Till Handbokens förstasida
HANDBOK FÖR
VARDAGSEKOLOGI
Boende
Djur
Ekologi
Ekonomi
Energi
Fritid
Handel
Hantverk
Hushåll
»Hushållskemikalier
»Tvätt
»Disk
»Städgrejor från
  naturen

»Papper
»Tygblöjor
»Färger och
  målningsteknik

»Alternativ till
  apparater

»Behövs motor-
  gräsklipparen?

Hälsovård
Idéer
Kultur
Livsmedel
Odling
Transporter
Återbruk
 
Om handboken

 

 
»Till alternativ.nu

STÄDGREJOR FRÅN NATUREN

Disktrasa av vitmossa
Vitmossa är porös och har en mangd håligheter som lätt tar upp vatten. Du kan suga upp vatten med en näve vitmossa och krama ur igen som en svamp. Den kan också användas som skurtrasa. En det mossrester blir kvar på den skurade ytan, men de kan lätt borstas bort.
 
Disktvagor av granrot
Kan lätt göras av en bunt granrötter som binds ihop stadigt på mitten.
 
Disktvaga

 
Doftmedel
Förr ströddes ofta väldoftande växter på golvet efter städningen. Dels spreds en trevlig doft i huset, dels hjälpte de finhackade växtdelarna till att samla ihop smuts till nästa sopning. Luktar gott och ser trevligt ut också på utedasset. Några växter som användes var olika myntor, gulmåra, renfana, rölleka, enris och älggräs.
 
Lut av björkaska
Ett starkt tvätt- och rengöringsmedel får du av björkaska. Lägg 1 kilo björkaska i en hink och slå på 60 liter vatten. Låt det stå ett dygn. Den klara vätskan som finns i hinken hälls försiktigt över i ett annat kärl. Detta är din lut.
 
En annan variant: Gör några hål i botten på en trätunna. lägg halm i botten och fyll på rejält med lövträaska (kaliumrika lövträd, tex. björk och al) och häll en hink vatten över. Fortsätt att hälla en hink vatten i tunnan ett par gånger om dagen i några dagar. Vätskan som droppar ur tunnan år lut.
 
Småkvastar
Kan du göra av björnmossa. Dra upp de långa mossmattorna försiktigt och bunta ihop dem. Den det som ska utgöra handtag flätas ihop innan kvasten far torka.
 
Sopkvastar av björkkvistar
Dessa är välkända och lätta att åstadkomma. Surra ihop björkkvistarna först. Därefter slår du i ett spetsat skaft.
 
Såpa och tvål
Principen bakom framställning av tvål och såpa är att koka ett fett ( som är en syra) med lut (som är alkaliskt). Är det natronlut (kaustik soda) blir det tvål och är det kalilut (som man får ur träaska) blir det såpa.
 
Fettet du ska använda renar du genom att smälta det, sila ner det i kallt vatten och sedan skumma av det Du kan använda nästan vilket fett som helst, flott, talg, höns- eller gåsfett. Smält det renade fettet igen (i vattenbad) och låt det svalna tills det är ljummet. Värm luten till samma temperatur. Häll sedan luten mycket långsamt ned i fettet och rör om försiktigt. När blandningen är tjock som honung är det klart. Lägg en träskiva över behållaren, linda in alltihop i en matta eller liknande och låt det stå över natten. Nästa dag kan du skära upp såpan i lagom bitar,
 
Tvål kan du göra på följande sätt: Smält ett halvt kilo fint fett eller talg. sätt till en kopp av vardera oliv- och jordnötsolja samt något doftämne och värm det under omrörning till 32 grader. Under tiden blandas 2 matskedar lut med en halv kopp vatten, vilket under omröring hälls i blandningen av fett och olja. När det börjar tjockna kan du hälla upp det i små träformar.
 
Tvagor av fräken
Fräkenarter är rika på kisel som är ett bra slipmedel. Särskilt skavfräken är kiselrik vilken har använts till att skrubba rent träkärl vid mjölkhantering och att putsa olika föremål blanka.
 
Tvättmedel av såpnejlika
Ett avkok på blad eller rötter av såpnejlika, en ofta förvildad trädgårdsväxt, ger bra, löddrande tvättvatten som dessutom är skonsamt mot ömtåliga textilier.
 
Jan Gustafson-Berge
 
Kommentera gärna artikeln

Copyright © Tidningen Åter / Petter Bergström samt respektive författare