Dela detta:
Dags att fylla plocksidan i nästa nummer av Åter!
Har du något bra självhushållartips eller ett gott recept att bjuda på? Är det någon aktivitet, träff eller möte på gång? Är det någon bok, hemsida eller pryl du vill tipsa om?
Maila in ditt tips till petter@alternativ.nu
Alla publicerade tipsare belönas med ett gratis nummer i prenumerationspotten.
Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Dags att salta julskinkan?  (läst 33786 gånger)

TW

  • Inlägg: 2549
    • Finland
SV: Dags att salta julskinkan?
« Svar #40 skrivet: 02 dec-16 kl 15:52 »
Skinkan behöver inte torrsaltas. Ned i lagen med den och så en rentvättad sten ovanpå så skinkan inte flyter upp.

Vi brukar tina skinkan någotsånär innan vi sätter den i lagen.

Vi använder en plastbalja med lock så jag vet inte hur det är med rostfritt.

Nu ligger vår 7,5-kilosskinka redan i saltlake sedan början på veckan.


Sedan får man en god GRÅ skinka.
Riktig saltskinka är grå och inte rödfärgad som skräpet de säljer i affärerna.

Bor redan på landet men drömmer om ett eget litet hus......och en kvinna att dela det med.
Timmerman och snickare och byggnadsingenjör och gör-det-självare. Gör väldigt mycket av litet men kan inte göra allt av ingenting.
Antifacist.

Bodil Murphy

  • Inlägg: 1
SV: Dags att salta julskinkan?
« Svar #41 skrivet: 10 dec-17 kl 16:27 »
Hej! Jag har en relaterad fråga. Har en skinka som ska läggas i kan imorgon. Jag fick med nitrinsalt från köttdisken och de sa att jag kan använda detta istället för vanligt salt. Jag gjorde så när jag lagade laken idag men nu undrar jag om jag måste spruta skinkan med laken eller om det räcker att lägga den i blöt? Eftersom jag har använt nitrinsalt, minskar rimmningstiden? Hade tänkt att lägga den i laken imorgon, vattna ur 22:a och koka 23:e. Men det kanske inte behöva så lång tid? Tack på förhand!

Sommartorparn

  • Inlägg: 2821
SV: Dags att salta julskinkan?
« Svar #42 skrivet: 11 dec-17 kl 12:35 »
Enligt min ringa mening så är du alldeles för sent ute för att skinkan ska bli genomrimmad tills i jul, men om du sprutsaltar kanske den i alla fall får litet salt smak.

Jannedansk

  • Inlägg: 29
    • Småland
SV: Dags att salta julskinkan?
« Svar #43 skrivet: 11 dec-17 kl 18:08 »
då snor jag tråden en liten stund. har en färsk skinka i kylskåpet sen igår, såg att mitt salpeter var för gammalt så jag kunde inte gnida in den eftersom jag inte kunde fatta vad salpetern gjorde.... så nu har jag kollat runt, och insett att salpetern egentligen bara gör skinkan mer rosa?
för om det är enda anledningen så kan jag ju gärna skippa den och vara helt utan "E" nummer i skinkan i jul...
eller?

Salpeter har en vis bakteriehämmande effekt



Postat med Alternativ.nu´s app

DennisCA

  • Inlägg: 1551
    • Finland
SV: Dags att salta julskinkan?
« Svar #44 skrivet: 11 aug-18 kl 11:02 »
Började på min skinka i går med att gnida in den i salt o socker, ska lägga den i saltlagen nu, har det i plastspann på altanen. vi har aldrig haft saltpeter, tycker inte den blir osmakligt grå. Den griljeras  ju och då syns det ju  inte.

Riktig julskinka är gråsaltat och ugnsbakad enligt finsk tradition, nån skillnad mot vardagsskinkan bör det ju vara.

e: ser det var redan skrivet något i samma stil.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

219 gäster, 5 användare
Radar, DennisCA, Nialc, blomharet, Luffsen

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser