Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Röda vinbär o pektin  (läst 9566 gånger)

Mánadis

  • Inlägg: 149
    • Ångermanland
    • Mánadis' Vildhäst
Röda vinbär o pektin
« skrivet: 26 jul-10 kl 16:22 »
Hej!

Jag har en massa vinbär och tänkte mig snabb-göra en sylt som fyllning i rulltårta. Såg ett recept där man skulle tillsätta pektin alt. ha syltsocker, men jag har ju för mig att röda vinbär har mycket pektin i sig själv. Det är väl därför man i alla tider gjort gelé eller ???

Tacksam för svar
Jo du vet, förr i ti'n, då va dem dum i huve na djävulskt!

http://vildhast.blogspot.com/

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Röda vinbär o pektin
« Svar #1 skrivet: 26 jul-10 kl 16:48 »
Om du tar lite vinbär som är lite omogna, så ska sylten bli alldeles lagom hård i alla fall.

Själv är jag förbannad, både på Sockerbolaget, eller vad de nu heter nu för tiden, och på recepten, att de envisas med att man ska ha syltsocker och andra kombinationsgrejer, istället för att kunna dosera själv. Det är inte enklare med syltsocker, och man lär folk att inte ha egen blick för vad som är lagom. Jättedumt. Vissa saker var MYCKET bättre förr.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

Mánadis

  • Inlägg: 149
    • Ångermanland
    • Mánadis' Vildhäst
SV: Röda vinbär o pektin
« Svar #2 skrivet: 26 jul-10 kl 16:53 »
Om du tar lite vinbär som är lite omogna, så ska sylten bli alldeles lagom hård i alla fall.

Själv är jag förbannad, både på Sockerbolaget, eller vad de nu heter nu för tiden, och på recepten, att de envisas med att man ska ha syltsocker och andra kombinationsgrejer, istället för att kunna dosera själv. Det är inte enklare med syltsocker, och man lär folk att inte ha egen blick för vad som är lagom. Jättedumt. Vissa saker var MYCKET bättre förr.

Kan inte annat än hålla med
Jo du vet, förr i ti'n, då va dem dum i huve na djävulskt!

http://vildhast.blogspot.com/

Humle

  • Inlägg: 1571
    • Västerbotten
SV: Röda vinbär o pektin
« Svar #3 skrivet: 26 jul-10 kl 16:59 »
Jag har hört att svarta vinbär innehåller mer pektin än röda.
Gillar hantverk, snickrar ofta kaffeved.

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Röda vinbär o pektin
« Svar #4 skrivet: 26 jul-10 kl 17:08 »
Jag har hört att svarta vinbär innehåller mer pektin än röda.
Sant, men ljusröda lite omogna röda vinbär innehåller nog med pektin för att sylten ska få bra konsistens, om man har i typ 10 % sådana. Och det har man oftast, eftersom bären mognar ojämnt på klasen.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

mille

  • Inlägg: 2069
  • Gångemad - småskalig lammuppfödning och biodling
    • -
    • Gångemad
SV: Röda vinbär o pektin
« Svar #5 skrivet: 26 jul-10 kl 17:42 »
Hej!

Jag har en massa vinbär och tänkte mig snabb-göra en sylt som fyllning i rulltårta. Såg ett recept där man skulle tillsätta pektin alt. ha syltsocker, men jag har ju för mig att röda vinbär har mycket pektin i sig själv. Det är väl därför man i alla tider gjort gelé eller ???

Tacksam för svar

Det är mycket pektin i röda vinbär, även om man bara gör på mogna bär så tycker jag att det är lätt att få en fast sylt. Nu använder jag iofs aldrig pektin i några sylter, men för vinbär behövs det absolut inte.
Gotlandsfår och blandisar. Highland Cattle. Frigående hönor samt ett gäng katter och kaniner. Odlar en del och plockar gärna bär. Nygammal biodlare och trebarnsmamma.

Mánadis

  • Inlägg: 149
    • Ångermanland
    • Mánadis' Vildhäst
SV: Röda vinbär o pektin
« Svar #6 skrivet: 26 jul-10 kl 18:32 »
Tack för svar :)
Jo du vet, förr i ti'n, då va dem dum i huve na djävulskt!

http://vildhast.blogspot.com/

Mánadis

  • Inlägg: 149
    • Ångermanland
    • Mánadis' Vildhäst
SV: Röda vinbär o pektin
« Svar #7 skrivet: 26 jul-10 kl 22:30 »
Ja snacka om att det kan bli fel när det finns för många rubriker/underrubriker
*känga till forumsansvariga*

Men det är bra att den flyttades till "rätt" Frukt och bär ::)
Jo du vet, förr i ti'n, då va dem dum i huve na djävulskt!

http://vildhast.blogspot.com/

Betzy

  • Inlägg: 1
    • Södermanland
SV: Röda vinbär o pektin
« Svar #8 skrivet: 27 jul-10 kl 12:29 »
Hej! Jag syltade precis i går och gick loss på en buske utanför mitt hus dit vi nyligen flyttat. Jag tog en näve svarta i min rödavinbärssylt och det blev superbra. De svarta innehåller mer och var inte lika fullmogna som dom röda. Båda sorterna har väl tillräckligt med pektin i sig och att köpa vore ju onödigt, speciellt eftersom det är naturligt det med. Saften blev dock bäst tycker jag för den går att spä ut med vatten. Gelén misslyckades jag med, men jag följde inte ett recept utan hade läst ett par stycken olika och gjorde lite fel. Busken jag har hittat är full av bär så jag kan pröva hur mycket som helst. Jag håller på att lära mig....
"Naturen -sån billig skit!" ( ska uttalas på danska, citat från en dansk moster till en bekant)

 

Mr Olesen

  • Gäst
SV: Röda vinbär o pektin
« Svar #9 skrivet: 01 aug-10 kl 20:36 »
Kan inte annat än hålla med

Jag håller också med. Har precis gjort en lyckad sats.

Mánadis

  • Inlägg: 149
    • Ångermanland
    • Mánadis' Vildhäst
SV: Röda vinbär o pektin
« Svar #10 skrivet: 03 aug-10 kl 09:32 »
Vill bara meddela att jag gjorde en rejäl sats sylt på enbart röda vinbär, mogna och fina. Använde bara bär och vanligt strösocker (inget tillsatt pektin) och sylten blev alldeles underbart perfekt. Den är så god att man nästan blir religiös o:)
Jo du vet, förr i ti'n, då va dem dum i huve na djävulskt!

http://vildhast.blogspot.com/

Tingeling

  • Inlägg: 393
    • -
SV: Röda vinbär o pektin
« Svar #11 skrivet: 04 aug-10 kl 11:24 »
Då borde det ju gå att göra marmelad på röda vinbär UTAN pektin också? Tänkte testa det i morgon.......
Det svåra är inte att åldras...
Det svåra är att vänja sej av med att vara ung

Mánadis

  • Inlägg: 149
    • Ångermanland
    • Mánadis' Vildhäst
SV: Röda vinbär o pektin
« Svar #12 skrivet: 04 aug-10 kl 16:43 »
Ja det borde fungera utmärkt!
Jo du vet, förr i ti'n, då va dem dum i huve na djävulskt!

http://vildhast.blogspot.com/

mille

  • Inlägg: 2069
  • Gångemad - småskalig lammuppfödning och biodling
    • -
    • Gångemad
SV: Röda vinbär o pektin
« Svar #13 skrivet: 08 aug-10 kl 14:22 »
Då borde det ju gå att göra marmelad på röda vinbär UTAN pektin också? Tänkte testa det i morgon.......

Ja, med kanel! Det blir jättegott!
Gotlandsfår och blandisar. Highland Cattle. Frigående hönor samt ett gäng katter och kaniner. Odlar en del och plockar gärna bär. Nygammal biodlare och trebarnsmamma.

Guld

  • Inlägg: 639
  • Samlar på hantverkstekniker...
    • Västergötland
SV: Röda vinbär o pektin
« Svar #14 skrivet: 09 aug-10 kl 00:45 »
Förlåt, kom på att rödvinbärssaft med kanelstång är ljuvligt, ville bara skriva det.
Låt kunskap och erfarenhet följa oss alla in i framtiden...låt gamla kunskaper spridas och ge nya erfarenheter till nya generationer med lite nya grepp och idéer, för bevarandet av kultur och tradition för framtiden... och för själsligt välmående i allmänhet....

Pippilutt

  • Inlägg: 208
    • Södermanland
SV: Röda vinbär o pektin
« Svar #15 skrivet: 09 aug-10 kl 01:00 »
Använd mörkt Muscovadosocker (som smakar lakrits) :o ist för det vanliga och kanel så blir sylten oslagbar.
Att arbeta är kul - det har jag sett själv

Suss i Sannum

  • Inlägg: 436
    • Västergötland
    • Sannum
SV: Röda vinbär o pektin
« Svar #16 skrivet: 14 jul-11 kl 12:34 »
Nu har jag gjort ett antal burkar rödvinbärssylt och den blir väldigt lös... hur gör ni? Koktid, sockermängd mm.
Här finns en hoper höns i olika raser och japanska/jumbo vaktlar. Titta gärna in på hemsidan och bloggen. Där finns bilder på fjädrarna och lite annat.
www.sannum.eu
http://blogg.sannum.eu

Chast

  • Inlägg: 55
    • Övriga världen
SV: Röda vinbär o pektin
« Svar #17 skrivet: 04 aug-11 kl 14:56 »
för ett par veckor sedan gjorde jag gelé på rödavinbär, blev jättebra. När jag däremot försökte mig på att göra saft på röda och lite svartavinbär verkarde alltfrid och fröjd, dagen efter öppnade jag en flaska för att provsmaka men ut kom ingen, för även det hade blivit något som liknade gelé- fast och dallrigt. Går att dricka dock om man håller i varmt vatten och skakar om lite så löser sig en bit upp, häller i ett glas tillsätter mer kallt vatten och så får man saft ändå. Snacka om misslyckat!

Nästa gång ska jag ha mer vatten vid koket!

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Röda vinbär o pektin
« Svar #18 skrivet: 04 aug-11 kl 20:50 »
Nej, ha inte det, då tar den mer plats vid förvaringen, och hållbarheten riskerar att bli sämre. Saft på pektinrika bär bör istället tappas på burkar, så att man lätt får ut den när man ska späda den. Burkar har dessutom fördelen av att vara stapelbara så att man får plats med fler på samma hyllyta.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

561 gäster, 1 användare
Bokohammare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Dessa välarbetade tidningar ger stor inspiration till att klara sig själv.!
/Inspiration

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser