Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Yoghurtkultur  (läst 9251 gånger)

Malinowska

  • Inlägg: 19
    • Neostoric
Yoghurtkultur
« skrivet: 15 maj-06 kl 11:33 »
Hej!
Jag har läst under "yoghurt" att man kan göra det genom att tillsätta yoghurtkultur, som man köper.
Men hur framställer man yoghurtkulturen själv?
Någon som vet???

« Senast ändrad: 15 maj-06 kl 11:33 av Malinowska »

Sirpusbollen

  • Inlägg: 858
  • odling, raw food och sløjd
    • Hälsingland
Re:Yoghurtkultur
« Svar #1 skrivet: 15 maj-06 kl 11:41 »
Tror inte man kan göra helt ny yoghurtkultur bara sådär. Du tar lite yoghurt och tillsätter så det blir ny och mer yoghurt..
Eller så kan man använda kefirkorn så blir det som yoghurt.. eller kvarg.. eller vad man nu tycker det är som..
Drömmer om lerigt hobbithus, permakultur, bin, gröna odlingar och egen spirulina. Inspiration och skapa <3
Lev och Spira - Raw food och hälsa

Malinowska

  • Inlägg: 19
    • Neostoric
Re:Yoghurtkultur
« Svar #2 skrivet: 15 maj-06 kl 11:53 »
Okej... fast hur kom den första yoghurtkulturen då?
Är det som hönan och ägget? :)

Sirpusbollen

  • Inlägg: 858
  • odling, raw food och sløjd
    • Hälsingland
Re:Yoghurtkultur
« Svar #3 skrivet: 15 maj-06 kl 12:04 »
Ja, alltså yoghurtkultur är ju några olika bakterier och bakterier förökar sig genom delning. Hur första bakterien kom till är väl samma sak som hönan och ägget..

I reaaally don't know..  

 ??? ::)
Drömmer om lerigt hobbithus, permakultur, bin, gröna odlingar och egen spirulina. Inspiration och skapa <3
Lev och Spira - Raw food och hälsa

Gruff

  • Inlägg: 4572
    • Östergötland
    • Caprifool
Re:Yoghurtkultur
« Svar #4 skrivet: 15 maj-06 kl 13:43 »
Lactobacillus Bulgaricus  ;D Finns i köpeyogurt. Använd den första gången och ta utav den nya yogurten till nästa gång, och nästa, och nästa.......... Jag skulle tro att den bästa nu är den som finns i turkisk yogurt.

jette

  • Gäst
Re:Yoghurtkultur
« Svar #5 skrivet: 05 jun-06 kl 18:05 »
hej,
kolla in i denna sida. där står det i hur man gör. http://www.livsmedelssverige.org/livsmedel/animalier/mjolk/fil.htm
lycka till

Magda

  • Inlägg: 700
  • Västerbottens kustland
    • Västerbotten
    • Fru Magdas
Re:Yoghurtkultur
« Svar #6 skrivet: 28 jun-06 kl 20:25 »
Ja det var ju informativt, men jag hittade inte något handfast recept på hur jag gör hemma.

Däremot hittade jag det hos, kanske portad på detta forum, Martha Stewart.

http://www.marthastewart.com/page.jhtml?type=content&id=recipe2843&contentGroup=MSL&site=living

Jag sökte på homemade yogurt.  Ni med egna kor och mer erfarenhet av självhushållning kan väl det redan. Jag ilar ner i köket och provar. Är det förresten lönt, vad kostar yogurt jämfört med mjölk?
Fru Magda bor på en gård i Västerbottens kustland med make och tre barn. Lite djur och stora odlingar. Odlar för avsalu med start sommaren 2012. Bloggar på http://blog.frumagdas.se Följ mig gärna på facebook, http://www.facebook.com/frumagdas

Pinglan

  • Gäst
Re:Yoghurtkultur
« Svar #7 skrivet: 30 jun-06 kl 00:09 »
Någon gång bildades yogurt, vet inte om mitt kom ihåg är tillförlitligt ... men jag tror jag läst att det var från sto eller fårmjölk ....
Så var du glad att bakterien är "uppfunnen" ... man behöver ju inte "uppfinna hjulet 2 ggr" ....
Tror det finns en bok som säljs "här" som beskriver hur man gör yoghurt ....
man värmer mjölk så bakterier dör, svalnar av till 45 grader - tillsätter yohurtkultur och häller på termos (eller bygger någon värmebehållare, eller lindar in i filt)
Som ett under så är allt yughurt nästa dag .... behöver röras, lite annorlunda konsistens är det annars...
Mjölk är billigare än yohurt, ca 2-3 kronor ....
ha ett långt och hälsosamt liv  ;)
Pinglan

Magda

  • Inlägg: 700
  • Västerbottens kustland
    • Västerbotten
    • Fru Magdas
Re:Yoghurtkultur
« Svar #8 skrivet: 01 jul-06 kl 16:04 »
Okej, två - tre spänn är väl kanske inte det som sätter mig i konkurs. Men många bäckar små. Och sen är det ju en härlig tillfredsställelse att ha gjort maten själv.
Fru Magda bor på en gård i Västerbottens kustland med make och tre barn. Lite djur och stora odlingar. Odlar för avsalu med start sommaren 2012. Bloggar på http://blog.frumagdas.se Följ mig gärna på facebook, http://www.facebook.com/frumagdas

rosita51

  • Inlägg: 881
    • Skåne
Re:Yoghurtkultur
« Svar #9 skrivet: 05 aug-06 kl 09:23 »
Det blir visserligen något billigare att göra egen yoghurt, men den största vinsten är väl ändå att man har en färskare yoghurt med mer nyttiga bakterier! Bakterierna dör efterhand, så köpeyoghurt innehåller vid sista förbrukningsdagen endast 10 % av vad det fanns i från början!  :o
MVH Rosita zon 1


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter



- Kan bara varmt rekommendera denna tidning!
/Sanna

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser