Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Hästhage  (läst 3023 gånger)

tolle

  • Inlägg: 114
  • live and let live
Hästhage
« skrivet: 05 sep-08 kl 21:37 »
Funderar på att avverka en bit tallskog och göra om den till hästhage plus plantera lite ädellöv och fruktträd. Måste man byta ut jorden där man ska plantera träden och finns det något sätt att snabbt få ett bra bete? Hur kan man på ett enkelt sätt skydda plantorna från hästarna?
Tips mottages tacksamt.
Hellre mångfald än enfald.

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
SV: Hästhage
« Svar #1 skrivet: 05 sep-08 kl 21:39 »
Detta ska bli mycket intressant att höra  ;D

" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

guba

  • Gäst
SV: Hästhage
« Svar #2 skrivet: 06 sep-08 kl 08:18 »
Själv hade jag ett hygge efter en tallskog på förra stället jag bodde på, jag köpte mig en 15 tons grävare och bröt stubbarna, harvade och sådde vallfrön, ett sätt.
I jobbet avverkar vi och återskapar gamla betesmarker i reservat, där får stubbarna vara kvar väldigt lågkapade, gräsfröna som finns i marken gror och efter ett par säsonger så finns ett relativt bra bete.

Tänker du plantera ädellöv och fruktträd i hästhagen så finns inget annat sätt än att hägna in dem så att hästarna inte har en chans att komma åt dem. När de sedan blivit stora så måste de ovillkorligen skyddas mot barkgnag annars har de ingen chans.

Skall de planteras utanför hästhagen så måste du eventuellt göra detsamma oom du har mycket vilt i din närhet.
Jorden behöver du inte byta ut.

tolle

  • Inlägg: 114
  • live and let live
SV: Hästhage
« Svar #3 skrivet: 06 sep-08 kl 11:42 »
Så du menar att jorden där tallen har växt passar till löv och fruktträd. Måste man inte förbättra/förändra den på något sätt?
Hellre mångfald än enfald.

guba

  • Gäst
SV: Hästhage
« Svar #4 skrivet: 06 sep-08 kl 22:18 »
Så du menar att jorden där tallen har växt passar till löv och fruktträd. Måste man inte förbättra/förändra den på något sätt?
Jo, men det gör man alltid när man planterar ett träd.
Gropen som grävs för planteringen gör man cirka en meter i diameter och en halv meter djup, den jorden som ryms däri tillsammans med rotklumpen förbättras  med planteringsjord och eventuellt gödsel för etebleringen.

Har du tänkt jordförbättra hela hygget så har du i alla fall jobb framför dig.

Huggorm

  • Gäst
SV: Hästhage
« Svar #5 skrivet: 06 sep-08 kl 23:06 »
Tallskog brukar sällan ha speciellt näringsrik jord, och passar inget vidare till ädellöv. Vore jorden bra skulle man nog inte plantera tall där, speciellt inte i den del av Sverige där det är tillräckligt varmt för ädellövträd. Sådan jord har oftare fått hysa granplanteringar. Ek funkar nog hyggligt, men tex. ask kan du glömma, den har förstora krav. Sedan kan man råka ut för att det blir fruktansvärt torrt på hyggen. Problemet är väll störst när man avverkat gran, men troligtvis även vid avverkning av tall. Surt blir det också av jord bestående av förmultnande barr. Barrträd är faktiskt riktiga jordförstörare  :(

Mangan

  • Inlägg: 66
SV: Hästhage
« Svar #6 skrivet: 07 sep-08 kl 15:01 »
Barrträd är faktiskt riktiga jordförstörare  :(

Hur är det där egentligen, hörde för några år sedan att vissa lövträd är väl så illa, de försurar också?=

 

larsw

  • Inlägg: 1878
    • -
    • Ängsjödal Gård
SV: Hästhage
« Svar #7 skrivet: 23 sep-08 kl 20:40 »
Ek klarar sig på svaga marker som tall trivs på. Har avdelningar med blandskog tall + ek, men mycket tunn jordmån ovanpå fast berg.

Ek mår förstås även utmärkt på kraftiga näringsrika marker.
Pyttebrukare och månskensbonde. 25ha. Sätila. Heteronormativ gift man.

Jennyt

  • Inlägg: 3177
    • Västergötland
SV: Hästhage
« Svar #8 skrivet: 23 sep-08 kl 21:21 »
Ska du plantera apel så vill de nog ha en högre pH än vad det är nu. De vill nog ha lite mer gottgott i jorden oxå, men det är svårt att uttala sig om när man inte vet vad det är för befintlig jord.

Jennyt
På gården samsas vi med tre katter, fyra hästar och ett helt gäng höns. Skånsk Blomme och Dvärg Kochin. Genbank för Svensk Blåanka sedan 2011.
Titta gärna in på www.jennysgröna.se


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

585 gäster, 2 användare (1 dolda)
Daniel-S

* Forum

* Om tidningen Åter



- Den nya tidningen var t.o.m. skön att hålla i.Har även omslagets papper blivit lite annorlunda? Jag skriver lite annorlunda eftersom det är trevlig igenkänning i det som är väsentligt-nyttig läsning.Från min Växjöhorisont så var det trevligt att se Maja Söderberg och Nybrukarna. Lycka till med fortsättningen!
/John Moberg

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser