Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Torka fårkött  (läst 9028 gånger)

Mårten Swärd

  • Gäst
Torka fårkött
« skrivet: 15 apr-09 kl 19:32 »
Morsning
Har två fårbogar i kylen som jag tänkte försöka ge mig på att torka, men jag är inte särskilt sugen på att misslyckas.. I det recept för lagen som jag kollat på så står det:
1 del salpeter, 3 delar strösocker, 6 delar salt och "relativt mycket vatten".

Den första funderingen jag har är om det finns någon som kan ge en något mera exakt måttangivelse på de olika delarna, för en annan som i princip misslyckas med den enklaste matlagningen så ter sig ett dylikt recept som en mardröm..

För det andra undrar jag om salpetern absolut måste vara med? Nu har jag varit i ett antal affärer och de ser ut som fågelholkar när jag frågar, någon undrade vad jag skulle spränga... :)

Mickepc

  • Inlägg: 10
    • Norrbotten
SV: Torka fårkött
« Svar #1 skrivet: 15 apr-09 kl 23:54 »
Hej vet inte hur man gör med fårkött men farfar min brukar göra så här med älgkött borde gå lika bra med fårkött tycker jag

9 l vatten
6 dl grovsalt
1,5 dl socker
Koka upp vatten, salt och socker så att det löser sig i vattnet och rör om samtidigt.
När detta är hjort tar Du bort kastrullen från plattan och ställer den på kylning.
Förslagsvis ute och utan lock så går det fortast.

Köttet ska vara tinat.
3 dygn ska köttet ligga i saltlagen skuret i grova bitar som falukorv ungefär.
Minst 3-4 v. på norrsidan på huset men ändå luftigt och ingen sol.
Han har en bur med myggnät som han hänger in allt kött i hoppas det går bra med torkningen :=)

Mv Micke

 

Mårten Swärd

  • Gäst
SV: Torka fårkött
« Svar #2 skrivet: 16 apr-09 kl 22:24 »
tack så mycket! jag börjar i kväll! :)

hallstabonden

  • Inlägg: 231
SV: Torka fårkött
« Svar #3 skrivet: 29 maj-09 kl 23:09 »
tack så mycket! jag börjar i kväll! :)

Salpetern skall du skippa!!onödigt gift!
Däreom lite socker i saltlagen.
Jag gör som så att jag lättröker köttet,getkött är underbart gott att lättröka,sedan hänger man upp detta i en stor bur,klädd med myggnät så inga spyflugor kommer in o lägger ägg i köttet.Detta är mycket viktigt annars blir köttet förstört.
Får hänga ca 1.5månad.hänger ut köttet i början på maj.Har nu 4st getabockkillingar som skall få växa på sig,slaktas i höst,styckas samt fryses ner till våren.Sedan saltlag,lättrökas i ca en timma.Sedan in i buren på tork.Smakar PRECIS som torkat/lättrökt Renkött.
Brukar sälja av en del av detta.Får 200kr/kg för denna delikatess.

idamaria

  • Inlägg: 129
SV: Torka fårkött
« Svar #4 skrivet: 05 jun-09 kl 21:54 »
det går ju aldeles utmärkt att salta det enbart med grovsalt, utan nå saltlag...men ja kan inte ge några mått, här använder vi bara ögonmått :) o sen röka dem innan torkning förstås.
Vi följer samma princip som när vi torkar renkött, o hur lång tid det ska torka, det beror ju på vilken del det är, o hur vädret är,

hallstabonde; menar du att getabockskillingarna smakar precis som renkött? har ja väldigt svårt att tro :) Om det påminner om fårköttet i smaken så e det väldigt stor skillnad från renköttet.
Kom ihåg att visa gästfrihet, ty det har hänt att de som gjort det har haft änglar till gäster utan att veta om det. Hebr. 13:2

Trollmor

  • Inlägg: 10686
  • Måtte jag inte leva förgäves.
    • -
SV: Torka fårkött
« Svar #5 skrivet: 07 jun-09 kl 19:46 »
Visst var det några som experimenterade med olika metoder och publicerade i en skriftserie om forntida teknik?  Jag kan inte minas de tillsatte någonting till det som torkades.  Hur gjorde "Ayla"?  (Jag menar, hur gjorde man i forn tid, utan tillgång till salpeter, socker och salt?)
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.

Par

  • Inlägg: 62
    • Jämtland
    • Friluftsliv, slöjd och forntida teknik
SV: Torka fårkött
« Svar #6 skrivet: 08 jun-09 kl 19:07 »
Visst var det några som experimenterade med olika metoder och publicerade i en skriftserie om forntida teknik?  Jag kan inte minas de tillsatte någonting till det som torkades.  Hur gjorde "Ayla"?  (Jag menar, hur gjorde man i forn tid, utan tillgång till salpeter, socker och salt?)

Skär i tunna strimlor/skivor, häng upp blåsigt/soligt. Häng över pinnar eller trä upp på pinnar/snöre/ståltråd.
Ev kan man kallröka lite/hela tiden, vilket hjälper även till att hålla flugorna borta (när ytan är torr är köttet inte lika attraktivt). Torkas tills det är läder-artat eller går att bryta av på mitten.  Kom ihåg att det finns många som gärna delar kättet med dig, bura in det eller håll vakt i början.

