Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Kirskål  (läst 17476 gånger)

Kitty

  • Inlägg: 28
    • Södermanland
Kirskål
« skrivet: 03 maj-09 kl 10:41 »
Vårprimörer - äntligen!

I dag har jag varit ute och plockat Kirskål. Det är en av de godaste grönsakerna vi har och suveränt nyttig. Den är fulladdad med vitaminer och mineraler.
Lycka är på våren då jag kan gå ut och plocka en hel kasse full med späd kål, förvälla och ladda frysen.
Den avnjuts bäst med en klick smör och lite citron för er som inte provat.

 

Simon

  • Gäst
SV: Kirskål
« Svar #1 skrivet: 05 maj-09 kl 20:00 »
Hej! Har du fler recept? .. kirskål är ingen bristvara här precis :P  ...  ;D

koko

  • Gäst
SV: Kirskål
« Svar #2 skrivet: 05 maj-09 kl 22:32 »
Gör en paj, eller soppa av dem. Används som spenat ungefär.
Hmm...skulle man inte kunna förvälla, wooka med pinjenötter och salt och peppar. Skiva på parmesan efteråt.
Eller gör en pesto!! Måste funka. Japp, det ska jag själv göra. Pestorecept minus basilika plus kirskål...Mmm..

Tapio

  • Inlägg: 1314
    • Västergötland
SV: Kirskål
« Svar #3 skrivet: 06 maj-09 kl 12:10 »
Hej! Har du fler recept? .. kirskål är ingen bristvara här precis :P  ...  ;D

Halaj!

Saxat, nånstans från:
KIRSKåL (AegopÛdium podeagr·ria) VUOHENPUTKI

Kirskålen kallas i Skåne för skvallerkål. Namnet beskriver kirskålen bra, den sprider sig som skvaller. Då man rensar i trädgården kan man göra bortrensandet av kirskålen trevligare genom att ta den tillvara, för den kan ätas.

Kirskålen är släkt med hundfloka, morot och dill. Det syns på dess små blommor, som i toppen bildar små buketter och på dess ihåliga stam.

Speciellt kännetecknande för kirskålen är bladens form, de ljusa, uppsvällda blad- och ledfästen, samt dess växtsätt - den sprider sig med rötterna.

Kirskålen är bäst tidigt på våren. Då är dess blad ljust gröna och en aning skrynkliga. Senare då kirskålen fått släta, mörkt gröna blad, är den hård och smakar beskt.

SKVALLERSåS

2 dl kirskål (200 g)
1 ägg
1/2 tsk salt
1/2 tsk fransk senap
2 tsk vitvinsvinäger
3 dl olja
1 dl creme fraiche
1/2 tsk salt
svartpeppar

Förväll och passera kirskålen. Mixa ägg, salt, senap och vinäger 10 sek. i matberedaren, eller med elvisp. Tillsätt oljan droppvis under ständig mixning. Tillsätt kirskålen och creme fraichen. Krydda med salt och svartpeppar. Serveras t.ex. till höna och potatis

KIRSKåLSGRATÄNG

4 dl kokt ris el. korngryn
1,5 dl smältost
2 stora, finhackade lökar
2 ägg
1 dl mjölk
1 dl kirskål
1 dl persilja
salt

Blanda alla ingredienser väl i en ugnsfast form och gratinera ca 1 timme i 200 grader.

KIRSKåLSSOPPA

5 dl kirskål + kokvatten
1 dl vatten + 2 grönsaksbuljongtärningar
2 msk vetemjöl
1 dl grädde
Riven muskotnöt el. kummin

Koka kirskålen, låt rinna av och strimla. Släng kokvattnet. Blanda mjölet med grädden och rör ned det i buljongen tillsammans med kirskålen. Koka ca 10 minuter, krydda.


//T

Spigg

  • Inlägg: 29
    • Skåne
SV: Kirskål
« Svar #4 skrivet: 10 maj-09 kl 20:22 »
Visst är det fantastiskt att man kan äta ogräset.
Har märkt att man får hålla igen på örtkryddor eftersom det lätt krockar med kirskålens egen smak. Tack för recepten här. Roligt att prova lite nytt. :P

MickeMård

  • Inlägg: 1719
  • Allt åt alla.
    • Östergötland
SV: Kirskål
« Svar #5 skrivet: 06 maj-10 kl 19:09 »
Tar och livar upp denna gamla tråd med en fråga. När bör den plockas? Kan tänka mig att det är som maskros och att man kanske borde plocka den nu! Vi har jätte mycket utanför tomten :)
Utan landsbygden finns ingen stad. Utan staden finns bara landsbygd.

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Kirskål
« Svar #6 skrivet: 06 maj-10 kl 19:17 »
Kirskål är godast späd, men plockar man kontinuerligt så kommer det nya goda blad, det är fördelen med ogräs, de orkar komma igen och igen och...

Vill du inte att de ska dö ut på platsen där du plockar så låter du några blad bli lite större innan du plockar dem, vill man kombinera mat med ogräsutrotning plockar du vartenda blad varje vecka tills de inte kommer mer, kan ta upp emot 10-12 veckor. Om det finns kirskål i närheten av platsen där du plockar så kan de rötterna hänga ihop med rötterna på de plantor som du plockar och då kommer de aldrig att dö.

Har dina kirskål blivit grova, klipp av dem med gräsklipparen, slå med lie eller ryck för hand, vilket som passar bäst, så får du nya späda blad på 4-7 dagar.

Det är kul att se ogräsen som en resurs, då får man dubbel nytta av sitt nerlagda arbete, både mat och ogräsbekämpning.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: Kirskål
« Svar #7 skrivet: 06 maj-10 kl 19:18 »
Kirskål, nässlor och maskrosor är de grönsaker som kräver minst omvårdnad.
Arbetet blir snarare att begränsa.
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

MickeMård

  • Inlägg: 1719
  • Allt åt alla.
    • Östergötland
SV: Kirskål
« Svar #8 skrivet: 06 maj-10 kl 19:23 »
tack för snabba svar. Har samma taktik på mina älskade brännässlor. Plockar dem en gång i veckan. Ska ut och plocka nu :)
Utan landsbygden finns ingen stad. Utan staden finns bara landsbygd.

Heureka

  • Inlägg: 96
    • Småland
SV: Kirskål
« Svar #9 skrivet: 07 maj-10 kl 14:49 »
Kirskålsomelett: Fräs lök o vitlök, släng i en massa kirskål. Häll över några vispade ägg, salta o peppra. När omeletten stelnat, lägg på lite ost som får smälta. Jag använder alltid lock på stekpannan när jag gör omelett, ytan blir bättre tycker jag och det går snabbare. Syltgrytans lock passar utmärkt.
Potatissallad: kall/ljummen kokt potatis, kirskål, fetaost + tex groddar, minitomater, purjolök, gräslök (ta vad som finns och är i säsong)... Ljus dressing av olja och vatten på.  Servera ev med sås gjord på vitlök, lök och brännässla som man fräst i smör och blandat med matyoghurt.
Dinkelsallad: kokt hel dinkel, kirskål, avokado, rostade solrosfröer (kan tänka mig pumpakärnor också), ost/fetaost, ljus dressing.
Sås till tex fisk: Koka broccoli med kirskål och ev andra ogräs och gräslök/purjolök. Mixa och smaksätt med salt, peppar och ev muskot.
Kirskål funkar ofta där ruccola hade passat tycker jag. Lite kryddig smak. Vi har hela trädgården full.....
Kan man frysa ner utan att förvälla?

februaribarn

  • Gäst
SV: Kirskål
« Svar #10 skrivet: 07 maj-10 kl 17:46 »
Kirskål är också jättegott att göra pesto på :) eller att använda i bröd.

MickeMård

  • Inlägg: 1719
  • Allt åt alla.
    • Östergötland
SV: Kirskål
« Svar #11 skrivet: 08 maj-10 kl 09:03 »
Har du recept på peston? Jag gjorde själv en sallad med kirskål, maskrosor och någon till växt som jag glömt namnet på. Det var gott med lite olja, vinäger och örter. Sen lite tomat och rökt korv i.
Utan landsbygden finns ingen stad. Utan staden finns bara landsbygd.

MickeMård

  • Inlägg: 1719
  • Allt åt alla.
    • Östergötland
SV: Kirskål
« Svar #12 skrivet: 08 maj-10 kl 09:07 »
Jag förvällde och frös ner för någon dag sen. Det var späda blad. Lånade en bok som handlade om att ta till vara på vilda växter. Där stod det att när kirskålen blev grövre på sommaren skulle man plocka och förvälla den. Man kanske kan frysa in de späda utan att förvälla?
Utan landsbygden finns ingen stad. Utan staden finns bara landsbygd.

Mamsingen

  • Inlägg: 1666
    • Småland
SV: Kirskål
« Svar #13 skrivet: 08 maj-10 kl 09:36 »
Min fd svärmor gjorde soppa på kirskål och nässlor, använde också det "som spenat", mums mums mums :)
Om du börjar känna dig lite annorlunda, kan det bero på att du börjar vara dig själv:)

Om man står och funderar för länge på nästa steg, kan man bli stående på ett ben... har jag hört.

Helena R

  • Inlägg: 1862
  • Maskinförare
    • Östergötland
SV: Kirskål
« Svar #14 skrivet: 08 maj-10 kl 09:52 »
Kan man äta den rå som sallad?
Jag, lilla sonen, katterna och hönsen... Vi bor i ett underbart torp på landet dit knappt nån hittar. :D

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Kirskål
« Svar #15 skrivet: 08 maj-10 kl 09:58 »
Jadå, men de smakar rätt mycket, många tycker nog att det blir starkt om man inte blandar ut med mildare blad. Men det är som ruccola ungefär, fast lite annan smak. En del gillar det och kan äta det rent, en del vill blanda ut, och en del gillar det inte alls.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

Mamsingen

  • Inlägg: 1666
    • Småland
SV: Kirskål
« Svar #16 skrivet: 08 maj-10 kl 11:29 »
Jag gillar den inte rå... vill ha den förvälld i soppa, stuvning eller i en paj:)
Om du börjar känna dig lite annorlunda, kan det bero på att du börjar vara dig själv:)

Om man står och funderar för länge på nästa steg, kan man bli stående på ett ben... har jag hört.

februaribarn

  • Gäst
SV: Kirskål
« Svar #17 skrivet: 08 maj-10 kl 14:12 »
Har du recept på peston?

Kirskål, olivolja, nötter eller frö av valfri sort, pressad citron, lite vitlök, salt och peppar. Jättegott :)

Mamsingen

  • Inlägg: 1666
    • Småland
SV: Kirskål
« Svar #18 skrivet: 08 maj-10 kl 14:51 »
Kirskål, olivolja, nötter eller frö av valfri sort, pressad citron, lite vitlök, salt och peppar. Jättegott :)

Den måste jag testa! låter mums:)
Om du börjar känna dig lite annorlunda, kan det bero på att du börjar vara dig själv:)

Om man står och funderar för länge på nästa steg, kan man bli stående på ett ben... har jag hört.

MickeMård

  • Inlägg: 1719
  • Allt åt alla.
    • Östergötland
SV: Kirskål
« Svar #19 skrivet: 09 maj-10 kl 13:20 »
Jag läste precis att om man vill frysa in späd kirskål kan man bara fräsa det i lite smör. Men då ska den inte vara allt för länge i frysen. Jag tycker att det är gott att äta färsk, det är inte fel att ha en dressing på och blanda med maskrosor och annat smått och gott.
Utan landsbygden finns ingen stad. Utan staden finns bara landsbygd.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

567 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Senaste numret (3/19) var verkligen jätteintressant (även om alla brukar vara intressanta). Gillar artiklarna om framtiden och skulle gärna läsa mer om alternativa, positiva framtidsvisioner (det är dags att se något annat än kollapsbaserade domedagsprofetior). Vill också lära mig mer om olika toalettlösningar.
/ Hanna

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser