Skämt åsido, med lamm födda så sent som i april o framåt är risken minimal. Med så sen lammning kommer tackorna säkert inte i brunst förrän i slutet av oktober.
Har själv haft bagge med tackorna vart år, tills denna säsong, då vi bytte baggar. De har aldrig lammat innan slutet på mars de tidigaste, medan huvudparten varit i april. Vi har dock också fått en "fel" lammning, men den berodde på att tackans lamm var dödfödd. Då brunstade hon om efter ca: 3 veckor och fick ett höstlamm.
Att låta bagglammen gå kvar så länge som möjligt är bara positivt för deras tillväxt m.m. förutsatt att man har bete förstås.
Lamm som plockas bort tidigt har en tendens att stanna av i tillväxt mer än om de skiljs av när de är äldre och mer redo för separationen. Det ser man tydligt om man jämför med tacklamm som går kvar med mamma. Likaså drabbas frånskillda bagglamm oftare av parasitangrepp än de tacklamm som går kvar i flocken, trots att man oftast har ett bra bete som "borde" vara parasitfritt till baggarna. Antagligen är det omställningen som tar hårt på bagglammen.
Vi brukar låta dem gå kvar tills det är dags att börja stödutfodra dem - minst.