Vill du marinera för smakens skull kan du göra det; mycket kryddor, inte mycket olja (som kan härskna).

Trollmor

  • Inlägg: 10686
  • Måtte jag inte leva förgäves.
    • -
SV: Torka fårkött
« Svar #7 skrivet: 08 jun-09 kl 22:23 »
Det där låter mycket mera logiskt.  Socker och salt håller ju kvar vattnet, eller?
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.

Henriksson

  • Inlägg: 1349
  • Kärleksfull o singel.
    • Uppland
SV: Torka fårkött
« Svar #8 skrivet: 09 jun-09 kl 17:47 »
Intresant.
Livsmål; Gård med svärdsjöfår, Gotlandskanin och en god kvinna. (Kramvänlig!)
För övrigt skulle en katt knappt acceptera att vara något annat än just sig själv.

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
SV: Torka fårkött
« Svar #9 skrivet: 09 jun-09 kl 17:52 »
Hur gick det Gångtrött? :)
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

Mårten Swärd

  • Gäst
SV: Torka fårkött
« Svar #10 skrivet: 09 jun-09 kl 19:56 »
Ja det hänger där och det luktar inte illa så jag antar att det går bra.. Det ska väl hänga ett halvår eller hur är det?

idamaria

  • Inlägg: 129
SV: Torka fårkött
« Svar #11 skrivet: 09 jun-09 kl 21:22 »
ett halvår?! Hur stora bitar har du?? Det borde ju räcka med max ett par månader, ett halvår låter lite väl länge
Kom ihåg att visa gästfrihet, ty det har hänt att de som gjort det har haft änglar till gäster utan att veta om det. Hebr. 13:2

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: Torka fårkött
« Svar #12 skrivet: 09 jun-09 kl 21:46 »
Den kan hänga länge, men blir färdig före förståss.  Min skinka som kommer från en gris som slaktades i nov 08 blev klar i april 09 och den är ännu inte uppäten. 

Jag använder inte salpeter eller socker, bara havssalt och lite vinäger i lagen.
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

Mårten Swärd

  • Gäst
SV: Torka fårkött
« Svar #13 skrivet: 09 jun-09 kl 22:40 »
Njaa.. Ett halvår var bara en tid som jag hade någonstans i bakhuvudet.. Jag har ingen direkt koll på hur längde de ska hänga. Bitarna är väl i.o.f. ganska stora, lårdelen från ett bak- och ett fram-ben på en 1års bagge. De har ju hängt snart 2 månader så det kanske börjar bli klart för test snart då?

Wisteria

  • Inlägg: 293
SV: Torka fårkött
« Svar #14 skrivet: 10 jun-09 kl 01:09 »
Hur ser det exakt ut när det är klart? Hur vet man att hela även inuti är klar? ???

Trollmor

  • Inlägg: 10686
  • Måtte jag inte leva förgäves.
    • -
SV: Torka fårkött
« Svar #15 skrivet: 10 jun-09 kl 17:22 »
Ska dom alltså hänga hela?  Så dom ruttnar inte innan dom hinner torka, då, då?
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: Torka fårkött
« Svar #16 skrivet: 10 jun-09 kl 21:39 »
Finns många metoder, allt från att snabbt torka slamsor, till att torka hela, stora bitar.  Jag har torkat 10 kg bitar av gris, och skulle säkert även klara en halv sådan.  Det ruttnar inte om man inte gör det på tokigt sätt.  Det hela är enkelt en teknik som redan neandertalarna behärskade.



Ska dom alltså hänga hela?  Så dom ruttnar inte innan dom hinner torka, då, då?

Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

Mårten Swärd

  • Gäst
SV: Torka fårkött
« Svar #17 skrivet: 10 jun-09 kl 22:09 »
Finns det något bra sätt att veta om de är klara? Mina har ju hängt i 2 månader nu..

Henriksson

  • Inlägg: 1349
  • Kärleksfull o singel.
    • Uppland
Livsmål; Gård med svärdsjöfår, Gotlandskanin och en god kvinna. (Kramvänlig!)
För övrigt skulle en katt knappt acceptera att vara något annat än just sig själv.

Trollmor

  • Inlägg: 10686
  • Måtte jag inte leva förgäves.
    • -
SV: Torka fårkött
« Svar #19 skrivet: 10 jun-09 kl 23:11 »
Det ruttnar inte om man inte gör det på tokigt sätt.  Det hela är enkelt en teknik som redan neandertalarna behärskade.
Hm, jag är visserligen ett troll, men dock inte en neanterdalare.  Hur gör man för att inte göra tokigt?  Bara fortsätta den vanliga hängningen?  Attans, jag trodde att jag hade LÄST den här tråden!  :-[

PS Filmen kom förstås inte igenom modemet!
« Senast ändrad: 10 jun-09 kl 23:13 av Trollmor »
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

554 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Höjdpunkt när tidningen kommer, väldigt bra tidning
/Jenny

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser