Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  När problemen blir för mycket  (läst 8167 gånger)

Lillebrodern

  • Inlägg: 6
    • Västergötland
När problemen blir för mycket
« skrivet: 06 apr-10 kl 14:33 »
Mitt hushåll har två hundar, en bayersk viltspårhund som används till allehanda jakt och en dvärgtax för sällskap. Båda hundarna är helt underbara och jag vet få saker som är så gulligt som när taxen busar eller torkar sin mustasch på mattan, men jag har under den senaste tiden börjat fundera på om det räcker.

Taxen har kommit att bli en påfrestning, han är väldigt skällig, liksom många andra små och dåligt socialiserade hundar. Men skällandet börjar så fort han kommer ut i rasthagen, vilket gör att man bara kan ha honom ute någon minut åt gången. Dock måste jag påpeka att han inte skäller vid dörren och vill in, utan att han springer till änden för att skälla på löv eller annat som rör sig.
När jag är ute och går med dem båda är det lugnt och fint så länge jag inte möter någon, vid möte så skriker taxen nästan som i panik och stretar och drar för allt han är värd. Jag har försökt att få honom att fokusera på annat genom att gå i fot eller sitta, men det går ju att sitta och skrika och att gå i fot blir ett relativt begrepp vid möte.
Min första tanke var att det kunde bero på att han ville visa sig stursk framför våran tik, men beteendet är likadant på enskilda promenader.
Detta är mycket påfrestande för mig och jag har slutligen börjat anpassa mig efter när andra är ute så att man inte ska möta någon, men nu har taxen även börjat hetsa upp bayraren, vilket jag inte tänker tolerera.

Dessutom så är han en ''strättare'' och markerar maniskt på bokhyllor, bord och allt annat som finns inne i huset, att skita på golvet drar han sig inte heller för. Liksom promenaderna var tanken att detta skulle gå att förhindra, t.ex släppa ut honom i rastgården oftare. Men det spelar ingen roll, utan han kan direkt efter en promenad springa och pissa någonstans.
Vi har testat olika medel som skulle verka avskräckande, men varje gång har han funnit nya ställen att markera, att ta honom på bar gärning, klä in hunden i strumpa så han kissar på sig själv när han markerar, jag tror att vi har testat allt. Men nu börjar golven ta skada av allt markerande.

Som en tredje punkt så har han börjat att morra och visa aggressivitet, det kan handla om att man ligger i soffan och klappar honom, eller att man leker med hans nalle. Ibland kommer det vara ett kraftigt gurgel och sen springer han och gömmer sig/surar. Dessutom så ''tar'' han bayraren så fort hon visar tendenser till att vilja leka med någon.

Alla dessa saker har jag tröttnat rejält på, jag har försökt, min familj har försökt att bryta detta beteendet, men det verkar vara omöjligt. När vi först fick honom var han lekfull och glad, men under den senaste tiden har det mest varit gurglanden och som jag ser det har vi inte ändrat vårt beteende mot taxen, utan han mot oss.

Hans beteende har påverkat hela familjen, men framförallt mig som står för hundarnas aktivering, jag är trött att behöva ta omvägar och jag är trött på att inte kunna leka med våran andra hund. Men samtidigt är det en oerhört gullig tax, med mycket charm och gosighet.
Personligen har jag under senaste tiden bekantat mig med tanken av att kanske ta bort honom, men samtidigt  känns det som en väldigt egoistisk sak att göra. Det känns som att man löser sitt problem genom att ta den korta vägen istället för att kanske omplacera eller fortsätta försöka korrigera hunden. 
Men frågan är vad som i sådana fall skulle kunna bryta beteendet, jag har slut på idéer och svårt att bestämma mig för en väg att gå.

Att få höra era åsikter om detta skulle garanterat göra mitt beslut enklare.

Kimma

  • Inlägg: 17138
  • De beste spiegel is een oude vriend
    • -
    • Klockarens Kaningård
SV: När problemen blir för mycket
« Svar #1 skrivet: 06 apr-10 kl 14:43 »
Det låter som att han långsamt men säkert tagit över hemma hos er. Han behöver få veta vem som bestämmer därhemma och en kastrering skulle vara på sin plats, då minskar markerandet avsevärt,det är dock inte säkert att det försvinner helt. Han ska inte ha rätten att bestämma med vem och när du får leka med annan hund, när han går in och bryter i ett sånt läge tyder på att han varken har resppekt för dig eller tiken.
"Följ hjärtat, inte logiken, logiken gör dig inte lycklig den får dig bara att stå ut lite längre."

 

esten

  • Inlägg: 2325
    • -
SV: När problemen blir för mycket
« Svar #2 skrivet: 06 apr-10 kl 14:47 »
Jag tycker att det låter ganska en normal tax .
Men att det har gått lite för långt .
Han har tagit över och är flockledare .

Det mesta av vad du beskrivit ses hos de flesta taxar men inte lika markant .


Har dock varit i en familj där de hade två taxar , och det gick inte att sitta i varken fotölj eller soffa pga doften av hundpiss .

evel

  • Inlägg: 123
    • Uppland
SV: När problemen blir för mycket
« Svar #3 skrivet: 06 apr-10 kl 14:58 »
Jag tycker att det låter som att han är väldigt inaktiverad, vad gör du med din "sällskapstax"?
Aktiverar, berikar, tränar?

Att bryta ett skvättarbeteende är inte lätt, jag har själv haft en sådan. Kastrering kan hjälpa, men att skrubba skrubba på favoritställena, inte låta familjens andra okastrerade hanhund vistas i samma miljöer som min, ställa vattenskålen vid favoritkissningsstället etc hjälpte. Samt regelbunden motion/tillgång till en inhägnad trädgård och reducerade kisställen.

Taxar är intelligenta hundar, kanske dags att ta kontakt med en tränare för hundmötena, börja klicka in honom?
* Hundar * Katter * Hästar * Vaktlar *

Lillebrodern

  • Inlägg: 6
    • Västergötland
SV: När problemen blir för mycket
« Svar #4 skrivet: 06 apr-10 kl 15:17 »
Jag har glömt att nämna några saker inser jag nu, för det första så upplever jag inte taxen som att han tar makt, utan han är egentligen raka motsatsen, underdånig, undviker att söka blick mm. När han gurglar aggressivt brukar vi ta honom direkt och sen får han ligga tills han lugnat ner sig.
Taxen har en kula som inte trillat ned (han är fem), men jag antar att det inte påverkar hormonproduktionen något nämnvärt?

Mysla

  • Inlägg: 1554
    • Norrbotten
SV: När problemen blir för mycket
« Svar #5 skrivet: 06 apr-10 kl 15:25 »
Tre grundpelare.

Ledarskap - Din hund har tagit över ledarrollen hemma. Kom tillrätta med det och jag garanterar att 90% av dina problem försvinner. Aggressiviteten i kombination med det du upplever som underdånigt tyder på en dominant men osäker hund, en klassiker och potentiell fara faktiskt.

Aktivering - Det låter som om hunden har en hel del inre stress. Se till att han får utlopp för sin energi med träning(hjärnan behöver jobba mycket mera än kroppen) eller annat och dina problem minskar troligtvis ytterligare.

Hälsa - Det är alltid superviktigt att utesluta hälsoaspekter som en del i problemen. Låt en veterinär kolla upp honom ordentligt. Kastrering kan också hjälpa något för den stress och annat typiskt hanhundigt som du beskriver, det är dock ingen garanti. Kulan som inte kommit ner kan absolut ha med saken att göra. Kryptorchider tenderar att ha hormonrubbningar och överproducera testosteron(enligt min vet.)

evel

  • Inlägg: 123
    • Uppland
SV: När problemen blir för mycket
« Svar #6 skrivet: 06 apr-10 kl 15:26 »
Har han ont någonstans? Hundar med smärta uppfattas ofta som "dominanta men osäkra".

Osäkra hundar behöver självförtroendeträning, balansträning tex.
* Hundar * Katter * Hästar * Vaktlar *

Luff

  • Inlägg: 998
    • Västergötland
SV: När problemen blir för mycket
« Svar #7 skrivet: 06 apr-10 kl 15:28 »
Du låter dig luras - han är dominant som tusan. Kastrera kan hjälpa. Kulor producerar även om dom är uppe i buken.
//Luff

evel

  • Inlägg: 123
    • Uppland
SV: När problemen blir för mycket
« Svar #8 skrivet: 06 apr-10 kl 15:37 »
Träna först, hälsoundersök, kastrera sedan. Hjälper inte det - låt honom flytta hem till mig (länge önskat mig en tax)  :-[
* Hundar * Katter * Hästar * Vaktlar *

Travelerhorses

  • Inlägg: 5540
  • Häxa och djurvän.
    • Värmland
SV: När problemen blir för mycket
« Svar #9 skrivet: 06 apr-10 kl 16:30 »
Jag tycker han låter överhorminell helt klart !
Jag har haft en kryptosid hane själv o en klapphingst .
Fyy ..aldrig igen säjer jag bara .
In o operera honom så han slipper hormonströrningarna .
När vi kvinnor får orgasm utsöndras ämnet oxytocin, vilket gör oss mjuka, snälla, gulliga och omtänksamma.Så när ni män klagar på hysteriska, förbannade och frustrerade kvinnor,bör ni komma ihåg att det faktiskt är ni män som inte gör jobbet tillräckligt bra...

