Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Förberedning av fjälster?  (läst 6581 gånger)

caysa

  • Inlägg: 4
Förberedning av fjälster?
« skrivet: 09 okt-09 kl 10:59 »
Hej!
Jag är ny här på forumet men har läst lite korvrelaterat.... Vi ska försöka oss på att göra viltkorv för första gången, närmast av rådjur.
Recept finns det ju massor av här  :D
Men.... hur ska man göra med fjälstren? Vi har köpt dom insaltade men det är också all vi vet. Dom ska väl blötläggas, men hur länge? Är det nåt annat som vore bra att veta?
Vi har skaffat både köttkvarn och korvstoppningsmaskin så på den fronten BORDE allt funka.

Oj vad nervöst!!!

Tacksam för alla tips!!!

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
SV: Förberedning av fjälster?
« Svar #1 skrivet: 09 okt-09 kl 11:19 »
Lägg dem i kallt vatten över natten, sen kan man pilla lite så att det trasslar ut sig. Byt vatten och upprepa proceduren tills fjälstren inte är ihopklibbade längre.

Spara inte överblivet fjälster i kylen, det avger en obehaglig "doft" som sätter sig i allt annat.  :-[

Lycka till med korven, kommer säkert att bli kanongott!!

caysa

  • Inlägg: 4
SV: Förberedning av fjälster?
« Svar #2 skrivet: 09 okt-09 kl 11:33 »
Tack för tipsen!!

Vi får tag på fjälster ganska lätt så vi slänger det som blir över, om det blir nåt :)

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Förberedning av fjälster?
« Svar #3 skrivet: 09 okt-09 kl 18:39 »
Annars så tror jag att det går att frysa fjälster som blir över?

Edgar

  • Inlägg: 3246
    • -
    • Kennel Hustomten
SV: Förberedning av fjälster?
« Svar #4 skrivet: 09 okt-09 kl 18:48 »
Saltade tarmar blötläggs i ljummet vatten minst 30 minuter.

Så sa vi till våra kunder i charkindustrin.

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
SV: Förberedning av fjälster?
« Svar #5 skrivet: 09 okt-09 kl 22:33 »
Saltade tarmar blötläggs i ljummet vatten minst 30 minuter.

Så sa vi till våra kunder i charkindustrin.

Dom saltad vacuumpackade tarmarna man kan köpa i vanlig butik funkar inte efter 30min i ljumet vatten ... minst ett dygn och sen måste man massera dem mjuka.

Det är skillnad på charkindustri och hemmakokare!  :)

Edgar

  • Inlägg: 3246
    • -
    • Kennel Hustomten
SV: Förberedning av fjälster?
« Svar #6 skrivet: 09 okt-09 kl 23:02 »
Ja, kanske vacuumgrejandet på nåt sätt torkar tarmarna mer. Möjligt!

Sedan kan det ju vara så att det är kvalitetsskillnad mellan industri- resp hemmatarmarna. Hemmapularna anses ha tid att fixa med dem, OCH REKLAMERAR inte svårhanterade tarmar, vilket industrin är snabb med.

caysa

  • Inlägg: 4
SV: Förberedning av fjälster?
« Svar #7 skrivet: 10 okt-09 kl 09:24 »
"Våra" fjälster köpte vi i en charkbutik. Dom låg i saltlage och är trädda på en platt sticka. Vi fick rådet att frysa in dom om vi inte skulle använda dom snart. Så jag tog dom ur frysen igår kväll. Nu har dom legat i vatten sen dess (vattnet utbytt ett par gånger).
Snart skall vi sätta igång..... Känns ganska nervigt!! Svårats just nu tycks krydorna, i synnerhet saltet. Vi vill inte ha smaklösa korvar men inte heller alldeles för salta. Hur många % av hela korvmassan vore bra? På ett ungefär i alla fall??
Oj, hoppas nån av er finns online när vi sätter igång  ;D ::)

Edgar

  • Inlägg: 3246
    • -
    • Kennel Hustomten
SV: Förberedning av fjälster?
« Svar #8 skrivet: 10 okt-09 kl 09:58 »
I ditt fall handlar det om "fyllfärdiga" tarmar, som man kan ta direkt från saltlaken och trä på korvsprutan.

Saltet i korvsmet har förutom en smaksättande effekt, en bindande effekt ihop med proteinerna i köttet.
Saltmängd någonstans runt 2 % bör fungera bra.

caysa

  • Inlägg: 4
SV: Förberedning av fjälster?
« Svar #9 skrivet: 10 okt-09 kl 17:38 »
Tack för hjälpen!!
Vilka goda korvar det blev!!! Möjligen en aning smuliga men helt underbara i smaken.


Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
SV: Förberedning av fjälster?
« Svar #10 skrivet: 10 okt-09 kl 22:32 »
Tjusigt värre!!  :)

Smaklig spis!

Edgar

  • Inlägg: 3246
    • -
    • Kennel Hustomten
SV: Förberedning av fjälster?
« Svar #11 skrivet: 11 okt-09 kl 11:11 »
Tack för hjälpen!!
Vilka goda korvar det blev!!! Möjligen en aning smuliga men helt underbara i smaken.


Ser smaskigt ut! Vilket recept hittade du?

Smuligheten kanske kan bero på för grov malning. Jag har sett att man ibland delar smeten och kör en del i mixer för att få den "klistrig" och sedan blandar alltihop före stoppning. Detta innebär bättre sammanhållning av korven, samtidigt som man får lite "grovstruktur" i korvarna.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

674 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Underbar tidning eftet att jag läst flera nummer hos en väninna är det nu dags för egen prenumeration
/lena S

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser