Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  pris på ost  (läst 3307 gånger)

fjällan

 • Inlägg: 319
  • Östergötland
pris på ost
« skrivet: 24 nov-05 kl 10:25 »
hej ännu en fråga. vad kan man ta för pris på hårdost? har tänkt 75kr/kg vad tar ni andra?jag har beställningar,men usch så svårt att prissätta tacksam för snabba svar hej

ninna b

 • Gäst
Re:pris på ost
« Svar #1 skrivet: 24 nov-05 kl 18:51 »
Hej, gör du ost på ko eller get...? Var inte för billig, det blir svårt att höja senare. Blåmögelost på ko kan kosta ända upp till 350:- /kg
Hälsn Ninna

Attis

 • Inlägg: 654
  • -
Re:pris på ost
« Svar #2 skrivet: 24 nov-05 kl 19:18 »
75kr/kg låter billigt.
Inte så att jag förespråkar dyra produkter, det är det tråkigaste som finns när man inte kan köpa "hemmagjorda" produkter för att dom är alldeles för dyra. Har du en bra produkt och om dina kunder har samma uppfattning tycker jag du borde höja priset markant. 150kr/kg kanske?  ::)

Förresten, du har inte lust att berätta mer om hur din tillverkning går till? Vi är några här på forumet som är väldigt intresserade :)

/Attis

fjällan

 • Inlägg: 319
  • Östergötland
Re:pris på ost
« Svar #3 skrivet: 24 nov-05 kl 21:12 »
jaha, då kan jag höja mitt pris till 100 då,utan dåligt samvete.hur jag gör på enklast tänkbara sätt .tillsätter ca 1-1,5dl fil till 10l ljummen mjölk,jag tar nymjölkad morgonmjölk och fyller på med gårdagens kvällsmjölk.låter stå 1tim ,har i löpe mängd efter vad som står på flaskan,låter löpa,skär i kuber, låter sjunka,tar bort vassla med en skopa,lämnar så mycket så det täcker,tvättar mig noga och värmer sakta under skta omrörning med handen då känner jag när ost massan blir ca38 -40grad det får inte bli för varmt då rinner grädden ut i vasslan.sen dränerar jag i en handuk som jag lagt i en ostform som står i ett durkslag som står över en hink ( oj)tryker till, ställer på en tyngd (morteln) vänder i ny handuk om någon timme vänder igen,nästa dag torrsaltar jag osten spänner ett band runt om för att den inte ska flyta ut.vänder och vänder varje dag saltar en gång till och försöker hålla den fin,ser den ut att torka smörjer jag,ibland tvättar jag med sprit .svårast är lagringen tycker jag  ja, så gör jag,den blir god i alla fall, sen finns det nog många andra sätt som är minst lika bra lycka till med ystningen.

fjällan

 • Inlägg: 319
  • Östergötland
Re:pris på ost
« Svar #4 skrivet: 24 nov-05 kl 21:16 »
hej ninna jag har en jerseyko

Attis

 • Inlägg: 654
  • -
Re:pris på ost
« Svar #5 skrivet: 24 nov-05 kl 21:23 »
Tack för beskrivningen, några frågor.

Du nämner att du smörjer den när den är torr, med vad? Smör?

Lagringen då, vilken temp borde vara lagom? Och hur länge?

Ungefär hur mycket ost får du ut av 10l mjölk?
/Attis

fjällan

 • Inlägg: 319
  • Östergötland
Re:pris på ost
« Svar #6 skrivet: 24 nov-05 kl 22:01 »
hej jag smörjer med rapsolja om jag tycker att skorpan blir för hård eller tjock,om osten har spruckit nånstans eller man tagit bort mögel så det är ett hål då trycker jag i smör där.jag har ostarna i köket kanske ett par veckor sen ställer jag dom lite svalare,i ett skafferi ex. jag kan inte precicera mig så bra, man får pröva sig fram,jag har gått mest på känn.läste ett tipps om lagring man skulle ha på potatismjöl och sen lägga in dom i plastfolie, mina ostar möglade efter en vecka jag fick ett hm jobb med dom  tvättade i sprit osv,jag tycker det verkar bäst om dom ligger i en handduk,man får ju kolla varje dag och vända dom.nu lagrar inte jag så länge ,tycker dom är goda redan och det har ju gått en månad sen hon kalvade. kanske någon annan har något bra tipps på lagring?mvh fjällan (efter min förra ko)

Gruff

 • Inlägg: 4572
  • Östergötland
  • Caprifool
Re:pris på ost
« Svar #7 skrivet: 24 nov-05 kl 23:30 »
Som ostoman och din framtida kund lägger jag väl härmed fattigdomens snara kring min egen hals  :)

Diskuterade just begreppet "kvinnoflit" med en gemensam bekant (på udden) till oss. Och vi kom fram till att man ofta säljer sin "flit" för billigt.  Din ost är en god kvalitetsprodukt, som du lägger ner mycket tid på. Så någonstans runt 150:-/kg tycker jag absolut du ska ta.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

731 gäster, 4 användare
Mikael Blomster, majkat, mattias_33, Liisa

* Forum

* Om tidningen Åter- Genuin och läsvärd! Bra tips och idéer för att stå på egna ben.
/Camilla W

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser