Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Hönsras för köttets skull?  (läst 22546 gånger)

betsla

  • Inlägg: 2896
    • Jämtland
    • Betsla - me, myself and I
Hönsras för köttets skull?
« skrivet: 24 okt-10 kl 15:06 »
Framöver vårkanten har jag tänkt att föda upp lite djur enkom för köttets skull, fast det är ju ganska troligt att jag behåller nån höna för att få mer ägg också såklart. Jag tänker mig att kläcka dem kanske i mars/april och sen nacka dem framåt oktober. Så de kommer alltså ha runt 6 mån på sig att växa.

Frågan är vilken ras som bäst lämpar sig för detta? Jag har funderat på Dorking, efter att ha sett program ur River Cottage-serien. Några andra förslag?
70-talist som bor på vischan i Jämtland med sambo, 3 barn, 1 katt, 13 Åsenfår (genbank 1338 och MV3) och ett gäng höns - hedemora, brun leghorn, dv wyandotte, cream legbar och wyandotte samt lite araucanakorsningar och diverse andra korsningar.

Attes matte

  • Inlägg: 4331
    • Jämtland
SV: Hönsras för köttets skull?
« Svar #1 skrivet: 24 okt-10 kl 16:04 »
Jag är ju sugen på att ta hem Åkerhults-kyckling-ägg och kläcka två omgångar kycklingar per sommar. Dom ska vara slaktfärdiga vid ca 15 veckor och växer rejält fort. :)

/Sara
Renoverings-bloggen: www.flatcoated.se/racksjon
Atte-bloggen: www.flatcoated.se/blog

Daniel Sörensen

  • Inlägg: 3005
  • Människan är naturens enda misstag.
    • Södermanland
    • Fotoalbum
SV: Hönsras för köttets skull?
« Svar #2 skrivet: 24 okt-10 kl 16:10 »
Åkerhultskyckling säger jag.. Är själv sugen på att kanske köpa några såna sen :)
läs mer här http://honsraser.se/slaktkycklingar.html
Tidigare bott på gård i Småland och på Gotland där jag ägnade mycket tid åt fjäderfäuppfödning och självhushållning.
Bor nu i lägenhet i Södermanland och spenderar dagarna med balkongodling, fågelskådning och fotografering.
Mina bilder finns på: www.flickr.com/danielmsorensen

Attes matte

  • Inlägg: 4331
    • Jämtland
SV: Hönsras för köttets skull?
« Svar #3 skrivet: 24 okt-10 kl 16:20 »
Ja, jag klurade ett tag på om man skulle avla fram slaktkycklingar själv, men när nån annan nu redan gjort "grovjobbet" så finns det ju ingen anledning att uppfinna hjulet två gånger. ;)

Synd bara att dom bor lite långt bort, men man kanske ska åka i nåt annat ärende söderut, och kan passa på att svänga in till dom.

/Sara
Renoverings-bloggen: www.flatcoated.se/racksjon
Atte-bloggen: www.flatcoated.se/blog

grimbart

  • Inlägg: 4821
  • fångstman/jägare söker uppdrag!!!
    • Västergötland
SV: Hönsras för köttets skull?
« Svar #4 skrivet: 24 okt-10 kl 17:58 »
jag tycker att mina maraner laggt på sig massa riktigt fort...kraftiga och tåliga redan vid kläckningen..gökfärgade är könsvisande dessutom..
ska jag ha för kött framöver så ska jag kläcka australorp som komplement..
Fjäderfän och kaniner

Azoo-Lina

  • Inlägg: 7326
  • Jag kan inte allt. Men väldigt mycket ;-)
    • Skåne
    • Fru Laurin
SV: Hönsras för köttets skull?
« Svar #5 skrivet: 24 okt-10 kl 22:28 »
Jag måste slå ett slag för mina Cou-Nu (franska Nakenhalsar). Friska, mycket snabbväxande och lätta att plocka  ;)

Vägde tupparna vid 11 veckor och då var levandevikten 2,6kg. När jag slaktade vid ca 4½ månad var slaktvikten 3,2kg

Jag kommer ha ett begränsat antal avelsägg att sälja till våren sommaren  ;)
Har en underbar gubbe, 4 omöjliga vovvar, 6 busiga katter, lagom många höns och ankor och ett par hundra tusen bin! Läs mer om oss här http://www.frulaurin.n.nu eller här http://oloflaurin.blogspot.com/

Attes matte

  • Inlägg: 4331
    • Jämtland
SV: Hönsras för köttets skull?
« Svar #6 skrivet: 24 okt-10 kl 22:40 »
Jag måste slå ett slag för mina Cou-Nu (franska Nakenhalsar). Friska, mycket snabbväxande och lätta att plocka  ;)

Vägde tupparna vid 11 veckor och då var levandevikten 2,6kg. När jag slaktade vid ca 4½ månad var slaktvikten 3,2kg

Jag kommer ha ett begränsat antal avelsägg att sälja till våren sommaren  ;)

Nakenhalsar... Kalkon-wannabees!  ;D  ;D

/Sara
Renoverings-bloggen: www.flatcoated.se/racksjon
Atte-bloggen: www.flatcoated.se/blog

jag71

  • Inlägg: 590
  • varma höns
    • Skåne
SV: Hönsras för köttets skull?
« Svar #7 skrivet: 25 okt-10 kl 13:38 »
Faveroller ska ju vara väldigt smakliga. Jag tycker att mina växer så det knakar om dem. Trevliga och söta är de också.
har lite djur... mest fjäderfän. ;)

trallallaa

  • Gäst
SV: Hönsras för köttets skull?
« Svar #8 skrivet: 25 okt-10 kl 16:16 »
Citera
Vägde tupparna vid 11 veckor och då var levandevikten 2,6kg. När jag slaktade vid ca 4½ månad var slaktvikten 3,2kg
wow, det låter ju verkligen otroligt, jag som tyckte min 5 månaders blandis tupp, som hade slaktvikt på 1,5kg, var stor .
Hmm, äter nakenhalsar lika mycket som Brahmor?

Azoo-Lina

  • Inlägg: 7326
  • Jag kan inte allt. Men väldigt mycket ;-)
    • Skåne
    • Fru Laurin
SV: Hönsras för köttets skull?
« Svar #9 skrivet: 25 okt-10 kl 17:13 »
wow, det låter ju verkligen otroligt, jag som tyckte min 5 månaders blandis tupp, som hade slaktvikt på 1,5kg, var stor .
Hmm, äter nakenhalsar lika mycket som Brahmor?
Ja, Cou-nu (inte att blanda ihop med den vanliga nakenhalsen som inte är lika stor och snabbväxande) äter mycket men det blir kött av det inte dun och hönsskit som på mina stora Kochin eller Brahma  ;)

Kan förövrigt berätta efter att precis ha ätit en tupp till middag att den var god ;D
Har en underbar gubbe, 4 omöjliga vovvar, 6 busiga katter, lagom många höns och ankor och ett par hundra tusen bin! Läs mer om oss här http://www.frulaurin.n.nu eller här http://oloflaurin.blogspot.com/

Azoo-Lina

  • Inlägg: 7326
  • Jag kan inte allt. Men väldigt mycket ;-)
    • Skåne
    • Fru Laurin
SV: Hönsras för köttets skull?
« Svar #10 skrivet: 25 okt-10 kl 17:20 »

Frågan är vilken ras som bäst lämpar sig för detta? Jag har funderat på Dorking, efter att ha sett program ur River Cottage-serien. Några andra förslag?
Dorking växer långsamt men har man 6 månader på sig så hinner det bli en juste slaktkropp på dem. Jag har Dorking och det som i mina ögon talar emot rasen är att den är så supertrevlig  och social att det kan bli svårt att slakta framåt hösten ::) Det är faktiskt en av de absolut trevligaste raserna jag har haft och jag som normalt sett inte har svårt att slakta tuppöverskott är innerligt tacksam att jag fick byta bort min  överskottstupp då jag inte hade fixat att äta honom :-[  Definitivt en trevlig ras att ha i hönsgården då hönorna dessutom värper rätt bra!
Har en underbar gubbe, 4 omöjliga vovvar, 6 busiga katter, lagom många höns och ankor och ett par hundra tusen bin! Läs mer om oss här http://www.frulaurin.n.nu eller här http://oloflaurin.blogspot.com/

Strajder

  • Inlägg: 762
    • Aspegården
SV: Hönsras för köttets skull?
« Svar #11 skrivet: 25 okt-10 kl 17:45 »
Har egentligen hönsen mest för äggens skull men håller några lösgående kycklingrupper i hästhagarna över sommaren. När det gäller valet av ras så är vi som konsumenter här i Sverige sedan länge förstörda när det gäller kyckling. Det jag menar är att vi anpassat smak och recept efter industrikycklingen (Cobb/Ross). Till och med klassiska recept för Coq au Vin/kycklinggryta har modifierats vad avser tillagningstider. Det verkar också som även hobbyuppfödare är mer inriktade på att få så stor slaktkropp än ett välsmakande kött. En av de främsta anledningar att föda upp själv är att man kan få kött med högre kvalité.

Jag använder Australorps (1,7-2.2 kg klar för frysen) eftersom det är en OK kombinationsras som ger ett ganska bra, litet mörkare kött. Jag är mindre intresserad av stora bröstfiléer eftersom jag främst vill ha ett kött för alla fantastiska recept där ungtupp används. Långsamtväxande djur som tillagas långsamt och varsamt ger en oerhört stor och fyllig smak. Att slakta själv innebär att man sedan, som vi gjorde igår, kan få äta riktig lyxmat: Stekt färsk kycklinglever bara kryddad med litet vitlök och peppar på en bädd av sallad och tomater!

anders 67

  • Inlägg: 500
    • Dalarna
SV: Hönsras för köttets skull?
« Svar #12 skrivet: 25 okt-10 kl 18:34 »
Jag tycker att sussex är utmärkta slaktdjur.Mycket kött och lite ben.Fint mört kött även på äldre djur.
Så tycker jag att hönorna värper hyfsat.
Fjällkor,rödkullor,telemarkskor,SRB-kor,dölekor,holsteinkor, lantrasfår,höns,grönsaksodling

 

betsla

  • Inlägg: 2896
    • Jämtland
    • Betsla - me, myself and I
SV: Hönsras för köttets skull?
« Svar #13 skrivet: 25 okt-10 kl 19:13 »
Många bud, det låter bra. Blir 2 av varje då kanske  ;D

Åkerhult
Maran
Cou-nu
Faveroll
Dorking
Sussex
Australorp
70-talist som bor på vischan i Jämtland med sambo, 3 barn, 1 katt, 13 Åsenfår (genbank 1338 och MV3) och ett gäng höns - hedemora, brun leghorn, dv wyandotte, cream legbar och wyandotte samt lite araucanakorsningar och diverse andra korsningar.

mazze

  • Inlägg: 672
    • Småland
    • Komålen
SV: Hönsras för köttets skull?
« Svar #14 skrivet: 25 okt-10 kl 19:26 »
Jag har nu slaktat mina tuppar av raserna dorking, jersey jätte, maran och broiler.
Broilern var överlägset köttigast och mest ekonomisk, både i inköpspris (12 kr/st för 14 dagars kycklingar) och i utfodring. Men av etiska skäl vill jag inte ha såna mer gånger.
Som "2a" kvalade maranerna in, hyfsat köttiga och snabbvuxna.
Dorkingarna var 6 månader men hade behövt lite till för att få mer bröstmuskulatur.
Jersey jätten var det mest bara långa ben på. Slaktkroppen såg komisk ut, inget kött alls i bröstpartiet.

Nästa år ska jag nog prova bresse och Linas nakenhalsar om hon har några ägg att sälja till mig ;).
Har en massa kor, höns, ankor, får o hundar. Vänligen läs vilka raser jag har på min hemsida.

Whippet

  • Inlägg: 549
  • Fler självhushållare i världen
    • Norrbotten
SV: Hönsras för köttets skull?
« Svar #15 skrivet: 25 okt-10 kl 19:43 »
Hej alla kanske detta är fel tråd men jag slaktade i helgen och skulle gärna vilja ha bra recept på ungtupp och lite tips om bästa sättet att tillaga.
mvh Thii


Några trådar:
http://www.alternativ.nu/index.php?topic=93029.0
http://www.alternativ.nu/index.php?topic=83353.0
http://www.alternativ.nu/index.php?topic=80604.0
http://www.alternativ.nu/index.php?topic=82311.0
Finns säkert fler  :D

Annars är det i kött och fisk tråden du ska fråga om sånt :D

http://www.alternativ.nu/index.php?board=9.0

 :-* /Anette
Vi är ett par med 2-årig son som har en Hamiltonstövare, en Border Collie, tre bondkatter, 5+1 blandrasfår, 5+2(+1 kyckling) blandrashöns, 2 linderödgyltor. Såsmåningom kommer det Fjällnära Fjällkor och kanske någon get och häst :)

Attes matte

  • Inlägg: 4331
    • Jämtland
SV: Hönsras för köttets skull?
« Svar #16 skrivet: 25 okt-10 kl 23:15 »
Hmm... Det låter ju som att jag redan har en skaplig start med sussex, maran och australorp...  ;D

/Sara
Renoverings-bloggen: www.flatcoated.se/racksjon
Atte-bloggen: www.flatcoated.se/blog

grimbart

  • Inlägg: 4821
  • fångstman/jägare söker uppdrag!!!
    • Västergötland
SV: Hönsras för köttets skull?
« Svar #17 skrivet: 25 okt-10 kl 23:47 »
Hmm... Det låter ju som att jag redan har en skaplig start med sussex, maran och australorp...  ;D

/Sara
absolut!! sussex och australorp gillar jag... maran har jag..
du som har alla tre visst växer australorpen fortast?
Fjäderfän och kaniner

Attes matte

  • Inlägg: 4331
    • Jämtland
SV: Hönsras för köttets skull?
« Svar #18 skrivet: 26 okt-10 kl 00:04 »
absolut!! sussex och australorp gillar jag... maran har jag..
du som har alla tre visst växer australorpen fortast?

Vet faktiskt inte, eftersom jag bara har ungdjur än. ;)

/Sara
Renoverings-bloggen: www.flatcoated.se/racksjon
Atte-bloggen: www.flatcoated.se/blog

Husihelvete

  • Inlägg: 59
    • Västmanland
    • HUSIHELVETE.SE
SV: Hönsras för köttets skull?
« Svar #19 skrivet: 26 okt-10 kl 10:20 »
Jag lurar på att ha Bresse höns när det väl blir av för mig att skaffa. Någon som har några erfarenheter?

http://www.feathersite.com/Poultry/CGA/Bresse/BRKBresse.html
Surfa in på WWW.HUSIHELVETE.SE och läs om vårt egenritade hus. Bygget, inredningen, trädgården och livet. Över 421.000 har redan gjort det.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

702 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Alltid lika härligt när åter trillar ner i brevlådan.
/EmelieT

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser