Datum: 2 september, 2002 ;
Det är alltid bra att ha en burk vitlöks- eller örtkryddad majonnäs i kylskåpet. Många tror att det är svårt att göra majonnäs, men det är det alltså inte. Det viktiga är att man har någorlunda samma temperatur på ingredienserna. Man kan vispa för hand i vanlig bunke, men det absolut snabbaste och enklaste är om man kör med en stavmixer eller elvisp direkt i burken man ska ha majonnäsen i.
Häll i burken: 3 äggulor, 1/2 msk vinäger, 1 msk malt senapfrö eller senap, 1/2 msk vinäger, 1/2 msk salt, 1/2 msk vitpeppar, ev. några vitlöksklyftor eller färska örter. Mixa eller vispa och häll under tiden i en tunn, tunn stråle olja (ej olivolja). Efter en viss mängd olja blir majonnäsen väldigt hård. Man kan då fortsätta ändå genom att späda med lite vatten eller allra helst mjölksyrat spad. Så styr du sedan konsistensen; olja-tjockare, spad-tunnare.
Om majonnäsen mot förmodan skulle skära sig, börja om med ett par äggulor i en ny burk och mixa kraftig medan du sakta häller i den skurna majonnäsen. Det kan också gå att rädda den med en skvätt grädde.
Petter
petter@alternativ.nu
(Inlägg flyttat från gamla "kokboken" av admin)