knackas de försiktigt ur formarna och fylls med kvark/grädde och hallon. Ringla eventuellt på lite honung.
 
Eva Gustavsson
 
Kommentera gärna artikeln

Copyright © Tidningen Åter / Petter Bergström samt respektive författare