När gödsel (även gräs och annat organiskt material) bryts ned gör mikroorganismerna att det blir värmealstring. Det är det som kallas att det brinner, man kan ibland se att det ryker ur gödselhögar, samma sak händer i en kompost. När gödseln har brunnit är den halvt nedbruten och ger ett fint gödselmedel, om man har på större mängder färsk gödsel kan det skada växten genom värmealstringen och även att vissa gaser bildas, fräser man ner det i jorden brukar det dock gå bra.
Brunnen gödsel har förlorat en stor del av sin kväve, därför går det nästan inte att ta för mycket, du kan bre ut ett 20cm lager utan att växterna tar skada (nåja, om dom inte är så små att dom kvävs då) och det ger fin jordförbättring dessutom. Det är om man har för mycket kväve som bladmassan växer för mycket, det ger även dålig vinterhärdighet och dåligt motstånd mot ohyra och sjukdomar. Vill du ändå ha mer gödsel än vad brunnen stallgödsel innehåller kan du strössla över hönsgödsel, men inte senare än midsommar och inte för mycker.
Med häcken så får du en finare om du skyndar långsamt, klipp ner den årligen så att den inte ökar mer än 10-15 cm åt gången, annars blir den gles och ful (den grenar sig varje gång du klipper) detta gäller förstås inte om du har en häck med genomgårende stam, vintergrönt eller avenbok bla.a.
Ok, detta blev kanske en surrig förklaring på hur det funkar, kanske någon mer förklarar. Och lycka till med odlandet.