Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Första skattningen  (läst 4416 gånger)

fauve

  • Gäst
Första skattningen
« skrivet: 16 jul-09 kl 13:36 »
Som total newbie har vi nu slungat första omgången honung. 20 LN-ramar blev totalt 42 kg honung, vilket vi i alla fall ansåg vara en bra skörd.

Till frågan: När tappar man upp honungen på burkar egentligen? Är ju hopplöst att  läsa sig till i biboken  :o

Att den ska röras några ggr/dag i x antal dagar vet jag ju, så att man slår sönder kristallerna och honungen blir jämt och fin, men vid vilken tjocklek på honungen tappar man den på burk? Tänker så man inte väntar för länge och den blir för trögflytande för att kunna tappas smidigt.

Just nu är den som melass i konsistensen och klar i färgen. Har fått för mig att den ska vara ca det dubbla i trögflythet och ha "grumlat" sig i färgen (menar med det att den ljusnat och blivit mer ogenomskinlig)??

Tar tacksamt mot alla råd och tips som ni mer erfarna kan dela med er av  :)

ersam

  • Inlägg: 2875
    • -
SV: Första skattningen
« Svar #1 skrivet: 16 jul-09 kl 15:34 »
Många ympar sin honung. Skriv "ymp" i sökfältet uppe till höger så hittar du många intressanta trådar.

fauve

  • Gäst
SV: Första skattningen
« Svar #2 skrivet: 16 jul-09 kl 17:52 »
Jag tror nog att om jag velat ha ymp-tips hade jag efterfrågat sådana  ::)  ;)

Eko-Trädgård

  • Inlägg: 1457
  • Frukta inte - Ät frukt - Frukt är livet ( Di Leva)
    • Västerbotten
    • eko-trädgård
SV: Första skattningen
« Svar #3 skrivet: 16 jul-09 kl 18:29 »
lite respektlös svar där tycker jag :o ersam försökte hjälpa bara
www.eko-tradgard.se
Ekotradgard@outlook.com
webbshopp www.ekotradgard.tictail.com

fauve

  • Gäst
SV: Första skattningen
« Svar #4 skrivet: 16 jul-09 kl 18:33 »
Hur kan du tolka mitt svar som respektlöst  ???

Hur som, så var det skrivet med glimten i ögat..

micke_osd

  • Inlägg: 189
  • Livet är inte alltid vad det ser ut att vara...
    • Jämtland
SV: Första skattningen
« Svar #5 skrivet: 16 jul-09 kl 19:15 »
Nybörjare jag med....
Ifjol gjorde jag så här och det blev ett strålande resultat (har en toppen mentor från min lokala förening)
Honungen ställdes svalt ca 15-16 grader (optimalt tydligen 13-14) väntade med att röra tills ett skimmer syntes på/i honungen...(tog ett antal dygn)
rörde sedan tills den övergick från bärnstensfärg till ljusgul....(snabbt sammanfattat) man ser efter ett tag när det kristalliserar sig, ljusa strimmor...(tror jag rörde en gång per dygn i en vecka innan det blev tappningsklart...
har säkert glömt nåt...
Invintrade och klara, burkat klart i kartong.

fauve

  • Gäst
SV: Första skattningen
« Svar #6 skrivet: 16 jul-09 kl 19:27 »
Tackar. Precis vad jag var ute efter för info  :)

micke_osd

  • Inlägg: 189
  • Livet är inte alltid vad det ser ut att vara...
    • Jämtland
SV: Första skattningen
« Svar #7 skrivet: 16 jul-09 kl 19:41 »
Ja håll i bakhuvudet att även jag är nybörjare *L*
Kan ju ha smygit in sig nåt fel...men det påpekar säkert någon veteran snart! bra det!!
ja vi får se om det va nybörjartur ifjol...har utökat till sex kupor iår...mer honung att göra fel med haha
Invintrade och klara, burkat klart i kartong.

fauve

  • Gäst
SV: Första skattningen
« Svar #8 skrivet: 16 jul-09 kl 20:27 »
Nå ja (betoningen på ja), nu har jag ju något att börja med i alla fall och det var precis vad jag ville ha. En början och lite tips vad att kika efter.

Falin

  • Inlägg: 1794
    • -
SV: Första skattningen
« Svar #9 skrivet: 20 jul-09 kl 20:44 »
Jag undrar då om det ska vara lock på honungen (har den i plastspannar) de första dagarna innan man skummar den? Och även när man rör den?

Sten-Åke Lindell

  • Gäst
SV: Första skattningen
« Svar #10 skrivet: 20 jul-09 kl 20:57 »
Man skall alltid ha något lock på.
Vid slungningen skall locket alltid vara på slungan.
I förvaringskärl kan man använda smörgåspapper som lock som samlar upp (det fastnar) vaxrester mm på detta papper och avlägsnas med pappret.
Annars alltid lock!

Falin

  • Inlägg: 1794
    • -
SV: Första skattningen
« Svar #11 skrivet: 20 jul-09 kl 21:08 »
Då blir det lock på!
Vi får nog tillverka ett till slungan, om man bortser från de hygieniska aspekterna så blev det också rätt kladdigt, eftersom det stänkte honung ur slungan och på den som stod nära nog...

fauve

  • Gäst
SV: Första skattningen
« Svar #12 skrivet: 20 jul-09 kl 22:11 »
Jag tappade min honung på 10 l plasthinkar med lock på och det står svalt, men tycker inte den tjocknar speciellt mycket  ??? Rör 2-3 gånger dagligen och honungen är ju slät och fin, men bara marginellt tjockare än när jag startade tråden.

Nåja, det får ju ta den tid det tar och till nästa gång så vet jag mer  :)

micke_osd

  • Inlägg: 189
  • Livet är inte alltid vad det ser ut att vara...
    • Jämtland
SV: Första skattningen
« Svar #13 skrivet: 21 jul-09 kl 23:02 »
rör du två-tre ggr dagligen?
jag fick lära mig en gång per dag och inte innan kristalliseringen började...skimmer i honungen(som jag skrev i tidigare inlägg)... överrörd honung blir lös om jag inte minns fel!
men men det bästa med misstag är att man lär sig någonting av det!
har för mig att den stod svalt i en vecka innan det hände nåt ifjol...sedan rörde jag ca en vecka(1ggr/d) innan den blev tappningsklar....
Du får ha tålamod! *L*
Invintrade och klara, burkat klart i kartong.

Abigail

  • Inlägg: 655
SV: Första skattningen
« Svar #14 skrivet: 22 jul-09 kl 07:20 »
överrörd honung blir lös om jag inte minns fel!


Men då kanske man kan få honung som nästan är rinnande utan att den behöver värmas upp?

micke_osd

  • Inlägg: 189
  • Livet är inte alltid vad det ser ut att vara...
    • Jämtland
SV: Första skattningen
« Svar #15 skrivet: 22 jul-09 kl 09:38 »
ja kanske går att "röra" den lös....vad vet jag...  ;)
Finns säkert flera orsaker till att den färdigkrisstalliserade honungen blir lös...
Invintrade och klara, burkat klart i kartong.

fauve

  • Gäst
SV: Första skattningen
« Svar #16 skrivet: 22 jul-09 kl 09:40 »
Fick höra att det hade mer att göra med honungens druvsocker och fruktsockers inbördes mängförhållande (mkt fruktsocker = honungen stelnar långsamt. Mkt druvsocker = honungen kristalliserar fortare).


anette i bugared

  • Inlägg: 6137
    • -
SV: Första skattningen
« Svar #17 skrivet: 22 jul-09 kl 09:51 »
Fick höra att det hade mer att göra med honungens druvsocker och fruktsockers inbördes mängförhållande (mkt fruktsocker = honungen stelnar långsamt. Mkt druvsocker = honungen kristalliserar fortare).
Finns det nåt sätt att själv kolla förhållandet fruktsocker kontra druvsocker i honungen? Årets första honung är oerhört söt jämfört med vad jag smakat tidigare, kan det ge nån indikation?
Den natten jag föddes var skärtorsdagsnatt, nu slåss jag mot ondskan och värnar den svage. Mitt redskap är viljan, en kvast och en hatt.
Den natten jag föddes var skärtorsdagsnatt.

wictor

  • Inlägg: 763
SV: Första skattningen
« Svar #18 skrivet: 22 jul-09 kl 10:08 »
Fick höra att det hade mer att göra med honungens druvsocker och fruktsockers inbördes mängförhållande (mkt fruktsocker = honungen stelnar långsamt. Mkt druvsocker = honungen kristalliserar fortare).

Om halten fruktsocker (fruktos) är hög, på bekostnad av halten druvsocker (glukos), förblir honungen flytande och kristallerar inte. Honung innehåller även en del sackaros som lätt bildar stora kristaller om de inte rörs sönder.

fauve

  • Gäst
SV: Första skattningen
« Svar #19 skrivet: 22 jul-09 kl 12:05 »
Finns det nåt sätt att själv kolla förhållandet fruktsocker kontra druvsocker i honungen? Årets första honung är oerhört söt jämfört med vad jag smakat tidigare, kan det ge nån indikation?

Enligt vad jag fått berättat för mig, så är honung med mkt fruktsocker otroligt mkt sötare.
Dessutom ger låg mängd druvsocker i honungen (som ex om honungen är baserad på stor del hjortronblom) förutom att den blir mkt sötare, har intensivare smak så kristalliseras den sämre/ i vissa fall inte alls.

I vårat fall är det honungen från skogskupan som är den lösare och fylligare i sötma och smak. Förmodligen på den extrema mängd rallaros som de har tillgång till på mkt nära håll, enligt den jag pratade med ang. detta.

Hans rekommendation var också att tappa honungen separat och på så sätt få en "vanlig" fast honung och en som är lite lösare och smakrikare. Och märka dem därefter



 


Dela detta:

* Inloggade just nu

651 gäster, 1 användare (1 dolda)

* Forum

* Om tidningen Åter



- Som alltid mycket nöjd. Stycket med "Att ta vara på en gris" var kanon på alla sätt! Gillar nybörjarbreven mycket.
/Marie Mårtensson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser