Hur stora ska proportionerna vara av de andra ingredienserna?
Jag vill inte ange det eftersom:
1/ råvarors kvalitet och smak skiftar även om de heter samma sak
2/ olika personers smak skiftar
Därför är det bättre att var och en smaksätter efter eget huvud och de råvaror han/hon har tillgängliga. (Så betraktar jag för övrigt i princip all matlagning, några basingredienser skalll hållas i rätt proportioner, övrigt kan varieras efter behag)
I min indiska kokbok har jag klistrat in följande visa ord ur gastronomisk kalender, ord som styr mycket av min kokkonst:
Laga aldrig mat efter kokbok,
men läs recept, fårsstå dem
och handla sedan efter eget skön.
Mat skall skapas, inte kopieras.(annans beskrivning av min matlagning stämmer bra, men hon var hänsynsfull nog att nämna att jag är en riktig kökshitler när jag kommer igång. Kan absolut inte samarbeta i köket och har svårt att förmedla mina tankar när jag lagar mat eftersom jag har en vision som jag når via en slags dynamik i förhållande till de puttrande grytorna och råvarorna)