Datum: 24 februari, 2003 ;
En gammal och god klassiker. Läggen är alltså delen mellan skinkan och foten på grisen. Den rimmas i saltlag precis som skinkan, sidfläsket och tungan, ca 10 dagar.
Koka läggen sedan i en så liten kastrull eller gryta som möjligt med vatten så det knappt täcker. Vattnet behöver inte saltas, men däremot kan det vara gott med ett par lagerblad, några krydd- och vitpepparkorn och en lök i. Efter ett par, tre timmar bör köttet vara så mört att det faller av benen när man skakar lite på dem. Ta då upp köttet och forsätt koka kålrot i bitar i spadet (ta upp kryddor och lök först). Sätt sedan på en kastrull skalad potatis i saltvatten. När både kålrot och potatis är klara häller man av potatisvattnet och mosar potatisen tillsammans med kålroten och fläskspadet.
Serveras med stark söt senap som den nedan.
Petter
petter@alternativ.nu
(Inlägg flyttat från gamla "kokboken" av admin)