Datum: 2 september, 2002 ;
Kokt korn kan vara lite svårt att uppskatta första gången, men sedan blir det lätt en kär följeslagare i köket. Man kan äta det varmt i stället för ris, stekt, wokat, eller bara kallt som ett litet komplement till varmrätten, tillsammans med salladen.
En lagom sats får man genom att ta 7 dl korn i ett litermått och fylla på vatten ända upp. Nästa dag hälls korn och vatten + en halvliter till i en järngryta och får koka upp. Skumma, lägg på lock och låt sjuda sakta. Rör om ibland och häll på mer vatten om det kokat in innan kornet känns klart. Alldeles innan det har kokat färdigt, rör i en halv msk salt, en halv tsk vitpeppar och halv msk vardera av koriander och mejram eller timjan.
Stäng bara av plattan eller dra åt sidan på vedspisen och låt kornet stå och eftersvälla ett par timmar med locket på. Töm över kornet i ett annat kärl så inte järngrytan färgar det grått.
Petter
petter@alternativ.nu
(Inlägg flyttat från gamla "kokboken" av admin)