Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  recept på fisk  (läst 3219 gånger)

larssonscath

  • Gäst
recept på fisk
« skrivet: 14 nov-05 kl 11:49 »
Hej!
Jag har läst att det ska vara så nyttigt att äta fisk, och fisk är ju så gott.
Men jag har ett problem och det är att jag har inget bra recept på fisk, ja, jag vet helt enkelt inte hur jag ska göra med dem. Det gäller både fisk i frysta block som hela fiskar.
Snälla ge mig några bra tips och recept.
mvh Cath

Eulalia

  • Gäst
Re:recept på fisk
« Svar #1 skrivet: 14 nov-05 kl 12:28 »
fniss...jag tog riktning mha din signatur och ger dig ett recept som jag själv uppskattar, inte minst för att det är så enkelt och kräver minimal arbetsinsats.

Du kan använda fisk av vilken sort och i vilket format du vill, och du kan ta det nästan direkt ur frysen.

du behöver:
fisk (som ovan)
silverfolie
lite smör eller olivolja
färska eller frysta grönkryddor, t.ex dill
salt
pepper
citron eller lime

Sätt ungen på 175-200
lägg fiskfile/ block i folien, salta, krydda o i med en klick smör.
stäng till folien, se till att ingen saft har möjlighet att rinna ut.
Ställ paketet i ungssäker form, och in i ugnen med den.
beroende på om du gör det på fryst eller tinad/färsk fisk + hur stor fiskbiten är, så tar det olika lång tid.
Jag är urkass på tider men brukar känna på doften när den börjar bli klar, då gläntar jag på folien och kikar att den verkar genomstekt.
Viktigt med fisk är att den måste vara precis färdig, låter man den stå för länge blir den träig o tråkig.

Detta busenkla recept kan varieras i det oändiga, bara fantasin sätter gränserna!
Tillbehörstips: skala rotsaker och strimla ner dem lite i en ungsform, på med olivolja , salt & peppar. Ställ in detta i ungnen samtidigt med fisken på våningen under. Kan en middag bli enklare? för att inte snacka om nyttig..
« Senast ändrad: 14 nov-05 kl 13:29 av Eulalia »

Rubinen

  • Inlägg: 197
  • Älska din nästa så som dig själv
    • Uppland
Re:recept på fisk
« Svar #2 skrivet: 14 nov-05 kl 14:13 »
HEJ Här är ett jätte enkelt o supergott recept
4 pers
1 paket djupfryst torsk 450g
2 msk vetemjöl
2 msk margarin
1 tsk paprika pulver
11/2 tsk salt
Timjan
2 msk vatten
1 pkt djupfryst grönsaksblandning
Jätte gott till ris eller potatis
Skär den frysta fisken i 2ca 2 cm tjocka skivor
Vänd dem i vetemjöl
Smält margarinet i en låg vid gryta som fisken sen kan serveras ur Rör ner paprikapulvret
Vänd de mjölade fiskskivorna i fettet o placera ut dem över grytans botten Tillsätt salt timjan o vatten
Strö över den otinade grönsaksblandningen Sjud på svag värme ca 12 min

Älska din nästa så som dig själv

larssonscath

  • Gäst
Re:recept på fisk
« Svar #3 skrivet: 15 nov-05 kl 21:22 »
Ja, fisk i foliepaket har man ju hört. ;D Förknippar det med tråkig hemkunskap med militärisk lärarinna som försöker få ordning, med dags att frigöra sig från sådant och prova.
Lite roligt att se att andra också köper fisk i frysta block. Var lite rädd att skriva det i detta forum, jag trodde alla var ute och fiskade sin egen fisk i självhushållningens anda.  

Mullvaden

  • Inlägg: 130
Re:recept på fisk
« Svar #4 skrivet: 17 nov-05 kl 14:11 »
fysta block? VAD är det för "fisk"??? som är fyrkantig???


larssonscath

  • Gäst
Re:recept på fisk
« Svar #5 skrivet: 18 nov-05 kl 17:21 »
Jag trodde att fiskar är fyrkantiga?
Har försökt fiska själv ibland men aldrig fått något, så vad vet jag? ???

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
Re:recept på fisk
« Svar #6 skrivet: 31 jan-06 kl 10:03 »
Ni vet väl att själva fiskpinnen, finns på båda sidor om analfenan på fisken, skär försiktigt ut den, panera och stek.

Ett bra sätt att konservera sillfiskar är att göra "Vinnad fisk"
Sill som legat i saltlag, hissas upp i flaggstången och torkas i vinden.

Detta har gjorts i fiskelägen som tex Viken i Skåne förr i tiden, jag har försökt, men då jag inte har flaggstång tog jag ett träd, och det gick bra.
« Senast ändrad: 31 jan-06 kl 10:07 av Skytten »
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

geirh

  • Gäst
Re:recept på fisk
« Svar #7 skrivet: 31 jan-06 kl 11:57 »
hva får du tak i av fisk. det er tusenvis av recepter på fisk, men det kommer litt an på hva du får tak i og om den er fers/saltet/frosset osv.

Her er en link til recepter:

http://tradisjoner.no/categories7.html

Sirpusbollen

  • Inlägg: 858
  • odling, raw food och sløjd
    • Hälsingland
Re:recept på fisk
« Svar #8 skrivet: 26 feb-06 kl 20:55 »
Mmmmm, fiskekaker är godast i världen, godis godis.

http://www.spise.no/oppskrifter/fiskekaker/fiskekaker_plug.htm
Drömmer om lerigt hobbithus, permakultur, bin, gröna odlingar och egen spirulina. Inspiration och skapa <3
Lev och Spira - Raw food och hälsa

mariss

  • Gäst
Re:recept på fisk
« Svar #9 skrivet: 14 mar-06 kl 17:49 »
Hej
Här kommer ett jätte enkelt och gott fiskrecept

4 frysta laxfiléer utan skinn
2 dl grov salt

Till sås

2 dl cremé fraiche
2 msk stenbitsrom
1 kryddmått salt
1 msk dill, 1 msk gräslök (fryst om inte färsk finns)
citronpeppar, citronsaft

Gör så här:

Lägg grov salten i en ugnsform och lägg fisken ovanpå. Ställ formen i ugnen på 250 grader i ca 10-15 min
Gör såsen under tiden

Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och citronsaft. Servera med kokt potatis eller pressad potatis eller bara en sallad

Går fort att göra och är enkelt, men supergott
Hälsningar Mariss

Sirpusbollen

  • Inlägg: 858
  • odling, raw food och sløjd
    • Hälsingland
Halstrad öring med rödbetssmör
« Svar #10 skrivet: 14 mar-06 kl 18:02 »
Halstrad öring med rödbetssmör
riktigt gott!

Ingredienser 4 personer:

# 700 g öringfilé med skinn (eller röding)
# salt och peppar
# 1 kokt färsk rödbeta
# 100 g smör
# olivolja till stekning

Skär fisken i bitar. Salta och peppra på bägge sidorna. Riv rödbetan på den finaste delen av rivjärnet och blanda med rumsvarmt smör. Krydda smöret med salt och peppar. Rulla in smöret i plastfolie som en korv och lägg det i kylskåpet. Hetta upp en stekpanna tilol hög värme och stek fisken i olivolja, först med skinnsidan nedåt. Stek tills skinnet blir knaprigt och vänd sedan och stek köttsidan någon minut.
 Servera fisken rykande varm med smöret, ev. kapris, en god sallad och ev. potatis.

Rödbetssmör är bara sååå gott!
Drömmer om lerigt hobbithus, permakultur, bin, gröna odlingar och egen spirulina. Inspiration och skapa <3
Lev och Spira - Raw food och hälsa

deman

  • Gäst
Re:recept på fisk
« Svar #11 skrivet: 31 mar-06 kl 16:35 »
2 st regnbågsmackor

2 mackor (baugetter förslagsvis
1 regnbågslax
lök
tomat
sallad
mynta
örtsalt
mozzarellaost
smör
lime
salt/peppar

panera och stek firren utan skinn...salta!, peppra! och limea!

lägg på mackorna med alla andra godsaker och krydda med mynta

ät
  :D


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

431 gäster, 3 användare
Olofssonskan, Sundance, Tur-Johan

* Forum

* Om tidningen Åter



- Kvartalets höjdpunkt för mig, när det nye Åter kommer!
/Ann-Louise L

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser