Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Förvaring surdegsbröd?  (läst 12765 gånger)

Long Life

  • Inlägg: 1084
  • Vid datorn
Förvaring surdegsbröd?
« skrivet: 23 sep-08 kl 04:04 »
Jag har haft plastpåse som måste slutas ibland emot småflugor, brödburk tar för stor plats. Är det optimalt?

Köpebröd håller sig längre än mitt :'(
Obs. "Netiketten" gäller även här men är inte inlagd än vet jag. Enligt Netiketten får man inte lägga ut några spår till privata uppgifter om någon här, som inte lagt ut det själv. Den som gör det kan raderas precis som med personangrepp eller avvikelser från ämnet. Sänd PM om du inte förstår detta!

Storlyckans Anna

  • Inlägg: 4492
  • Tankspridd flicktant
    • Östergötland
SV: Förvaring surdegsbröd?
« Svar #1 skrivet: 23 sep-08 kl 15:59 »
Köpebrödet håller sig antagligen längre för att det innehåller någon längre-hållbarhets-tillsats. Svep in limpan i en ren kökshandduk/bakduk innan du stoppar den i påsen så behåller den skorpan bättre.
Jag är inte tjock - jag har humlemidja.

Long Life

  • Inlägg: 1084
  • Vid datorn
SV: Förvaring surdegsbröd?
« Svar #2 skrivet: 24 sep-08 kl 01:22 »
Köpebrödet håller sig antagligen längre för att det innehåller någon längre-hållbarhets-tillsats. Svep in limpan i en ren kökshandduk/bakduk innan du stoppar den i påsen så behåller den skorpan bättre.
Det är formbröd.
Handduk och plastpåse?
Obs. "Netiketten" gäller även här men är inte inlagd än vet jag. Enligt Netiketten får man inte lägga ut några spår till privata uppgifter om någon här, som inte lagt ut det själv. Den som gör det kan raderas precis som med personangrepp eller avvikelser från ämnet. Sänd PM om du inte förstår detta!

Storlyckans Anna

  • Inlägg: 4492
  • Tankspridd flicktant
    • Östergötland
SV: Förvaring surdegsbröd?
« Svar #3 skrivet: 24 sep-08 kl 02:49 »
Brukar köra med bara handduk runt nybakat bröd första dagen/dygnet. Sedan handduk+plastpåse. Handduken suger upp ev fukt som brödet avger och på det sättet hjälper den till att hålla skorpan knaprig längre.
Jag är inte tjock - jag har humlemidja.

Long Life

  • Inlägg: 1084
  • Vid datorn
SV: Förvaring surdegsbröd?
« Svar #4 skrivet: 25 sep-08 kl 08:09 »
Brukar köra med bara handduk runt nybakat bröd första dagen/dygnet. Sedan handduk+plastpåse. Handduken suger upp ev fukt som brödet avger och på det sättet hjälper den till att hålla skorpan knaprig längre.
Memorerar :-* ::)
Obs. "Netiketten" gäller även här men är inte inlagd än vet jag. Enligt Netiketten får man inte lägga ut några spår till privata uppgifter om någon här, som inte lagt ut det själv. Den som gör det kan raderas precis som med personangrepp eller avvikelser från ämnet. Sänd PM om du inte förstår detta!

Anders S

  • Inlägg: 6171
    • -
    • Fröodling.se
SV: Förvaring surdegsbröd?
« Svar #5 skrivet: 29 sep-08 kl 00:44 »
Papperspåse eller perforerad plastpåse (brödpåse med många små hål) eller såna bageripåsar som är en kombination papper+perforerad plast. Börjar med papperspåse. Verkar det bli lite torrt så tar jag perforerad plast. Blir det ännu torrare så får det torka helt och kan blötas upp i soppa. Täta plastpåsar har jag nästan helt slutat med, utom vid frysning. Brödet åldras på fel sätt i plastpåse tycker jag numera. Mitt bröd håller sig ungefär som köpebröd, ca en vecka. (Jag köper normalt inte bröd med konserveringsmedel.) Men numera håller sig mitt bröd hur länge som helst, för det torkar innan det hinner mögla.

Toppen

  • Inlägg: 17
SV: Förvaring surdegsbröd?
« Svar #6 skrivet: 29 sep-08 kl 20:54 »
Hej!

Ang hållbarhet har jag lärt mig att mosad kokt potatis i brödet verkligen förlänger hållbarheten tillsätts precis innan du bakar ut d. Jag förvarar brödet i handduk i en plastpåse.

Härligt med hembakat surdegsbröd!

//J

Long Life

  • Inlägg: 1084
  • Vid datorn
SV: Förvaring surdegsbröd?
« Svar #7 skrivet: 30 sep-08 kl 08:30 »
Hej!

Ang hållbarhet har jag lärt mig att mosad kokt potatis i brödet verkligen förlänger hållbarheten tillsätts precis innan du bakar ut d. Jag förvarar brödet i handduk i en plastpåse.

Härligt med hembakat surdegsbröd!

//J
Tillsätter jag punkteras jäsningen
Obs. "Netiketten" gäller även här men är inte inlagd än vet jag. Enligt Netiketten får man inte lägga ut några spår till privata uppgifter om någon här, som inte lagt ut det själv. Den som gör det kan raderas precis som med personangrepp eller avvikelser från ämnet. Sänd PM om du inte förstår detta!

Toppen

  • Inlägg: 17
SV: Förvaring surdegsbröd?
« Svar #8 skrivet: 07 dec-08 kl 14:54 »
Ja jag brukar knåda ihop degen mellan nattjäsningen och att den ska i form, det är där jag pressar i en potatis, någon gång har jag haft i den redan från början, och det har gått det med!

Long Life

  • Inlägg: 1084
  • Vid datorn
SV: Förvaring surdegsbröd?
« Svar #9 skrivet: 08 dec-08 kl 07:54 »
Ja jag brukar knåda ihop degen mellan nattjäsningen och att den ska i form, det är där jag pressar i en potatis, någon gång har jag haft i den redan från början, och det har gått det med!

Citera
mellan nattjäsningen
?

Man kan ha i nästan vad som helst med vetemjölet tror jag, bara det inte sabbar jäsningen, jag har i lite matrester ibland som ris och morötter etc. :P
Obs. "Netiketten" gäller även här men är inte inlagd än vet jag. Enligt Netiketten får man inte lägga ut några spår till privata uppgifter om någon här, som inte lagt ut det själv. Den som gör det kan raderas precis som med personangrepp eller avvikelser från ämnet. Sänd PM om du inte förstår detta!

 

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: Förvaring surdegsbröd?
« Svar #10 skrivet: 08 dec-08 kl 11:57 »
Jag vill förvara bröd upp till en månad, och då får frysen användas.

Tinas försiktigt, så tycker jag inte det blir sämre än om det förvaras ute.
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

Long Life

  • Inlägg: 1084
  • Vid datorn
SV: Förvaring surdegsbröd?
« Svar #11 skrivet: 09 mar-09 kl 08:33 »
försiktigt ???
Obs. "Netiketten" gäller även här men är inte inlagd än vet jag. Enligt Netiketten får man inte lägga ut några spår till privata uppgifter om någon här, som inte lagt ut det själv. Den som gör det kan raderas precis som med personangrepp eller avvikelser från ämnet. Sänd PM om du inte förstår detta!

jenses

  • Gäst
SV: Förvaring surdegsbröd?
« Svar #12 skrivet: 09 mar-09 kl 10:44 »

Long Life

  • Inlägg: 1084
  • Vid datorn
SV: Förvaring surdegsbröd?
« Svar #13 skrivet: 17 mar-09 kl 07:13 »
Jag vill förvara bröd upp till en månad, och då får frysen användas.

Tinas försiktigt, så tycker jag inte det blir sämre än om det förvaras ute.
Mitt hinner bli uppätet
Obs. "Netiketten" gäller även här men är inte inlagd än vet jag. Enligt Netiketten får man inte lägga ut några spår till privata uppgifter om någon här, som inte lagt ut det själv. Den som gör det kan raderas precis som med personangrepp eller avvikelser från ämnet. Sänd PM om du inte förstår detta!

torpare2

  • Inlägg: 123
    • Hälsingland
SV: Förvaring surdegsbröd?
« Svar #14 skrivet: 28 mar-09 kl 11:20 »
På vintern ställer jag brödet bara på snittytan i ett svalt rum (strax över 0 grader). Där håller det sig utan problem i 2 veckor eller längre. Efter 1 vecka lägger jag det ofta i en vanlig plastpåse så att det inte blir för torrt. Jag tar bara in brödet i köket i några minuter för att skära av några skivor och sedan ut igen i kylan. På sommaren är det svårare att hitta ett bra förvaringssätt. Då får man kanske baka mindre bröd eller frysa.

Bagis

  • Inlägg: 3
SV: Förvaring surdegsbröd?
« Svar #15 skrivet: 28 mar-09 kl 14:17 »
Se till att grädda på en ordentlig skorpa på brödet, då håller det ett par dar stående på snittytan utan påse. Har du inte ätit upp då är det dags för en plastpåse. Se upp för kondens i påsen, det är möglets bästa vän.
Ingångstemp 250 grader, sänk till 200 tills det verkar klart, grädda ytterligare 5-10mmin utan formar om du använder det.
Hej från mej

Long Life

  • Inlägg: 1084
  • Vid datorn
SV: Förvaring surdegsbröd?
« Svar #16 skrivet: 03 apr-09 kl 21:31 »
Kombinationen papperspåse eller plastpåse funkar bra nu :) :D 8)
Obs. "Netiketten" gäller även här men är inte inlagd än vet jag. Enligt Netiketten får man inte lägga ut några spår till privata uppgifter om någon här, som inte lagt ut det själv. Den som gör det kan raderas precis som med personangrepp eller avvikelser från ämnet. Sänd PM om du inte förstår detta!

Caroline

  • Inlägg: 46
    • Närke
SV: Förvaring surdegsbröd?
« Svar #17 skrivet: 04 apr-09 kl 19:54 »
Tycker papperspåse är bäst.

Long Life

  • Inlägg: 1084
  • Vid datorn
SV: Förvaring surdegsbröd?
« Svar #18 skrivet: 05 apr-09 kl 08:55 »
Tycker papperspåse är bäst.
Kan bli för torrt och hårt
Obs. "Netiketten" gäller även här men är inte inlagd än vet jag. Enligt Netiketten får man inte lägga ut några spår till privata uppgifter om någon här, som inte lagt ut det själv. Den som gör det kan raderas precis som med personangrepp eller avvikelser från ämnet. Sänd PM om du inte förstår detta!

Kitty

  • Inlägg: 28
    • Södermanland
SV: Förvaring surdegsbröd?
« Svar #19 skrivet: 11 apr-09 kl 00:27 »
Jag har aldrig haft problem med hållbarheten. Oftast äter jag upp brödet inom två veckor och då har det legat i plastpåse. Under första dygnet i handduk. Jag låter degen syra till sig ordentligt före bakning och aldrig mer än 4 dl dinkel i stället för vetemjöl, resten råg eller havre, hel säd och annat, men aldrig vete.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

644 gäster, 1 användare
Carolina

* Forum

* Om tidningen Åter



- Längtar alltid till nästa nummer. De kommer aldrig tillräckligt ofta!
/Annelie R

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser