Eftersom du anmäler alla mina svar så de tas bort känns det egenligen meningslöst att svara dig, men jag gör ändå ett försök till. Jag repeterar mitt uttalande till Farsan50, som han inte anmälde och som därför fick stå kvar. "Jag rekommenderar dig och alla andra att läsa de böcker jag tipsade om i ett tidigare inlägg i denna tråd, skaffa egen kunskap istället för att tycka, döma och fördöma det jag påstår utifrån gängse vanor och gamla traditioner" - Läs facklitteraturen Ann!
Man kan väl i alla fall konstatera att höns behöver en variationsrik bra föda
Haha, ja och vad är det då? Pellets? Är det varierad och naturlig föda? Vart växer i så fall pelletsbusken?
och ett hönshus där de varken fryser ihjäl (+andra skador/åkommor p.g.a köld, smuts och fukt) eller har en sådan värme att de inte går ut vid minusgrader.
Ja det är ju denna fråga tråden handlar om. Vilken temperatur är det, vilken är lagom? Varför tycker du det är fel om de ges en valmöjlighet och föredrar värmen framför kylan - Gör inte du det? Har du själv så kallt inne att du lika gärna kan vara ute? Är inte du i så fall anpassad?
Hunden är människans äldsta tamdjur - varför är inte den anpassad trots en
mycket längre period av människonärhet om hönan är det?
Klart att raser som har hållits här oerhört länge har anpassats både till våra krav som vårt klimat.
Vilka källhänvisningar har du till detta påstående? Vilka experter (inte självutnämnda!) har påvisat detta faktum och i vilka avhandlingar har de redovisat detta?
Jag ser nog hellre att ripa, tjäder, orre, älg, varg osv är anpassade till miljö och klimat genom evolution istället för att de är skapta för kylan. Glöm inte att dessa djur vandrade in (på jakt efter föda) från betydligt varmare breddgrader efter sista istiden (liksom alla växter) och har genomgått en anpassning till miljön de också!
Nej det var just det de inte gjorde. De vandrade inte från så mycket varmare bredgrader alls utan levde vid kanten av och även en hel del på inlandsisen. De var från början anpassade och skapta för ett kallt klimat. Andra djurarter levde på isen och var redan då anpassade för den: isbjörnen, pingvinen m.fl. var redan från början var skapta för ett rent isklimat.
Jag är övertygad om att höns under 1000-tals år (på sin väg med människan mot norr) har anpassats genom ett naturligt urval (p.g.a förändrade klimatförhållanden, rovdjur och sjukdomar) men även att människan har påverkat. Framförallt tror jag att det gäller utgallring av mindre bra husdjur.
Läs facklitteraturen och tänk sedan efter istället för att bara godta och framföra gamla påståenden.
Man kan ju fråga sig hur direktimporterade djungelhöns skulle ha klarat sig under en normal hönsskötsel för 1000 eller 100 år sedan?
Vi diskuterar inte direktimporterade djur och jag har inte heller påstått att inte någon anpassning alls har skett. De höns som fanns här förr användes som skattbetalning och var det dyrbaraste som den fattiga allmogen ägde efersom de annars var tvungnas att lämna iväg andra husdjur eller sina barn som skattebetalning. På den tiden fanns inga pellets, inga flytande kemiska preparat, inga dragiga skitiga hönshus utan hönsen bodde inne i stugorna och åt säd + matrester. Det finns en hel del litteratur bevarad som visar vilken foderstat man rekommenderade t.ex. på 1700-talet. Har du läst den? Det har jag och är du seriöst intresserad kan jag berätta vad som stod i den.