Dräng

  • Inlägg: 105
    • -
SV: När problemen blir för mycket
« Svar #10 skrivet: 06 apr-10 kl 16:46 »
Det är väl inte så konstigt att han beter sig konstigt då ni verkar behandla honom just konstigt.
Att hunden tagit över något slags ledarskap är bara trams som inte har någon vetenskaplig förankring.

Att han morrar när ni klappar honom i soffan kan kanske vara att han är osäker och inte litar på att ni försöker ta hans liggplats eller liknande. Därför säger han "Det här är min plats" vilket på hundspråk låter typ MORRRRR.

Låt taxen följa med jakthunden och träna viltspår osv. En hund  ska sova/vila den mesta tiden och är den bara tillräckligt aktiverad så ska det inte vara några problem. Ni verkar ju inte ha allergi så varför stänga ut hundarna i hundgården?

Det är inte så märkligt heller att han ännu inte är rumsren då bestraffning i sådan träning är det dummaste man kan använda. Varför vill ni att hunden ska känna obehag då den gör utlopp för naturliga behov? Är det inte bättre att belöna den (dvs berätta att den gjort rätt) då den istället kissar och bajsar ute?

Hoppas Charlotte hittar hit snart, hon har bättre tålamod med auktoritära bestraffningsfans än vad jag har. Det verkar som de flesta svar du fått hittills kommer därifrån...

Dräng

  • Inlägg: 105
    • -
SV: När problemen blir för mycket
« Svar #11 skrivet: 06 apr-10 kl 16:54 »
evel hade bra tips.

Luff: Hur får du det där till dominans? Troligen osäkerhet då han har någon leksak, osäkerhet över att förlora liggplatsen, osäkerhet vid möten. Och sen skriver ju Lillebrodern även "underdånig, undviker att söka blick mm."


Lillebrodern: Det här: "När han gurglar aggressivt brukar vi ta honom direkt och sen får han ligga tills han lugnat ner sig."
Är helt fel sätt att handskas med en morrande hund. Den säger (kanske) att den inte litar på dig för att du kanske tänker slänga ner honom från soffan, vända honom på rygg och hålla kvar honom där eller något annat otäckt. Och så svarar ni med precis det.

Om hunden säger till dig att den inte vill att du ska ta av den en leksak så strunta i det. Gäspa, titta bort och gå därifrån. Vinn tillbaka hundens förtroende. Sedan är det såklart inte hållbart att den morrar då man försöker ta av den något, därför måste ni träna bort det (med positiv förstärkning!). Byt leksaken eller märgbenet mot en godisbit och ge beröm då den släpper ifrån sig saken utan morr. Sedan ger ni tillbaka saken till hunden. Efter ett tag behöver ni inte muta honom med en godis utan ni kan bara ta av honom saken. Ge beröm och ge tillbaka saken fort. Osv...

Mysla

  • Inlägg: 1554
    • Norrbotten
SV: När problemen blir för mycket
« Svar #12 skrivet: 06 apr-10 kl 17:01 »
... auktoritära bestraffningsfans än vad jag har. Det verkar som de flesta svar du fått hittills kommer därifrån...

Vad grundar du det påståendet på? Det är ingen här som över huvud taget har nämnt bestraffning på något sätt. Att ta tillbaka ledarskapet över sin hund betyder inte att bestraffa den, det betyder att ta kontrollen och att vara en viktig resurs för hunden.

Dräng

  • Inlägg: 105
    • -
SV: När problemen blir för mycket
« Svar #13 skrivet: 06 apr-10 kl 19:59 »
Vad grundar du det påståendet på? Det är ingen här som över huvud taget har nämnt bestraffning på något sätt. Att ta tillbaka ledarskapet över sin hund betyder inte att bestraffa den, det betyder att ta kontrollen och att vara en viktig resurs för hunden.

Stryk bestraffning då. Auktoritära kan stå kvar. Sedan brukar de som pratar om ledarskap på det sättet använda sig av bestraffning. Det var ju bara du (av de som nämnde ledarskap, dominans osv) som gav andra råd än att ta tillbaka ledarskapet.
Det var ingen som påpekade att trådskaparen använde sig utav helt felaktiga metoder utav de som talade om att "ta tillbaka ledarskapet" och sätta hunden på plats och sådant trams.

esten

  • Inlägg: 2325
    • -
SV: När problemen blir för mycket
« Svar #14 skrivet: 06 apr-10 kl 20:01 »
Dräng : Var har jag sakt ett ord om auktoritärt , bestraffning etc  ???

Jag har bara beskrivit min syn på taxen som ras

Luff

  • Inlägg: 998
    • Västergötland
SV: När problemen blir för mycket
« Svar #15 skrivet: 06 apr-10 kl 21:40 »


Luff: Hur får du det där till dominans? Troligen osäkerhet då han har någon leksak, osäkerhet över att förlora liggplatsen, osäkerhet vid möten. Och sen skriver ju Lillebrodern även "underdånig, undviker att söka blick mm."

Osäkerhet o dominans behöver inte vara motsatsförhållande - tvärtom - är man osäker på sin omgivning förösker man behålla kontrollen över det man kan. Jag har inte sagt något om hur man ska hantera det men kastrtion gör säkert livet lättare för jycken.
//Luff

Vilse

  • Gäst
SV: När problemen blir för mycket
« Svar #16 skrivet: 07 apr-10 kl 05:16 »
Och sen skriver ju Lillebrodern även "underdånig, undviker att söka blick mm."




underdaaning o undvika blick,,
min aeldsta hund aer en omplaceringsjycke,,,
min aeldsta hund hade faatt skiten sparkad ur sej och elhalsband och zappad foer varenda grej han gjorde,,
han vaagade vare sej titta paa mej eller skaella naer jag fick honom,,

i dag faar han glaedje anfall ibland och tittar rakt paa mej och gnider sej mot mej och morrylar och blir alldeles spattig,,ibland kan jag faa en slick paa handen och han ser naestan generad ut naer han gjort det,,typ hoppsan gjorde jag det??  leer,,
jag har laert honom at skaella igen,,det tog tid,,

men underdaaning,,nope,,inte ens daa han inte tittade paa mej,,det har han aldrig varit,,han aer alfa alfa,,men gammal i dag,,

Lillebrodern

  • Inlägg: 6
    • Västergötland
SV: När problemen blir för mycket
« Svar #17 skrivet: 07 apr-10 kl 14:54 »
Jag tackar för alla svar, dags att lyssna på era råd och ta tag i saken. Återkommer med den spännande upplösningen  :o

Lillebrodern

  • Inlägg: 6
    • Västergötland
SV: När problemen blir för mycket
« Svar #18 skrivet: 07 apr-10 kl 15:03 »
Det är väl inte så konstigt att han beter sig konstigt då ni verkar behandla honom just konstigt.
Att hunden tagit över något slags ledarskap är bara trams som inte har någon vetenskaplig förankring.

Att han morrar när ni klappar honom i soffan kan kanske vara att han är osäker och inte litar på att ni försöker ta hans liggplats eller liknande. Därför säger han "Det här är min plats" vilket på hundspråk låter typ MORRRRR.

Låt taxen följa med jakthunden och träna viltspår osv. En hund  ska sova/vila den mesta tiden och är den bara tillräckligt aktiverad så ska det inte vara några problem. Ni verkar ju inte ha allergi så varför stänga ut hundarna i hundgården?

Det är inte så märkligt heller att han ännu inte är rumsren då bestraffning i sådan träning är det dummaste man kan använda. Varför vill ni att hunden ska känna obehag då den gör utlopp för naturliga behov? Är det inte bättre att belöna den (dvs berätta att den gjort rätt) då den istället kissar och bajsar ute?

Hoppas Charlotte hittar hit snart, hon har bättre tålamod med auktoritära bestraffningsfans än vad jag har. Det verkar som de flesta svar du fått hittills kommer därifrån...

På vilket sätt behandlar vi hunden konstigt?

Tror du har missat poängen, han är rumsren sett till det faktumet att det inte handlar om behov, problemet är som sagt att han markerar.
Vad det gäller rastgård så förstår jag inte problemet, har du tid att gå ut med dina hundar varje gång de behöver komma ut och sköta sina ''behov''?

Lillebrodern

  • Inlägg: 6
    • Västergötland
SV: När problemen blir för mycket
« Svar #19 skrivet: 07 apr-10 kl 15:12 »
evel hade bra tips.

Om hunden säger till dig att den inte vill att du ska ta av den en leksak så strunta i det. Gäspa, titta bort och gå därifrån. Vinn tillbaka hundens förtroende. Sedan är det såklart inte hållbart att den morrar då man försöker ta av den något, därför måste ni träna bort det (med positiv förstärkning!). Byt leksaken eller märgbenet mot en godisbit och ge beröm då den släpper ifrån sig saken utan morr. Sedan ger ni tillbaka saken till hunden. Efter ett tag behöver ni inte muta honom med en godis utan ni kan bara ta av honom saken. Ge beröm och ge tillbaka saken fort. Osv...

My bad, har varit dålig på att förklara. Det är inte så att han morrar över att jag t.ex tar nallen eller hans saker, utan det handlar mer om att han under lek blir för upphetsad (dragkamp), min tanke var först att avbryta leken innan han blev för upphetsad, men det har inte funkat.



 


Dela detta:

* Inloggade just nu

460 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Har läst tidningen hos en vän tidigare, men nu har jag äntligen kommit mig för att prenumerera själv. Ser fram mot mitt första nummer.
/Marie-Louise

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser