Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Biokol  (läst 2483 gånger)

Henriksson

  • Inlägg: 1349
  • Kärleksfull o singel.
    • Uppland
Biokol
« skrivet: 20 aug-10 kl 18:34 »
Citera
Torsdag 19 augusti 2010
Skörderester kan bli biokol

Genom att låta skörderester förkolna anaerobt, alltså utan medverkan av syre, kan man skapa biokol. På torsdagen visas den första biokolodlingen i Sverige i större skala.

Biokol är ett material med många goda egenskaper där den kanske mest aktuella är att det binder koldioxid och binder det hårt. Biokolet är som bränsle likt stenkol men kan också användas som jordförbättringsmedel. Fältförsök i Afrika, Sydamerika och Australien har visat upp ökade skördar och bättre bindning av kol i marken.

Om man gjorde biokol av allt avfall från skogsindustrin och jordbruket skulle USA kunna kompensera för en tredjedel av sina koldioxidutsläpp från landets användning av fossilbränsle.
Biokol är inget okänt för svensk forskning och idag, torsdag, visar Ecoera upp sitt biokolförsök hos Skånefrö i skånska Tommarp. Ecoera är ett innovationsbolag som arbetar med hållbara energilösningar, specifikt med jordbrukets biobränslen.

Ett arbetsområde är andra generationens pelletbränsle, agropellets, där hittillsvarande problem kopplade till förbränning av biomassa som spannmålsavrens, energigräs och hampa minimeras genom trimning av bränsleformuleringarna.
Ett helhetssystem kan förutom sådana agropellets också producera biokol.

Jan Vainult
040-601 64 74
jan.vainult@lrfmedia.lrf.se
http://www.atl.nu/Article.jsp?article=61676&nyhetsbrev&a=Sk%C3%B6rderester%20kan%20bli%20biokol
Livsmål; Gård med svärdsjöfår, Gotlandskanin och en god kvinna. (Kramvänlig!)
För övrigt skulle en katt knappt acceptera att vara något annat än just sig själv.

 

torbjorn

  • Medlemsadmin
  • Inlägg: 14062
    • Medelpad
SV: Biokol
« Svar #1 skrivet: 20 aug-10 kl 22:34 »
Är det frågan om pyrolys, alltså i princip vanlig ugnskolning i sluten retort? Det gäller ju att man tar vara på tjärångorna från kolningen och ser till att dra nytta av dem istället för att bara släppa ut dem.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

605 gäster, 4 användare (1 dolda)
Liz, Trulsa, Svedjorna1

* Forum

* Om tidningen Åter



- Förvånansvärt väl sammansatt och innehållsrik tidning! Kanske är det just för att den är skriven av entusiaster, inte professionella skribenter, som den andas så mycket glädje och inspiration.
/Jeuce

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser