Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  mikrober, vad är det?  (läst 1672 gånger)

LillstugeMarja

  • Inlägg: 8
mikrober, vad är det?
« skrivet: 19 apr-09 kl 23:52 »
Har hört att man kan använda sig av något som heter mikrober i ekologisk odling.
Vad är det och hur använder man det?

torbjorn

  • Medlemsadmin
  • Inlägg: 14124
    • Medelpad
SV: mikrober, vad är det?
« Svar #1 skrivet: 20 apr-09 kl 07:31 »
Mikrober är alla möjliga slags levande kryp som är för små för att vara synliga för blotta ögat. Det kan vara t ex kvalster, slemsvampar, bakterier, virus, amöbor, toffeldjur och lite av varje. Se vidare Wikipedia eller en skolbok i biologi!

Anders S

  • Inlägg: 6171
    • -
    • Fröodling.se
SV: mikrober, vad är det?
« Svar #2 skrivet: 20 apr-09 kl 09:56 »
Mikrober är med andra ord detsamma som mikroorganismer.

LillstugeMarja

  • Inlägg: 8
SV: mikrober, vad är det?
« Svar #3 skrivet: 21 apr-09 kl 00:42 »
Tack tack för ordkunskapen!
Men hur ska man använda sig av detta i odling??
Är jag ute och cyklar?

 

Anders S

  • Inlägg: 6171
    • -
    • Fröodling.se
SV: mikrober, vad är det?
« Svar #4 skrivet: 21 apr-09 kl 01:05 »
Man kan väl säga att det finns två sätt att använda mikroorganismer i odling. Det viktigaste är att man påverkar vilka mikroorganismer man får genom sina odlingsåtgärder. Jämför med surdegsbak. Man brukar inte sätta till någon surdegskultur när man startar en surdeg. Man bara sköter sin nya surdeg på ett sånt sätt att en lämplig kultur uppkommer. Man kollar sällan detta med mikroskop eller dylikt. Man kollar det i allmänhet genom att smaka på brödet. Samt innan dess lukta och titta på och kanske smaka på degen. På ungefär samma sätt är det med odling.

En mer specialiserad användning är att man köper eller själv framställer olika mikroorganismer, som man sen på olika sätt använder i odlingen. Ett vanligt exempel är att ympa baljväxtfrön innan sådd, för att de ska fixera kväve bra.

Ekologisk odling använder nog båda varianterna mer än konventionell odling.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

512 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Den nya tidningen var t.o.m. skön att hålla i.Har även omslagets papper blivit lite annorlunda? Jag skriver lite annorlunda eftersom det är trevlig igenkänning i det som är väsentligt-nyttig läsning.Från min Växjöhorisont så var det trevligt att se Maja Söderberg och Nybrukarna. Lycka till med fortsättningen!
/John Moberg

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser